Világkörüli út a kezünk körül

Címkék: ékszer, óra, Harry Winston, Project Z5

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Csak egy tekerés a csukló fölött, és máris egy távoli világvárost fedezünk fel az ablakban. Ennek a bűvészmutatványnak mindössze egy feltétele van, mégpedig az, hogy ez az ablak a Harry Winston elképesztően drága, Project Z5 nevű karóramodelljének számlapján legyen.

Bemutatta a Z-sorozat legújabb, ötödik modelljét Amerika egyik legfelkapottabb óra- és ékszergyára, a svájci hagyományokra építő Harry Winston. A Project Z korábbi darabjai szintén különleges designnal keltették fel a figyelmet, de a külcsín mellett a belbecs sem maradt el, hiszen az órásmesterek mindig valami ötletes kijelzéssel, furfangos technikai megoldással kápráztatták el a gyűjtőket.

A Harry Winston a Z5-tel sem szakítja meg ezt a hagyományt, és ezúttal a világidő kijelzésében remekelt. Megszokhattuk, hogy a különböző időzónákat a lünettán tüntetik fel az óragyárak, és jóllehet ez a Z5 esetében is lehetséges lett volna, az amerikai luxuscég inkább érintetlenül hagyta a számlap körüli körgyűrűt, és a bonyolultabb, de érdekesebb megoldást választotta.

Világutazóknak


Ebben a szellemiségben a Winston két időzónát telepített a számlapra, amelyek közül a nagyobbat a helyi időnek szánta. A kilenc óránál elhelyezett, kisebbik időzónához egy téglalap alakú ablak társul, amelyen keresztül 24 város nevét pillanthatjuk meg.

Ez a városkijelzős komplikáció bonyolultsága ellenére igen könnyen kezelhető: egyszerűen csak tekerni kell egyet a HW logóval díszített koronán, és máris egy másik város nevét, illetőleg a hozzá tartozó időt olvashatjuk le a Z5-ről. Apró érdekesség, hogy a svájci órakészítés előtti hódolat jeléül francia nyelven szerepelnek a többnyelvű városnevek. A francia-svájci vonatkozások a Z5 becenevén is fellehetők: "Tourbillon villes du monde", azaz Tourbillon világvárosok.

Az óra ugyanis nemcsak az időzónákat jeleníti meg felettébb érdekes módon, hanem a mesterség egyik legnépszerűbb és legnehezebb komplikációját is alkalmazza. A gravitáció okozta pontatlanságokat kiküszöbölő tourbillon ma már jóformán semelyik presztízs kategóriájú karórából nem hiányozhat, függetlenül a kiegészítő segédszerkezet gyakorlati hasznától és előállítási költségétől.

Ez a szerkezet az technikai finomságok rajongói kedvéért működés közben is megfigyelhető a hatosnál. Mivel a tourbillon perctourbillon, lehetőség nyílt egy kismásodperc-mutató felszerelésére, amely a nyílásnál felfestett indexekre mutat.

A genfi csíkozású antracit számlap a Harry Winston HW-1005 jelű 34 köves automata kaliberét rejti, amely 110 óra járástartalékot képes felhalmozni. Az értékes óraszerkezetet egy 45 milliméter átmérőjű, 100 méterig vízálló tokba helyezték, amelynek anyaga a "zalium" nevű ötvözet.

Ezt a cég házon belül fejlesztette ki, és ez is adta a "Project Z" sorozat nevét. A rejtélyes összetételű anyagba a Harry Winston immár ötödik alkalommal helyezett tourbillont.

A Z5 ablakán persze csak a leggazdagabbak nézegethetik a különböző városokat és az ahhoz tartozó időt, ugyanis az óra potom 107 ezer euróba (vagyis 25 millió forintba) kerül. Akit még ez sem tart vissza a csukló fölötti földkörüli úttól, annak kifejezetten sietnie kell, mert a gyártó csak 150 darab számozott példányt kínál a vevőknek.


Delxue Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5