Rakétasebességet is mérhetünk különleges karórával

Címkék: ékszer, óra, Centigraphe Souverain, F. P. Journe

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A sportkarórák tachométeréről általában 360 km/óráig lehet leolvasni a sebességet. Az F. P. Journe manufaktúra azonban a hecc kedvéért olyan mechanikus időmérőt készített, amely 360 000-es tempóig méri bármely test gyorsaságát. A századmásodperceket is stopperező Centigraphe Souverain modell kategóriájában világelsőnek számít.

Szélsőségesen pontos
A tachométer skála egy egyszerű, de nagyszerű kiegészítő a sportórák lünettáján, vagyis a számlap körüli körgyűrűn, ahonnan számolás nélkül azonnal le tudjuk olvasni, milyen sebességgel halad az autónk.

A működési elv lényege, hogy ki kell jelölni egy 1 kilométeres szakaszt, és a stopperes szerkezet segítségével le kell mérni, hogy mennyi idő alatt tettük meg az utat.

Mivel a tachométeres órákon a másodpercek mellé a kilométerskála is fel van festve, ezért nem szükséges magunknak szorozgatni, egyszerűen csak meg kell nézni, milyen számra mutat a megállított mutató.

Gyakorlatilag a tachométer nem más, mint egy ügyesen felrajzolt szorzótábla a leggyakrabban használatos sebességek leolvasására.

Az F. P. Journe manufaktúrának azonban nem volt elégséges a hagyományos, többnyire 60 és 360 km/óra közötti tartományon belüli skála. François-Paul Journe, a svájci műhely első számú órásmestere azzal a rendhagyó ötlettel állt elő, hogy a lassabb és jóval gyorsabb mozgásokat is feltünteti a skálán, amihez persze a stopperezési időtartomány radikális kitágítására volt szükség.

Amíg az átlagos karórák egyetlen körgyűrűn, a számlap peremén tüntetik fel a fent említett tartományt, az F. P. Journe három különböző segédszámlapra írta fel az ő kilométeróráit, amellyel meglehetősen eltérő sebességű járművek mozgását mérheti.

A Centigraphe Souverain nevű mechanikus modellen a három részre tagolt tachométerskálához értelemszerűen három stopperkijelző társul. Minden ilyen egység két részből áll: egy piros és egy fekete számos körgyűrűből, ezek közül a piros mutatja az eltelt időt, a fekete pedig a km/órában kifejezett sebességet.

A mutatók a stopperezés "szabályainak" megfelelően működnek, vagyis a felső gombbal lehet indítani és megállítani, a lentivel lenullázni; viszont az átlagos stopperóráktól ebből a szempontból is eltér a Centigraphe, ugyanis a start/stop gombot lényegében egybeépítették a nullázó gombbal (míg a többi stopperóránál általában a korona fölött és alatt szokott elhelyezkedni ez a két gomb).

A feltehetően leggyakrabban használható sebességmérő segédszámlap a 6-osnál helyezkedik el, többnyire az itt feltüntetett sebességekkel közlekednek a szárazföldi és vízi közlekedési eszközök. Ezen az MPR 10 feliratú körön 10 perc alatt tesz meg egy teljes kört a mutató.

Ha a viszonyítási alapnak vett 1 kilométert 1 perc alatt teszi meg az autó vagy bármely jármű, akkor a mutatót a piros egyes számnál állítja meg a stopperező személy, ezalatt pedig a fekete 60-as számot látjuk, ez ugyebár a km/órában kifejezett sebesség. A felfestett egységek 6 és 180 km/órás intervallumban mutatják a sebességet.

A jobb felső kismutató 20 másodperc alatt tesz meg egy teljes kört, amiből az adódik, hogy az SPR 20-as feliratú skála nagyjából egy nagyságrenddel nagyobb sebesség mérésére alkalmas. Ha például hat másodpercnél állítjuk meg a mutatót, és eközben megtettük a feltételnek szabott 1 kilométert, akkor az óra kijelzője szerint  600-as tempóval száguldottunk. Nos, ezt a sebességet feltehetően ritkán áll módunkban tachométerről leolvasni.

Az igazi bűvészmutatvány a 10-esnél elhelyezett, piros mutatós segédszámlap, amelyen mindössze egyetlen másodperc alatt tesz meg egy teljes kört a mutató, méghozzá úgy, hogy minden egyes vonásnál megáll egy szempillantásnál is rövidebb ideig. A piros számok tízesével jelzik a századmásodperceket, ezek között pedig az egyes századmásodperceket jelző vonások láthatók.

Az F. P. Journe előtt még senki sem készített ehhez hasonló órát, a századmásodperces tartomány mechanikus módon történő stopperezése és az ehhez kapcsolódó sebesség kijelzése világújdonság, technikailag pedig rendhagyó csúcsteljesítmény.

Akár a rakétasebességet is méri

Nem vitás, itt egyedül a szakmai tudás bizonyítása volt a cél, nem a gyakorlati alkalmazás, ugyanis ha a viszonyítási alapnak vett 1 kilométert egyetlen századmásodperc alatt teszi meg járművünk, akkor a sebességünk bizony 360 000 km/óra. Ez a tempó valamivel több, mint a rakéták szökési sebessége, tehát feltehetően ezt is ritkán fogjuk erről az óráról leolvasni; mindenesetre a lehetőség adott.

Az 1 kilométer 50 századmásodperc alatti megtétele szintén nagy sebességet, 7200-as gyorsaságot jelent, de valószínűleg ezt sem innen tudjuk meg, hanem a sugárhajtású kísérleti gépünk műszerfaláról.

A szélsőségesen pontos stopperóra neve (Centigraphe) innen ered, a centi a századmásodpercekre, a graphe pedig a kronográf szerkezetre utal.

François-Paul Journe, aki mindig szokatlan dolgokat "talál ki", és azokat "meg is valósítja" (lásd a számlapon a latin feliratot: invenit et fecit), ezúttal is bizonyított. A különlegesség ára sajnálatos módon nem publikus, viszont garantáltan csillagászati.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5