Dúzsi Tamás, a rozékirály

Címkék: bor, portré, borász, Dúzsi Tamás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Dúzsi Tamást igazán nem kell bemutatni a borrajongó közönségnek. Valószínűleg azoknak sem, akik nem ápolnak szorosabb kapcsolatot a hegy levével. Dúzsi neve ugyanis fogalom, hivatkozási pont és márkavédjegy. Hátha mégis akadnak, akik először találkoznak ezzel a névvel. Számukra igyekszünk megrajzolni a borász portréját.

Szemben a divattal
Lehet, hogy csak belemagyarázás, de van olyan, hogy a bor kifejez valamit készítője alkatából. Vagy csak a személyes ismeretség és a bor iránti szenvedély kelti bennünk azt a képzetet, hogy van valami kézzel fogható kapcsolat kettejük között?

Dúzsi Tamásról közhelyszámba megy kijelenteni: szókimondó egyéniség. Egyenesen megmondja az ember szemébe a véleményét, nem kerülgeti a forró kását. Olyan direkt minden megnyilvánulása. Ha egyetlen jelzőt kéne találni a boraira, azt mondanánk, direktek. Egyenesek, szókimondóak.

Félreértés ne essék! Ez nem azt jelenti, hogy hiányoznak belőlük az árnyalatok. Nüánszok akadnak bennük. Aki keres, az talál is, ugyebár.

Szóval valami olyasmit jelent ez, hogy Dúzsi a boraiban a szőlő kierjesztett levének természetes, primér jegyeit igyekszik előtérbe tolni. Nincs make up, barrik-kozmetika, mert Dúzsi saját bevallása szerint ki nem állhatja, ha az égetett újhordó csiricsáré aromái eltakarják a lényeget.

Pontosan így fogalmaz: "Különböző méretű hordókkal dolgozom, 5-től a 20 hektóliteresig. A barrik nálam sosem első használatú hordót jelent, legalább hároméves hordókat használok, hogy ne a fa vegye át a vezető szerepet a bor íz- és illatvilágában. Csak egy leheletnyit engedek belőle szóhoz jutni."

Dúzsi kezdettől fogva kitartóan szembe ment a divattal. Stílusa inkább hagyományos, a hagyomány szónak amúgy is nagy jelentőséget tulajdonít.

De nemcsak borai stílusával követi a hagyományokat. Hogy a letűnt idők szellemét visszavarázsolja, a Kadarka utcában két tanyát (Szekszárdon a pincét tanyának nevezik) is kimenekített az enyészet karmaiból. Az eredeti formájukba visszaállított épületekben vendégek fogadására alkalmas borkóstoló található. Kóstolás közben megcsodálhatjuk a számos szőlőműveléssel kapcsolatos relikviát, amit Dúzsi a múlt és a szakma iránti szeretetből gyűjtöget, immár múzeumnyi méretekben.

Szekszárdon két pincét is kimenekített az enyészet karmaiból

A családi vállalkozás egyébként a 90-es évek elején kezdte működését. Hírnevét az évről évre magas színvonalon produkált gyümölcsös, friss rozékkal alapozta meg. Dúzsi pillanatok alatt kiérdemelte a "Rozékirály" megtisztelő címet.

A pincészet ültetvényei Sióagárd határában, Leányváron találhatók. Itt épült fel a közelmúltban a modern feldolgozó. Az épületegyüttes építészetileg is remekül illeszkedik a leányvári pincesor összképéhez.

A könnyed műfaj mellett azonban elsősorban kékfrankosaival, illetve a "Szegzárdi" levédett névvel fémjelzett sorozattal hódította meg azoknak a borrajongóknak a szívét, akik borban elsősorban a tiszta gyümölcs zamatokat keresi.
 

 

1.  Dúzsi Tamás, a rozékirály
2.  Borait a franciák és az angolok is értékelik

 

2 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5