Hogyan él egy 21. századi főherceg?

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nem vár el hivatalos megszólítást, és bár felesége ereiben is hercegi vér folyik, nem ez alapján választott házastársat. Habsburg György főherceg szerint a királyi származás a 21. században egyáltalán nem a kastélyokról és a vadászatokról szól, sokkal inkább a társadalmi felelősségvállalásról.

Habsburg Györggyel - aki a hivatalos titulusa szerint osztrák főherceg, magyar és cseh királyi herceg - a Magyar Vöröskereszt irodájában beszélgettünk. A főherceg 2004 óta látja el önkénteseként a szervezet elnöki teendőit.

Habsburg György nem várja el, hogy főhercegnek szólítsák


Rögtön az elején szerettük volna tisztázni ezt a kényes kérdést, hogy manapság hogyan is kell megszólítani egy főherceget. "Nem ragaszkodom a főherceg és egyéb megszólításokhoz" - mondta Habsburg György. Kiderült, hogy ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, a számára címzett levelek címzésénél is elég nagy a káosz a megszólítás tekintetében.

Kína, Pakisztán, Magyarország

Habsburg György 1964-ben született Dr. Habsburg Ottó osztrák főherceg, az utolsó Habsburg trónörökös és Regina von Sachsen-Meiningen gyermekeként. Már egészen fiatalon érdekelte a média világa, komoly szakmai érdeklődéssel magyarázta azt, hogy szülei szerint kissé sokat ült a televízió előtt.

Amikor egy német televíziós stáb interjút készített Habsburg Ottóval, megkérte a riportert, hogy a nyári vakáció ideje alatt gyakornokként dolgozhasson a csatornánál. Fokozatosan betekintést nyert a televíziós munkába, és cikkeket írt. Vezető pozíciókat töltött be német, majd közép-európai televíziós csatornáknál.

Latin-Amerikában és ázsiai országokban egyaránt dolgozott tudósítóként, megfordult Kínában és Pakisztánban is. "Az iszlám kultúra mindig is nagyon érdekelt, az egyetemen is folytattam az iszlám történelemmel kapcsolatos tanulmányokat" - mesélte.

Miután bejárta a fél világot, 1992-ben úgy döntött, hogy Magyarországra költözik. "Amikor kisgyerekként tudtam, hogy eljuthatok akár Alaszkába vagy Dél-Afrikába is, de haza nem, akkor sokkal érdekesebbé vált számomra az az ország, ahová nem tudtam elmenni" - mondta.

Amikor a rendszerváltás után végre lehetőség nyílt arra, hogy a család újra Magyarországra látogasson, sokszor elkísérte édesapját. Nemcsak az országot ismerte meg, hanem arra is rájött, hogy meg kell tanulnia magyarul. Budapestre költözött, hogy elsajátítsa a nyelvet, ami "nem volt egyszerű". Időközben egy produkciós cégnél kezdett dolgozni, és az országban maradt.

Nem a származás alapján választott feleséget


Nagyon ritkán, de előfordult, hogy valaki negatívan viszonyult a főherceg származásához. "Vannak emberek, akiknek a Habsburg névvel kapcsolatban negatív érzései támadnak, ezért az én esetemben különösen nehéz elsőre jó benyomást kelteni" - mondta.

Igaz a történet, amely szerint az egyik egyetemi előadáson az első padba került, és így az ő neve került elsőnek a jelenléti ívre. Évfolyamtársai folytatták a névsort a Kennedy, Churchill és Napóleon nevekkel, nem hitték el ugyanis, hogy nem viccről volt szó.

Hercegi esküvő

Habsburg György felesége, Eilika von Oldenburg szintén hercegi családból származik, és hercegnői rangot visel. "A királyi család részéről lehet, hogy elvárás volt a rangomnak megfelelő házasság, de nekem nem ez volt a legfontosabb" - mondta a főherceg. "Ma más a helyzet, mint sok évvel ezelőtt, amikor a házasság hátterében politikai célok álltak. Manapság ez nem szükséges. A saját elvárásaim alapján választottam, nem a származás alapján."

Az, hogy mégis úgy alakult, hercegnőt vezetett az oltár elé, egy nagynéni által szervezett hétvégi programnak köszönhető. Eilikát Németországban ismerte meg egy kastélyban, és a 21. századi mesébe illő motívumoknak ezzel a végére is értünk.

"Több rendezvényen is találkoztunk, majd Eilika látogatást tett Magyarországon" - emlékezett vissza Habsburg György. "Nem volt palota, fehér ló, vagy ilyesmi."

 

 

1.  Hogyan él egy 21. századi főherceg?
2.  A királyi származás ma már a felelősségvállalásról szól

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Mitykó János | 2011. augusztus 7., vasárnap 00:28:47

Bár a cikkben a megszólítást kényes kérdésnek titulálták, számomra ez nem az. Tisztelve a magyar nemzeti múltat, a Szent Koronát, mellyel 1916-ban a Főherceg nagyapját és nagyanyját IV.(Boldog) Károlyt és Zitát Magyarország Apostoli Királyává és Királynéjává koronázták, egyértelmű, hogy egy magyar királyi herceggel, a legitim magyar uralkodócsalád tagjával van dolgunk - megszólítása csak egy lehet: Őkirályi Felsége vagy Királyi Felség. Így szólítom most én is: Királyi Felség, Isten éltesse sokáig Őnt, Őkirályi Felségét Eilika Főhercegnőt és Őkirályi Felségeiket Zsófia és Ildikó Főhercegnőket és Károly Főherceget!

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5