16 millióért magyarul zenél a karóra

Címkék: ékszer, óra, Mermod Frères, Primo 4

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Többek között Brahms magyar táncait játssza a Mermod Freres zenélő karóraritkasága, de a Primo 4 nevű modell négy alapdallamát külön kívánságra le is cserélhetjük – amennyiben hajlandók vagyunk egy jobbfajta Mercedes árát 10 másodperc mechanikus muzsikára szánni.

Nem számítanak újdonságnak az óragyártás történetében a zenélő modellek, viszont ritkaságuk és az ötletes koncepció miatt azonnal feltűnést keltenek a "néma" időmérők között. A muzsikáló órákat, dobozokat és éneklő madarakat gyártó Reuge a több évtizedes csendet néhány exkluzív kivitelezésű karórával törte meg.

Az elsősorban zenélő zsebóráiról ismert svájci Reuge mindeddig saját neve alatt készítette hiánypótlónak nevezhető munkáit, viszont a tavalyi év során rendhagyó módon egy különálló cég berkein belül készítette el első zenélő karóráját. A Reuge választása egy régi, 80 éve csődbe jutott manufaktúrára, a Mermod Freres-re esett, amelynek feltámasztására tavaly került sor.

A zenélő óra

A cég a 19. század elején szerzett nevet magának, amikor Louis Mermod négy fia 1816-ban megalapította, majd pedig felvirágoztatta a manufaktúrát. A Mermod Freres, vagyis a Mermod Fivérek a 20. század elején azonban egyre több nehézséggel küzdöttek, és 1929-ben a nemzetközi recesszió árnyékában le is állt a termelés. A csődbe ment gyárat 2007-ben később a fent említett Reuge vette át, hogy a Mermod Freres név alatt ismét különleges órák jelenhessenek meg.

A Sainte-Croix-i újraalapított manufaktúra első órája, a Primo 4 négy különböző zenét képes megszólaltatni. A számlapon látható négy tárcsa a 10-10 másodperc hosszúságú dallamokat a korong alján elhelyezett apró tüskéken raktározza, amelyek egy tízfogas kékített acélfésűt pendítenek meg.

A cég a négy "hanglemezre" örökzöld klasszikusokat rögzített: Brahms magyar táncainak egy részletét, valamint Vivaldi Négy évszakának, Pachelbel Kánonjának és Mozart Varázsfuvolájának egy-egy töredékét. Ezeket a muzsikákat tetszés szerint másra is cserélhetjük, ennek anyagi vonzatáról azonban a cég nem közölt információt.

A muzsikáló szerkezet tárcsáit egy négyágú vázra rögzítették. Ezt a bal alsó gomb megnyomásával fordíthatjuk el 90 fokkal, és ugyanezen mozdulattal automatikusan lejátszhatjuk a 6-os számhoz forgatott tárcsát. A bal felső gombbal az időt lehet beállítani, ehhez ezt be kell nyomni, és ezzel egy időben el kell forgatni a koronát.

Ha a bal felső gomb megnyomása nélkül forgatjuk el a koronát, a szerkezetet húzhatjuk fel. Az óramutató járásával egyező irányú felhúzás a zenélő szerkezetet látja el energiával, az ellenkező irányú az óramutatókat mozgatja.

Az eddig sohasem látott zenélő karóra a Mermod Freres saját munkája. Az MF-101 jelű óraművet a cég állítása szerint négy évig fejlesztették, ami nem is annyira meglepő, hiszen a bonyolult szerkezet 577 alkatrészből áll. A 34 köves, szabadalmaztatott óramű 40 óra járástartalékot tud felhalmozni.

A Mermod Fivérek muzsikáló karórája kifejezetten ritka, a svájci mesterek csak 50-50 példányt készítettek a sárga-, fehér- és rózsaarany változatból. A 45,5 milliméteres átmérőjű tokból nem sajnálták az aranyat: a cég közleménye szerint mintegy 100 gramm került mindegyikbe.

A zenélő különlegesség ára emiatt sem alacsony, a Timezone magazin legfrissebb információi szerint a Primo 104 ezer svájci frankba kerül, ami 16 millió forintnak felel meg.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5