A tíz legjobb londoni étterem

Címkék: étterem, ínyencség, London

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Régóta hangoztatott szólam, hogy az angol konyha büntetés a máshoz szokott külföldieknek, hiszen a szigetországban nem esznek mást, csak halat-sült krumplit, marhahúst meg Yorkshire-pudingot. Az utóbbi évek rohamos fejlődése azonban folyamatosan rácáfol erre a hiedelemre, hiszen Londonban és környékén gombamód szaporodnak a csúcsgasztronómiai színvonalú éttermek. A több tucat helyből kiválasztottuk a meglátogatásra mindenképpen érdemes top tízet.

Fat Duck

Bár Londontól még néhány kilométert utaznunk kell a Temze mentén, a gasztronómai különlegességek kedvelőinek mindenképpen ajánlott célpont a Bray faluban fekvő Fat Duck, Heston Blumenthal étterme.

A három Michelin-csillagos Kövér Kacsa a molekuláris gasztronómia egyik fellegvára, ahol keddtől vasárnapig ebédelhetünk, illetve vacsorázhatunk (12-től 14, illetve 19-től 21:30 óráig).

Desszert kövér kacsa módra

A rántott hús és a hamburger rajongói ne ezt a helyet válasszák, ide inkább a vastag pénztárcával és kísérletező kedvvel megáldott gourmet-knak érdemes jönni. Az á la carte étlapon olyan elsőre hihetetlennek tűnő fogások szerepelnek, mint a karfiol carpacciós-csokoládézselés rizottó vagy éppen a Bárány legjobb vége nevet viselő fogás, melybe jeges bárányzselé, párolt nyelv, báránynyak, uborka és osztriga is kerül.

A desszertek elsőre talán nem ennyire megosztóak, van csokoládé sorbet köménykaramellel, licsiből és mangóból készült bavarois feketeribizli sorbet-val és borszselével. Egy háromfogásos menü közel 100 fontba, azaz körülbelül 30 ezer forintba kerül fejenként.

Gordon Ramsay éttermei: Restaurant Gordon Ramsay, Pétrus, Maze

A szakácsok egyik réme, Gordon Ramsay több éttermet is üzemeltet a brit fővárosban. A nem éppen finom modoráról ismert sztárséf egyik leghíresebb "intézménye" minden bizonnyal a saját magáról elnevezett hely, ami mind a három csillagot megkapta a Michelintől.

Az elegáns étterembe érdemes körülbelül két hónappal a tervezett vacsora előtt asztalt foglalni, e-mailen és faxon nem tudjuk ezt megtenni, kizárólag telefonon. Uraknak minimum zakó az előírt viselet, farmerben ne is próbálkozzunk a bejutással, érdemes azt is figyelembe venni, hogy dohányozni sem lehet.

"Cserébe" viszont olyan ínyencségeket kóstolhatunk meg, mint a roston sült homár bouillabaisse szósszal, vajas káposztával és ratatouille-jel, a bresse-i galamb grillezett polentával és bébicéklával, illetve karamellizált Tarte Tatin vaníliafagylalttal. Egy háromfogásos menü 90 fontba, azaz 26 ezer forintba kerül, míg a hétfogásos Prestige menü 120 fontot (35 ezer forintot) kóstál.

Szintén Ramsay nevéhez köthető a Pétrus étterem, aminek belső kialakítása David Collins érdeme, aki a franciaországi Chateau Pétrus mintájára tervezte meg az enteriőrt. A konyhában Marcus Wareing a főnök, ő tavaly már a második Michelin-csillagot is megszerezte a helynek.

A Petrus étterem enteriőrjét a francia eredeti ihlette

Ide online foglalhatunk asztalt, nem csak vacsorára, hanem ebédre is. Vasárnap ne akarjunk ide jönni, mert zárva van, a többi napokon viszont á la carte étlap és kóstolómenü egyaránt rendelkezésünkre áll, utóbbi esetében 90 fontért (26 ezer forintért) nyolc fogást kapunk.

Kérhetünk például fűszeres padlizsános tortellinit fokhagymás pestóval, articsókával és paradicsommal, bárányt karamellizált hagymával, sáfránnyal és levendulával, valamint citromkrémet briósropogóssal és tejfagyival.

A gourmet-k körében szintén igen népszerű célpont a Grosvenor téri Maze, aminek főszakácsa, Jason Atherton mindig az aktuális hozzávalók szerint tervezi meg a napi menüt. A megalakulása óta számos díjat besöpört Maze-ben mindenképpen kóstoljuk meg például a marinált libamájat, amit füstölt angolnával, kaporral és burgonyahabbal tálalnak.

Az édességek közül igen nehéz lehet a választás, hiszen ki tudna ellenállni a madagaszkári vaníliával készített pudingnak, amihez málnás-citromos-kakukkfüves dzsem, illetve mascarponés-pekándiós fagylalt dukál. Hasonlóan pazarul hangzik a kókuszos panna cotta karamellel és fehér csokoládés granité-val.

Az előételek és főfogások ára 15-30 font (4500-9000 forint) között mozog, míg egy desszertért 6-10 font közötti (1800-3000 forint) összeget kell fizetnünk.



 

 

1.  A tíz legjobb londoni étterem
2.  Le Gavroche, Nobu, River Café
3.  Terra, Fifteen London, St. John Restaurant

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5