Szénből készült luxusóra

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A luxuskategóriás karórák általános jellemzője, hogy a nemesfém tok miatt súlyosak, és ezáltal is tekintélyt parancsolnak. Az Audemars Piguet ezt a szabályszerűséget szegte meg legújabb tourbillonos kronográfjával, amelynek nemcsak a tokját, hanem az óraszerkezetét is szénből készítette.

Nem egy szokványos darab
A Királyi Tölgy (Royal Oak) név hangzása nem kelti azt a benyomást, hogy ebbe a szériába lezser, fiatalos karórák tartoznának, az Audemars Piguet mégis kivételt tett egy tanulmányóra erejéig.

A Royal Oak kollekció jellegzetes nyolcszögletű designját ugyan megőrizte az új modell is, a Tourbillon Chronograph Concept Carbon nevű ultrakönnyű órában azonban egyetlen milligramm aranyat sem találunk.

Az avantgárd megjelenésű órának az egyik legfeltűnőbb eleme vitán felül a fekete, 44 milliméteres átmérőjű karbonház, illetve az azzal harmonizáló, alumíniumhidas fekete óramű.

Ez a kinézet abszolút sportos jelleget kölcsönöz a különleges időmérőnek, amit a szögletes betűtípus és a mutatók is külön aláhúznak. A svájci manufaktúra időmérője persze nem azon sportórák közé tartozik, amelyek kizárólag a kinézetük miatt lennének különlegesek.

Az óraszerkezet nagy részét rendhagyó módon szénből készítették, és kézzel polírozták, a hidak eloxált alumíniumból vannak. A pehelysúlyú karbonszerkezet ugyanakkor az egyik legfinomabb mechanizmussal is kiegészül: a bal oldali híd alatt egy tourbillonra lehetünk figyelmesek.

Ez a parányi komplikáció a gravitáció okozta pontatlanságokat átlagolja az egyenletes és pontos járás kedvéért, s bár korábban a függőleges pozícióban tartott zsebórákban alkalmazták, ma már egyre gyakrabban kerül be a presztízs kategóriájú karórákba is.

A tourbillonnal szemben egy másik kiegészítőt látunk, s amint azt az óra neve is elárulja, ez a kronográf. A stopperes szerkezet kijelzése szintén nem szokványos: amíg a másodperceket centrális mutatóról olvashatjuk le, a perceket egy lineáris számláló jeleníti meg.

Az időmérő rendkívül sok energiát képes felhalmozni dupla rugóháza révén. A kézi felhúzású szerkezet maximális járástartaléka az Uhrenwiki tájékoztatója szerint majdnem tíz nap, egészen pontosan 237 óra, ami azt a luxust is megengedi az óra használójának, hogy megfeledkezzen a rendszeres felhúzásról.

Az Audemars Piguet felirat alatt, 12 óránál a manufaktúra azonban elhelyezett egy járástartalék-kijelzőt, hogy a tulajdonos mindig tisztában legyen azzal, mennyi energiát raktároznak a rugók.

A járástartalék-kijelzővel szemben, 6 óránál egy három betűs funkcióválasztó mutatót látunk. Ez a praktikus kiegészítő azt mutatja, hogy a felhúzószerkezet éppen milyen pozícióban van: H, azaz beállítás, mise a l´heure; N, vagyis semleges, neutre; R, mint felhúzás, remontage.

A 34 köves, AP 2895 jelű óraszerkezetről azt is tudjuk még, hogy összesen 384 alkatrészből áll, és 21600-as féllengéssel üzemel.

A dupla zafírüveges sportóra 100 méterig vízálló, első lünettája kerámiából, hátsó pedig PDV-s titánból készült. A tourbillonos kronográf fekete szíját alligátorbőrből varrták, kézzel. Az "Audemars Piguet Royal Oak Tourbillon Chronograph Concept Carbon" nevű órát nem árazta be a svájci manufaktúra, hiszen tanulmányóráról van szó.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5