Somló új zászlóvivője: Kreinbacher Birtok

Címkék: portré, borászat, Somló, Kreinbacher

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Borvidékeinket járva nem győzünk rácsodálkozni a legkisebbre, Somlóra. A kalapot mintázó tanúhegy egyre többet hallat magáról. Pár éve hatalmas beruházás vette kezdetét, felépült egy birtok, amely megpróbálta újraértelmezni a hegy levét. A Kreinbacher nevet a jövőben nem lehet nem megjegyezni, megkóstoltuk a legjobb palackjaikat.

A somlóinak egykor a tokajival összemérhető hírneve nem volt alaptalan. Agyagból, löszből, bazalttörmelékből, vulkáni tufamálladékból építkezik a tanúhegy változatos talaja. Anno vagy három tucat szőlőfajta élt együtt e hegy mind a négy oldalán, melyeket egybe szüreteltek. Egyik a savat adta, másik a tüzet, harmadik a zamatot, negyedik a testet, és így tovább.

A hírnév egy része arról szól, hogy a somlói bor, a tokajihoz hasonlóan, a szekéren való zötykölődést és a hosszú tengeri hánykolódást egyformán bírta, vagyis nem "tört össze". Íze, zamata, sava-borsa egyben érkezett meg a rendeltetési helyére.

Hihetetlenül strapabíróak a somlói borok

A Kreinbacher Birtok Somló egyedülálló adottságait szeretné nagyban kamatoztatni. Ehhez nagy tervek, sok pénz és mögötte álló személyiség szükséges.

A tervet, pénzt, személyiséget Kreinbacher József testesíti meg, aki 2002-ben rakta le csúcsborászatának alapjait. A szombathelyi építési vállalkozó rendesen felkavarta az állóvizet. Komoly birtokközpontot épített, de közben az eredeti teraszokat és támfalakat is újraépítette. Nem csak magára gondolt, hanem az egész borvidék érdekeit tartotta szem előtt. A teherautók kellemetlen dübörgése ma már zene mindenki fülének.

Kreinbachernek sikerült újrafogalmaznia a somlói bor minőségét. Segítségére volt ebben a birtok két kulcsfigurája: Baráth Sándor és Bodorkós Norbert. Nélkülük a Kreinbacher Birtok címkéje alatt valószínűleg egészen más borok születtek volna.

A stílus kialakítása csapatmunka. Ebben az esetben ez hatványozottan igaz. Kezdetben csak 30 hektárban gondolkodtak. Időközben kiderült, hogy a terroir sokkal több lehetőséget tartogat kiaknázói számára. Az is körvonalazódott, hogy a birtokméretet legalább 50 hektárra kell növelni. Ez azonban már- már veszélyeztette a kézműves borkészítés koncepcióját.

A megoldás kulcsa a Szent Ilona Borház lett. Szortiment a második vonal számára. Ennek szellemében az idei évtől (2006-os évjárattól) a prémium kategóriát képviselő borokat a Kreinbacher Birtok, a második vonalba soroltakat pedig a Szent Ilona Borház név alatt hozza forgalomba a somlói borkép újraálmodója.

Mára az is körvonalazódott, melyek azok a területek, ahonnan a csúcsborok alapanyagát, és melyek azok, ahonnan a második vonalba tartozó borok gyümölcsét takarítják be.

A birtok borkészítési filozófiája mindkét esetben a "terroir", vagyis a talaj, a klimatikus viszonyok, a szőlőfajták, a borászati technológia és a borászati filozófia teljes egymásra hangolása.

A megvásárolt területek a hegy szoknyájától felfelé eső legkiválóbb fekvésekre koncentrálódnak, vagyis a borvidék keleti, déli és nyugati dűlőire. A pincészet modern, de tájba illeszkedő, építészeti szempontból is kiemelkedő feldolgozója a hordós érlelőpincével, palackos érlelővel és 35 fő befogadására alkalmas kóstolóhelyiséggel 2005 augusztusában készült el a hegy délnyugati részén, a Szt. Ilona kápolna szomszédságában.

 

 

1.  Somló új zászlóvivője: Kreinbacher Birtok
2.  Taposó-kút, Öreg tőkék bora

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5