Mennyiért hajózhatunk ősszel a közeli tengereken?

Címkék: vitorlás, hajó, jacht, luxus, Európa

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bár a főszezonnak lassan vége, szeptember és október még fontos hajózási szezonnak számít az Adrián és a Földközi-tengeren. Akár egy tengerjáró hajó vendégeként, akár bérelt vitorláshajóval és motoros jachttal szeljük a hullámokat, egy ilyen kiruccanás nem tartozik az alacsony költségvetésű vakációk közé. Privát szakács, személyzet és luxushajóutak a kínálatban.

Az Adrián a hajózási szezon október végéig, november elejéig tart, de gyakorlatilag egész évben hajózható, mert télen is többnyire 15 fok körül alakul a hőmérséklet, mondta Budai Júlia, a Regatta Global ügyvezetője. Vannak, akik kifejezetten szilveszterre bérelnek hajókat.

Minden kikötőben vannak chartercégek

A hajóbérlés szempontjából kétféle szezonról beszélhetünk, fejtette ki a számos vitorlás rendezvény szervezőjeként is ismert ügyvezető. A versenyek főszezonja márciustól májusig tart, illetve a szeptemberi-októberi időszakra esik. A nyaralási szezon júniustól szeptember közepéig tart.

Aki igazi hajós élményekre vágyik, válassza inkább az őszi vagy a tavaszi időszakot, mondta Zemen Attila, a Mediterrán Yacht Charter jachtbrókere. "Ilyenkor szelesebb a tenger, kevesebben hajóznak rajta, nem zsúfoltak az éttermek, és könnyebben találunk helyet a kikötőkben. A főszezonban, júliusban és augusztusban viszont már délután 2-3 óra körül ki kell kötnünk, hogy legyen helyünk a marinákban".

Az, hogy a vitorlásokkal milyen messze hajózhatunk, a kormányos jogosítványának típusától függ. Van olyan, amivel nem lehet elhagyni Horvátország területét, a profik viszont akár Észak-Afrika partjainál is kiköthetnek.

Magyarországon körülbelül 20-30 cég foglalkozik motoros vitorlások és jachtok közvetítésével, mondta Budai Júlia. A klasszikus chartercégek általában saját hajókat üzemeltetnek, és/vagy magántulajdonosok hajóit közvetítik ki. (Sokan csak az újonnan vásárolt hajó árának 30-40 százalékával rendelkeznek, a fennmaradó összeget a hajó bérbeadásából próbálják megszerezni.)

Horvátország miden kikötőjében találkozunk chartercégekkel. A magyar ügynökségek tevékenységét úgy kell elképzelni, mint az utazási irodák repülőjegy-eladási szolgáltatásait: a chartercég ajánlatot kér, és amikor sikerül megtalálni a megfelelőt, az ügyfélnek előre ki kell fizetnie a bérleti díjat.

Aki már eligazodik a kedvezmények útvesztőjében, és sokadszor bérel hajót, közvetlenül horvát chartercégektől is kölcsönöz járművet, de a magyar közvetítőkkel általában jobban járunk, ők ugyanis már jól ismerik az aktuális akciókat, mondta Budai Júlia.

Át kell gondolnunk, milyen célra szeretnénk igénybe venni a hajót. Ha nem versenyezni akarunk, csak nyaralni, illetve a csapat nem elszánt vitorlázókból áll, célszerű egyszerűbben kezelhető hajót választani. 

A másik szempont az, hogy mekkora összeget tudunk a vakációra fordítani. A nyaralás céljára bérelt hajók ára 2000-4000 euró (480 ezer - 960 ezer forint) között alakul egy hétre, de ez akár 10 személyes hajót is jelenthet. A versenyzésre szánt hajók díja átlagosan 5-6000 euró (1,2 millió - 1,4 millió forint) is lehet hetente.


Ősszel és tavasszal több hajós élményre számíthatunk


A kikötőben utaslistát kell készíteni, mert az út során csak azok tartózkodhatnak a hajón, akik ezen szerepelnek, a potyautasokért komoly büntetésekre számíthatunk, ha egy ellenőrzésen rajtakapnak minket.

A hajó átvételekor érdemes alaposan szemügyre venni a vitorlást: meg kell vizsgálni, hogy ép-e, az ellenőrzésből nem maradhat ki a hajó feneke sem, erre megkérhetünk egy könnyűbúvárt.  A helyszínen kérnek 1000-3000 eurót, és ha valamilyen hibát nem veszünk észre, a kaució bánhatja a figyelmetlenséget.

Ha útközben olyan technikai problémáink adódnak, amiket nem tudunk orvosolni, rádión kérhetünk segítséget, de elsőként a chartercéget kell értesíteni.  Az Adria ilyen szempontból igen jól kiépített hálózattal rendelkezik, a szerelő a legközelebbi kikötőből érkezik.

Azok, akik nem rendelkeznek jogosítvánnyal, skippert (kormányost) és szükség esetén legénységet is fogadhatnak a kirándulásoz.

Ez azonban jelentősen megdobja a költségeket: egy jó skipper napidíja 120-150 euró (28 ezer - 36 ezer forint), a legénységnek 60-80 eurót (14 ezer - 19 ezer forintot) kell fizetni egy napra.

A kisebb motoros jachtokat az arra képesített vendégek is vezethetik, a nagyobbakhoz a cég személyzetet is biztosít. Egy ilyen luxuskirándulás során akár heti 15 ezer eurót is kifizethetünk.

Spanyolországban és Olaszországban a bérelhető jachtok üzleti találkozók, tárgyalások helyszíneként is szolgálnak, és néhány órára is bérelnek 70 lábas hajókat, több ezer euróért.

 

 

1.  Mennyiért hajózhatunk ősszel a közeli tengereken?
2.  Luxushajók fedélzetén

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5