A legjobb furmintok

Címkék: bor, furmint, teszt, Szepsy István, Tokaj Nobilis

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A furmint az egyik legjelentősebb hungarikum, Tokaj zászlója. A furminton keresztül lehet megragadni leginkább a terroir szellemét, azt, hogy mit tud a magyar bor. Összeválogattunk és teszteltük az általunk legjobbnak ítélt furmintokat.

Hol tartunk most, mennyire ismerik Tokajt a nagyvilágban, kérdeztük Szepsy Istvánt, Tokaj-Hegyalja legnagyobb hatású, emblematikus borászát.

Szepsy: "a száraz furmint lehetne Tokaj nagykövete"

"Nagy szükség volna egységes Tokaj-képre" - vallja Szepsy. "Ott tartunk, hogy van egy maroknyi ínyenc, akinek jelent valamit ez a név. Egy borvidéket azonban csak akkor lehet megismerni és szeretni, ha folyamatosan kóstolják. Tokajt az aszún keresztül ismeri a világ. Csakhogy kik isszák az aszút, kérdem én? Az aszú aranyfedezet a pincék mélyén. Ezért szentelek mind nagyobb figyelmet a száraz furmintnak. A száraz furmint lehetne Tokaj nagykövete. Olyan nagy borokat lehet készíteni belőle Tokajban, amilyet sehol másutt a világon. Amire felfigyelnek majd a borrajongók."

Van tehát egy egyedi szőlőfajtánk, amit Szepsy nyomán egyre több és több termelő fedez föl magának. Nem tudni, honnan, mikor került a Kárpát-medencébe. Lehet, hogy mindig is itt volt. Annak idején több változata is létezett: Piros, Fehér és Változó furmint névre hallgatott. Egy időben állítólag Szigeti, illetve Som néven is ismerték.

Legalább kilenc alfajtáját ismeri a szakirodalom, többségük ma már egyetlen ültetvényben sem található meg. Szepsy évek óta szelektálja a legjobb, apró szemű klónokat. Tokaj-Hegyalján kívül Somlón lehet még csodákat művelni vele. Bár nálunk őshonos, a környező országokba is eljutott valahogy. Németországban Mosler, Szlovéniában Sipon, Horvátországban Posip, Szerbiában Moslavac, Romániában Grasa néven ismerik. Állítólag a franciák Roussette-je is a rokona.

A furmint késői érésű fajta, általában október második felében szüretelik. A tokaji aszúk nélkülözhetetlen alkotó eleme. Az esetek túlnyomó többségében a házasítás legalább ötven százalékát ez a fajta alkotja.  Igazi arcát azonban szárazon ismerhetjük meg - ezt ma már egyre többen vallják. Csak a száraz furmint képes ugyanis a termőhely adottságait a legjobb formában megszólaltatni.

Kezdetben leginkább reduktív gyümölcsbombaként mutatkozott be. Könnyű, élénk, rafinált savak, a vulkáni talajon nőtt mezei virágok, fűszernövények, kamilla és széna illatát ontották.

Sokfajta bor teszteltünk

Mióta azonban Szepsy István 2000-ben megalkotta az Úrágya Furmintot, minden furmint etalonját, a nagy tokaji száraz borban megjelentek az ásványok, a zöldtea, a kesudió és a pirított mandula. És ez még csak a történet
kezdete.

A legjobb furmintok

Szepsy Úrágya Furmint 2006

Nincs az a vakteszt, amin ne ugrana ki fejhosszal. Ilyen koncentráltságot Szepsyn kívül még senkinek sem sikerült összehozni. Az Úrágya 40 hektáros területéből mindössze 5 hektárt birtokol Szepsy István. Ennek is csupán 2, 3 hektárjáról gyűjtötte be az alapanyagot.

A 46 éves tőkék a talaj kemény riolitjába és vörös agyagjába mélyesztik gyökereiket. Lenyűgöző a bor struktúrája. Anyagszerű, mint egy nemes szövet. Illatában napsütötte kövek és lila virágok. Savai, zamatai nemességet és eleganciát sugároznak. Nem szabad túlhűteni, sőt már-már vörösboros hőfokon érdemes kóstolni.

Illatában szőlő, hársfavirág, narancsvirág, lime, kamilla, méz

Györgykovács Somlói Furmint 2006

Nagyon gazdag, nagyon minerális. Teste a legjobb tokaji furmintokéval vetekszik.  Lecsengése olyan hosszú, hogy stopperrel lehet mérni.

Illatában szőlő, hársfavirág, narancsvirág, lime, kamilla, méz. 

A Somló vulkánja aktív ebben a borban.

Ízében ásványiság és tűz, az intelligens savak segítenek megszabadulni attól a tévképzettől, hogy a fajta számít. Már rég túl vagyunk azon, hogy a poharunkban történetesen furmintot forgatunk.

A fajta túlmutat önmagán. Még akkor is, ha nyúlpaprikáshoz isszuk.

 

 

1.  A legjobb furmintok
2.  Somló is kiváló furmintokat terem

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5