Hol tanulhatunk itthon a borról?

Címkék: bor, tanfolyam, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Manapság nagy divat a bor, de még nagyobb a hozzáértés iránti olthatatlan vágy. Úgy tűnik, a tudásszomjat egyre könnyebben lehet oltani: az érdeklődőket már Magyarországon is kezdőknek és haladóknak való boriskolák várják, ahol elsajátíthatják a borszakértés minden csínját-bínját. Utánajártunk, hol érdemes tanulni, mit, mennyiért. A legjobbakat ajánljuk.

Borakadémia

A Borakadémia a "világ első számú boriskolája Magyarországon" szlogennel üdvözli a honlapjára tévedő, leendő bortudort. A fentiek fényében ez némiképp mosolyt csal az arcunkra. De sebaj, tanulni akarunk, érteni a borhoz, tehát előre.

Megtanítanak mindent, amit a borról tudni kell

A bevezetőből tájékozódhatunk arról, valóban szükségünk van-e ilyesfajta tudásra. Miután tisztáztuk magunkkal és családunkkal, hogy igenis van, belevágunk. A családi büdzsét kissé leamortizáljuk, de a cél szentesíti az eszközt.

A Borakadémia potom 25 ezer forintért kínálja egynapos alapozó tréningjét, melyen alapkérdésekkel jöhetünk tisztába. Mi a bor, alapvető borstílusok, hogyan kóstoljunk szakszerűen - ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tehetünk rendbe zavarodott fejünkben.

79 200 forintért (az ár tartalmazza az áfát) háromnapos alapfokú képzésben részesülhetünk, melynek végén a feleletválasztós tesztkérdéseket helyesen megoldva a Borajánló oklevél boldog tulajdonosaiként mehetünk haza.

A középfokú tanfolyam négy napunkat veszi igénybe, itt már bővített ismereteket halmozhatunk fel, hazánk és a világ legfontosabb borrégióiról, plusz a szőlőfajták életébe is bepillantást nyerhetünk.

Ha a vizsgát angolul tesszük le, a WSET által kiadott oklevelet kapjuk. A magyar nyelvű tanfolyam 120 ezer forintba, az emelt angol nyelvű 168 ezer forintba kerül.

A felsőfokú (Advanced Certificate) elsajátítása sem több, mint hat nap. Itt már szinte mindent megtudhatunk a nemzetközi borászatról, és lélekben felkészülhetünk a kétéves diplomakurzusra. A magyar nyelvű vizsga 168 ezer, az angol 216 ezer forintot kóstál.

Ezen kívül nyelvünket és elménket további fizetős borkóstolókon pallérozhatjuk, melyeken szakemberek vezetése mellett vethetünk autentikus pillantást a pohár fenekére. A Champagne-kóstolóra még lehet jelentkezni, mindössze 12 900 forintért kóstolhatjuk a prémium kategória jeles képviselőit.

Magyar Borok Háza

A Magyar Borok Háza régi motorosa a hazai borkultúra építőinek, 1997 szeptemberében nyitotta meg kapuit a várban, a patinás Szentháromság téren. 

Nem olcsó, de a borkedvelőknek feltétlenül megéri

Számtalan boros esemény színhelye, természetesen bortanfolyamokat is tartanak. Alapfokú tudást itt már 10 óra alatt is elsajátíthatunk, ami mindössze két délutánunkat veszi igénybe. Mindezt  35 ezer forintért kínálják. Nagy vonalakban itt is azt kapjuk, mint az előző két iskolában: szőlő- és borvidék-ismeret, hogyan készül  a bor, és megtanulhatunk szakszerűen kóstolni. Plusz még azt is megtudjuk, hogyan rendezzük be otthoni vinotékánkat.

A "Pohárnok" kurzus tematikája már mélyebb kérdéseket érint.  Hat nap alatt lényegében mindazt magunkévá tehetjük, ami elengedhetetlen a borkóstoláshoz, és megtanulhatjuk azokat a szempontokat, "amiket figyelembe kell venni egy borról való véleményalkotáshoz". Itt már a borhibák titokzatos világa is kinyílik, külföldi borokat is kóstolhatunk, és még a bortörvény paragrafusait is megismerhetjük. Mindezt 98 ezer forintért.

A Magyar Borok Házában végül megszerezhetjük az "Okleveles Borbíráló" címet is. Ehhez nem feltétlenül kell elvégezni az előző két tanfolyamot, hiszen a kétnapos vizsgát szakemberek vagy olyanok számára találták ki, akik már régóta a bor vizein eveznek.

35 ezer forintért, sok kóstolási tapasztalattal a hátunk mögött az oklevél boldog várományosai lehetünk. Miután pedig sikeres vizsgát tettünk, a hivatalos borversenyek bíráló bizottságainak tagjai között "ítélkezhetünk" a borok felett.

Ajánlott linkek:
www.borakademia.com
www.ako.hu (Borkollégium)
www.sommelier.hu
www.magyarborokhaza.hu
www.boregyetem.hu
www.borbaratkozo.hu
Deluxe Magazin

 

 

1.  Hol tanulhatunk itthon a borról?
2.  Magyar Borok háza

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5