Karon hordozható kabrió

Címkék: óra, ékszer, Universal Geneve, Microtor Cabriolet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szögletes, kabrió, technikailag érdekes – és mégsem autómodell a Microtor Cabriolet. Az Universal Geneve óraújdonsága azonban az átalakítható felépítés szempontjából mindenképpen rokon a közlekedési eszközzel, és minden bizonnyal fogyasztói ár szempontjából is ebbe a kategóriába tartozik majd.

Kereken 80 esztendővel az első megjelenés után ismét csuklón hordozhatjuk a kabriónkat, miután az Universal Geneve ismét felfrissítette a legendás forgatható számlapú modellt, a Cabriolet-t. Annak idején, 1928-ban ez az óra egyedülálló módon olyan számlappal rendelkezett, amelyet hossztengelye mentén egyetlen mozdulattal átfordíthattunk a másik oldalára.

Ennek a piciny bűvészmutatványnak igen prózai oka volt: a húszas években még egyszerű üveg borította a számlapot, azonban az a különböző sporttevékenységek során könnyen megsérülhetett. Ezt a törékeny óraüveget ilyen módon át lehetett fordítani, és máris teljes biztonságban volt a Cabriolet üvege, míg a külvilág felé az óra masszív hátlapja nézett. Az egyszerű és nagyszerű ötletet az Universal Geneve szabadalmaztatta.

Az ára egyelőre még rejtély

Ezt a megoldást a Microtor Cabriolet előtt is megismételte az 1894-ben alapított genfi óragyár. A százéves fennállás alkalmából ismét elkészítette a cég az átfordítható számlapú órát, amely akkor a Janus nevet kapta.

A kétarcú római istenre való utalás természetesen nem véletlen, az 1994-es aranyórának ugyanis mindkét oldalán számlap látható: az egyiken digitális, a másikon analóg számokról olvashattuk le a pontos időt. A két számlaphoz persze ugyanaz az óramű tartozott.

A legújabb modell, a Microtor Cabriolet ugyancsak egy évforduló apropóján jelenik meg. Az átfordítható felépítés magától értetődően megmaradt, viszont a másik oldalon már nem egy újabb számlap, hanem a cég egy másik nevezetessége látható.

Ez pedig a Microtor UG 101 jelű automata kaliber, amely a mikroszkopikus méretű rotorról kapta a nevét. Az önmagát felhúzó szerkezet lengősúlya már számtalan korábbi Universal Geneve-modellben is bevált, a Cabriolet termékcsaládba való beépítése pedig szinte magától adódott.

Az újdonság rotorját pont úgy csodálhatjuk meg, mint a korábbi Cabriolet modellek hátlapját: a hatos számnál lévő gombot meg kell nyomni, a számlapot felemeljük, és átfordítjuk. A decentrális elhelyezésű mikro-rotoron kívül a gátszerkezet is láthatóvá válik azok kedvéért, akiket lekötnek a technikai részletek.

Ha teljesen eltávolítanánk az ötven méterig vízálló tok szögletes hátlapját, feltárulna a kör alapú UG 101 óramű teljes földi valójában, előbukkanna a körkörös genfi csíkozás, és a 30 rubinból is felfedezhetnénk néhányat. Ez a szerkezet egyébként jó kísérőtársunk lehet hétköznapjainkon, hiszen 42 óra járástartalékot képes felhalmozni.

Rubinok rejlenek mögötte

A számlap funkciói között megtaláljuk a hagyományos, centrális óra-, perc- és másodpercmutatót, míg a dátumkijelzés valamelyest rendhagyóbbnak mondható. A hónap napjait ugyanis egy széles ablakból olvashatjuk le, ahol az aktuális napot egy piros nyíl mutatja. A számlap legfigyelemfelkeltőbb eleme persze az indexek elrendezése és dizájnja.

Nem vitás az sem, hogy a most bemutatott óra "Cabriolet" funkciója inkább hommage jellegű, mintsem praktikus, mivel a manapság használatos modern zafírüveg előlap nem indokolja, hogy védeni kellene a sérülékeny óraüveget.

Az átfordítható felépítés mindenesetre óratörténeti érdekesség, és mint ilyen, kitűnő célpontja lehet a tehetős gyűjtőknek.

A feltehetően drága karóra árát sajnálatos módon nem számosította az Universal Geneve.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5