Szilíciumban utaznak az órások

Címkék: óra, ékszer, Frédérique Constant

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a svájci óramanufaktúrák körében a szilícium mint alapanyag, sőt, a Frédérique Constant mesterei újabban már a finommechanika próbakövét, a gravitációkompenzációs tourbillont is ebből az anyagból készítették el.

Világpremierként mutatta be nemrég a Frédérique Constant a szilíciumos tourbillont, amellyel a svájci manufaktúra a technikai részletkérdések irány fogékony, tehetős óragyűjtőket célozta meg. A Genf melletti Plan-les-Ouates-i műhely a pontatlanságok ellen készített segédszerkezetet nem a jó öreg acélból, hanem szilíciumból alkotta meg az új évezred kívánalmainak megfelelően.

Ez a kiegészítő alkatrész, amely a nyitott számlapon a hatosnál figyelhető meg, az óraszerkezetek egyik legösszetettebb komplikációja, abszolút presztízs kategóriájú technikai bravúr. A tourbillon eredetileg a függőlegesen hordott zsebórákban átlagolta a gravitáció okozta pontatlanságokat azáltal, hogy a billegőt körbeforgatta a nehézségi erő irányvonalához viszonyított síkban, és így minden oldalról hathatott rá a földgolyó ereje.

A szilíciumos csoda

A Frédérique Constantin szerint azonban az sem mindegy, hogy ez a rendkívül finom, gravitációs pontatlanságokat kiküszöbölő szerkezet miből készül: acélból avagy szilíciumból. A szilícium ugyanis nem mágnesezhető, nem rozsdásodik, keményebb vetélytársánál, és nem kell kenőolajozni még sokévi használat után sem.

Ezen tulajdonságokat kihasználva a svájci óraműhely már nemcsak a fogaskerekeket készítette el ebből az elemből (mint számos honfitársa: Patek Philippe, Ulysse Nardin, stb), hanem a tourbillont is.

A Frédérique Constant közleménye szerint az újdonság a szilíciumon túl további meglepetéseket is tartogat. A szerkezet ugyanis nem a "szokásos" 3 Hertzes frekvencián végzi az oszcillációs mozgást, hanem 4 Hertzen (magyarán szólva az óra jóval szaporábban tiktakol, mint legtöbb társa). Ez a 4 Hertz másképpen kifejezve 28800 lengést jelent hatvan perc alatt, amely számra a későbbiek során még egyszer visszatérünk.

Az FC 980-1 jelű kaliber 188 alkatrészből áll, ezek közül 81 darab a borsószemnyi szilícium tourbillont építi fel. A legfinomabb alkatrészeket a svájci manufaktúra igen nagy pontossággal munkálhatta meg (a szilícium ilyen szempontból is kitűnő nyersanyag): a Frédérique Constant közleménye szerint sikerült elérni az 1-2 mikronos (0,001-0,002 milliméteres) pontosságot.

A 32 köves automata szerkezet teljes felhúzás után még két napig képes mutatni az időt, ezután újabb energiaimpulzust kér tulajdonosától. Ez az energiamennyiség ezután a következőkre fordítódik: egyrészt az óra- és a percmutatóra, másrészt a szintén centrális elhelyezésű nap-éj kijelzőre, amely nem utolsósorban esztétikai megfontolásokból került a számlapra. További hasznos funkció még a hatosnál, vagyis a tourbillonon elhelyezett, ugyancsak kékített acél kismásodpercmutató.

A 18 karátos tokkal forgalmazott aranyóra természetesen limitált kiadás, a példányszámot 188-ban, vagyis a kaliber alkatrészeinek számában határozta meg a Frédérique Constantin.

A számmisztika azonban nem ér véget ezen a ponton. A fent említett igen szapora, 28800-as lengésszámra a gyártó minden bizonnyal nagyon büszke lehet, hiszen az árcédulán is ugyanezt az ötjegyű számot tüntette fel Európa-szerte (ami egyébként forintban durván 7,2 milliót jelent).Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5