Bortúra a Balaton északi partján

Címkék: bor, Balaton, borászat

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Múlt alkalommal a Balaton déli partját néztük meg boros szemmel, most az északi partot barangoltuk be, felkutatva a borút néhány kevésbé ismert, kis pincészetét.

Feind Borház

A magyar tenger északi partja Balatonfőkajárnál kezdődik, Feind Lajos pincészeténél. A szőlő borította kajári területeket neki sikerült felvétetnie a Balatonfüred-Csopaki borvidékbe.

Balatonfőkajár első okleveles említése 1086-ból való, Villa Quaiar néven emlékszik meg róla a krónikás. A települést egyébként két néven is emlegették egykoron. Kajár és Hangony. Vagyis kiáltó és összehívó. Az oklevél tanúsága szerint mindkét kifejezés egy ősi hivatalra utal, a király vagy a bírák ítéletének kihirdetőjére.

Forrás: www.feind.hu
A hagyományokat viszi tovább a Feind Borház

Ha lehet hinni a krónikásoknak, ezt a tisztséget a Kajár comes látta el. A korabeli adatok szerint már 1332-ben egyházas helyként tartják nyilván Balatonfőkajárt. 1437-től a bakonybéli apátság, majd a veszprémvölgyi apácák és a veszprémi püspökség tulajdona.

A virágzó település lakói a falu határában húzódó lankás domboldalakon szőlőt termeltek. Ezt a hagyományt viszi tovább a Feind család. Apa és fia közös munkálkodása nyomán egyre szebb borok kerülnek ki a pincészet falai közül.

Repertoárjuk hihetetlenül széles, több mint húszféle bor található a palettán. Kiemelt minőségi boraikat azért keresztelték el Villa Quaiarnak, hogy ezzel is a hely szellemét juttassák kifejezésre, és szélesebb körben is megismerjék a főkajári borokat.

Feindék 1993-tól foglalkoznak szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Nyolcvan hektáros ültetvényen gazdálkodnak Balatonfőkajáron és Balatonaligán. Kiváló adottságú területek ezek, ahol 17 szőlőfajtából készítik boraikat.

Felsorolni is nehéz, de azért megpróbáljuk: bianca, cserszegi, irsai, királyleányka, olaszrizling, pinot blanc, chardonnay, sárga muskotály, aztán sauvignon blanc, szürkebarát, zenit és zöldveltelini, valamint cabernet-k, kékfrankos, merlot és shiraz legel a 80 hektáron.

A Feind-borok nagy erénye a tiszta gyümölcsösség, a finom savak, a jól ihatóság. És nem utolsó sorban a kiváló ár-érték arány.

Feind Borház Vinoték
Cím: Balatonfőkajár, Kossuth u. 13.
Tel.: 06 30 597 9884
www.feind.hu
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8-tól 16:30-ig, szombaton 8-tól 13 óráig

Pántlika Pincészet

A Pántlika Pincészet a Balaton-felvidék egyik feltörekvő boros cége. Negyven hektáron szüretelnek, könnyű, jó ivású, reduktív borokat készítenek. Nyilván még nem hoztak ki mindent a szőlőből és a talajból, de ami késik, nem múlik.

Forrás: www.pantlikapinceszet.hu
A Pántlika Pincészet

A borvidék adottságai mindenesetre rendkívüliek, változatos geológiai viszonyok jellemzik. A Dörgicse-völgy a Balaton-felvidék közepén, az első vulkáni kúp és a Balaton között húzódik. A meszes agyagtalaj vulkáni hamuval rétegzett, ezért az itt termelt borokat különleges ízkarakter jellemzi, mely kesernyés utóízével leginkább a keserű mandulára emlékeztet.

A szőlő fajtajelleges ízei diszkréten jelennek meg a borokban, viszont a kellemes összetételű, kerek savak hosszú ízélményt biztosítanak a minden esetben teljesen száraz dörgicsei bornak.

A borvidék hagyományos fajtája az olaszrizling, mely nemes sokszínűségét itt mutatja meg igazán, de később meghonosított szőlőfajták is különleges minőséget teremnek. Az olaszrizlingről írta Márai Sándor, hogy "az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság; az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél".

A 900 éves falu egyébként mindig is a borairól volt híres. A 17. századtól a piarista rend meghatározó szerepet játszott a falu életében. Itt építette ki legnagyobb pincészetét a Pántlika Kastélyban, elsőként kapta meg borainak palackozására a királyi engedélyt.

A pincészet borai közül érdemes megkóstolni a juhfarkot, a sauvignon blanc-t, a rozét és a cabernet sauvignon-t, hogy átfogó képet kapjunk a Pántlika "stílusáról". Könnyed, jó borok, kiváló kísérői a grillezett, nyáresti vacsoráknak.

Dörgicse Bor Kft.
8244 Dörgicse, Fő u. 42
Tel.: +36-70-3-222-777, +36 30 6856730
E-mail:
pantlikapinceszet@t-online.hu

 

 

1.  Bortúra a Balaton északi partján
2.  Scheller Szőlőbirtok és Szent György borház

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5