Bortúra a Balaton déli partján

Címkék: bor, túra, Balaton, borászat

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Pannónia legszebb tájainak egyike a Dél-Balatoni Borvidék, ahol már a kelták és a rómaiak is szőlőt termesztettek, és bort készítettek. Ez alkalommal a Dél-Balatoni Borút Egyesület állomásai közül jártunk végig párat. Mivel a híres pincészetekről már sokat értekeztünk, most a kicsikre és kevésbé ismertekre fókuszáltunk.

Illés Gyula és fiai

Első állomásunk Siófok-Kiliti. Tulajdonképpen ez az egyik vége a borútnak, amely innen egészen Balatonberényig tart. Persze attól függ, honnan nézzük. Ha Budapest felől közelítünk, akkor tulajdonképpen itt kezdődik a borút.

Meglepő módon egy olyan pincészettel, amely a vörösborok hírnevének helyreállítását tűzte ki fő céljául. Hogy nem eredménytelenül, azt bizonyítja a számtalan elismerés, nem utolsó sorban az idei Pannon Bormustrán elért helyezés, 2003-as Merlot-juk bekerült a 25 csúcsbor közé.


Érdemes végigjárni a déli és északi borutat is

Illés Gyula 2000 környékén lépett piacra, kezdetben még mindössze 0, 4 hektárról szüretelt. Tipikus kézműves borászatról van szó, amely hagyományos fakádas erjesztésű technológiával dolgozik.

Pincészetük igazi esztétikai ínyencség: klasszikus dunántúli parasztház mintájára épített, boltíves-nádfedeles épület, Siófok-Kiliti szőlőhegyének egyik igazi látványossága. Borban és látványban egyaránt a harmóniára törekednek, ez nem kétség.

2003-as Merlot-juk gazdag, fűszeres, tüzes, magas alkoholtartalmával főleg vadhúsokhoz ajánljuk.

ILLÉS GYULA ÉS FIAI
Cím: 8600 Siófok-Kiliti, Belsőhegy
Tel.: +36 84 310 807, 06 30 2747 149, 06 30 9462 159
E-mail: illes.gyu@invitel.hu

Bujdosó Pince

A pincészetre akkor figyeltünk föl, amikor az első forró májusi napon megkóstoltuk 2007-es Rosé Secco habzóborukat. Pedig akkor még nem tudtuk, hogy az idei Pannon Bormustrán a pezsgő kategória egyik nyertesét tartjuk a poharunkban. Akkor csak annyit fogalmaztunk meg, hogy a nyári szomjoltók egyik etalonjával állunk szemben. Frissesség, gyümölcsösség, izgatóan harapós ízvilág.

Mindenféle grillezett húsokhoz ittuk lazán és felelőtlenül. A csirkétől a bárányig mindegyikkel elbírt. Rögtön utánanéztünk, hol is született ez a bor. Bujdosóék 70 hektáros szőlőbirtokon gazdálkodnak. Tradicionális, nagy hagyományokkal rendelkező borászcsaládról van szó.

A Bujdosó Pince holládi ültetvénye

Fehér- és vörösboraik alapanyagait a balatonboglári borvidék szívében, kiváló dűlőkben termelik: a szőlőskislaki Bánom-hegyen, János-hegyen, Kakashegyen, a balatonlellei Kishegyen és a holládi Bari-hegyen.

A borok korszerű technológiával működő borászati üzemünkben készülnek, majd 200 éves pincében érlelődnek, ahol a palackok mellett megtalálható 150 éves borászati eszközgyűjteményük is.

A Bujdosó Pince melletti étterem kihagyhatatlan állomása a dél-balatoni borútnak, kemencében sült specialitásaikat mindenképpen érdemes megkóstolni.

BUJDOSÓ PINCE ÉS ÉTTEREM
Cím: 8636 Balatonszemes, Gárdonyi u. 2.
Tel.: 06 20 9213 742, 06 20 9644 720
E-mail: info@bujdoso.com
www.bujdoso.com

Kistücsök Étterem

Ha már Balatonszemesen járunk, nem hagyhatjuk említés nélkül a balatoni gasztrokultúra kiemelkedő színvonalú intézményét, a Kistücsök Éttermet, ahol a nívós borkultúra a magas színvonalú ételkultúrával karöltve csak arra vár, hogy a fürdőzés után az étel-ital finom tengerében is megmártózzunk.

A Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotékát nem lehet elvéteni. Ha a 7-es úton nyomulunk lefelé, Balatonszemesen, a falu központjában, a Postamúzeummal szemben találjuk.

Bor és étel harmóniája elsődleges a Kistücsökben

Csapody Balázs évek óta töretlen lelkesedéssel és ugyanolyan magas színvonalon működteti vendéglőjét. Egyébként a hely már a múlt században is ugyanezt a szerepet töltötte be: itt váltottak lovat a postakocsik, közben utasaik, miután jól belaktak, gyönyörködtek a balatoni táj szépségében.

Ezt a múlt századi, ráérős, nem sietős hangulatot igyekszik felkelteni az út menti vendéglő a betérő utas lelkében. Itt figyelnek az emberre, a pincérek készségesek, nem tolakodóak, mindig kerül szabad asztal.

A gasztronómiai élmény nem lehet teljes a gondosan és értő módon párosított borok nélkül. Avatott szakember ajánlja a környék már híres vagy kevésbé ismert termelőinek finom nedűit. Itt tudják, életbevágóan fontos, hogy a bor és az étek között valódi harmónia szülessen.

A borokat a vendéglő épülete alatt található borospincében, illetve fönt az étteremben, borhűtőben szakszerűen tárolják. Legalább 150-féle fehér-, vörös-, illetve természetes édesbor közül választhatunk, normális áron, ami nem utolsó szempont. A ház borát is érdemes próbára tenni.

Kistücsök Étterem, Borpince, Vinotéka
Cím: 8636 Balatonszemes, Bajcsy Zs. u. 25.
Tel.: +36 84 360 133
E-mail: tucsok@enternet.hu
www.kistucsok.hu

 

 

1.  Bortúra a Balaton déli partján
2.  Opperheim, Garamvári, Hunyady

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5