Kis szekszárdi pincészetek, ahova érdemes elmenni

Címkék: bor, borászat, Szekszárd

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szekszárdi barangolásaink során újabb figyelemre méltó pincészeteket fedeztünk föl. A nagy neveket már ismerjük, de mi a helyzet az úgynevezett második vonallal? Tapasztalataink alapján úgy tűnik, hogy a kisebb pincészetek egyre inkább felzárkóznak, vagyis első vonalba illő borokat produkálnak. A három szívünknek legkedvesebbet ajánljuk az olvasó figyelmébe.

Fekete Mihály Endre szőlész-borász szakmérnök komolyan veszi hivatását. Szekszárdi kollégáihoz hasonlóan ő is arra törekszik, hogy a már évszázadok óta ismert borvidék hírnevét tovább örökítse-öregbítse. Mindazzal, amit ő tud. Az ivánvölgyi pince pedig kiváló műhelynek bizonyul.

Sőt, nem csak műhelynek. Pincészete felvállaltan arról szól, hogy a borrajongó csoportok, baráti társaságok kulturált környezetben jól érezzék magukat. Mert a pincészet tulajdonosa a borászkodás mellett a vendéglátás fáradságos, ám annál hálásabb feladatát is magára vállalja.

A Fekete pincében tradicionális technológiával készülnek a borok

A szekszárdi borok kapcsán manapság egyre gyakrabban találkozhatunk a Fekete névvel. Tradicionális technológiával készült borainak minőségét és jól ihatóságát nem csak a lazítani vágyó vendégek, hanem a hazai és nemzetközi borversenyeken elért eredmények is igazolják.

A pincészet legújabb sikerét 2008-ban, a nagy presztízsű brüsszeli "Monde Selection" nemzetközi borversenyen aratta, ahol egyetlen magyar aranyérmesként egyből duplázni tudott. Az eddig is számtalan díjat hozó 2003-as Cabernet Sauvignon mellett a versenyeken most debütáló 2004-es Cabernet Sauvignon Barrique is aranyérmet nyert.

A kis családi pincészet alapjait Fekete János (1913-2001) fektette le. Az első borokat az 1960-as évek elején készítette akkor még felvásárolt szőlőből.

A 60-as évek végén aztán a család belefogott egy 700 négyszögöles bakművelésű kadarka szőlőültetvény művelésébe, melyet az egyik helyi termelőszövetkezettől bérelt. Az első szőlőtelepítésre 1970-ben került sor, 1400 négyszögöl területen, amelynek 80 százalékát kékszőlővel (kékfrankos) és 20 százalékát fehérborszőlővel (rizlingszilváni, tramini, chardonnay) ültették be.

A telepítést követően az Ivánvölgyben egy kis szerencsével meglett a présház és pince. Az idős szomszédok elbeszélése szerint ugyanis ebben a völgyben a háború előtt nem lehetett csak úgy szőlőterületet venni. Itt kizárólag örökölni lehetett.

A sokszori öröklések nyomát máig az úgynevezett "nadrágszíj" parcellák őrzik. Az elaprózott területek ma már nem feltétlenül válnak Szekszárd javára, de szerencsére egyre több neves borász integrálja az ültetvényeket, amelyeken aztán irányításuk alatt magas minőségű szőlő születik.

A Fekete borház a présház körül megvásárolt területekkel együtt immár 6 hektárra növekedett. Az új területek egy részét újratelepítették. Ennek következtében némiképp átrendeződött a fajtapaletta. A fehérszőlők olaszrizlinggel, a kékszőlők  merlot-val és portugieserrel lettek gazdagabbak.

A pincészet borai közül az eperszínű rozét ajánljuk a nyári napokra. Friss szomjoltó gyümölcsös zamatokkal és egy kis pezsdítő szén-dioxiddal.

A pincészet egyik "unikuma" a fehér kadarka. Annak idején Szekszárd környékén nemigen találkozhatott az ember fehérszőlővel. A gazdák ezért aztán kadarkából készítették a fehérbort, ami valamicskét megőrzött a vörösbor zamatából és fűszereiből. 

Fekete Borpince
Ivánvölgy
Tel.: 30 / 92-95-732, 74 / 414-785
E-mail: info@feketeborpince.hu
www.feketeborpince.hu


 

 

1.  Kis szekszárdi pincészetek, ahova érdemes elmenni
2.  Mészáros Borház és Pincészet
3.  Tüske Pince

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5