Királynők kincsei elvitelre

Címkék: árverés, aukció, Sotheby’s, ékszer, óra, arisztokrata

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Királyok és magas rangú arisztokraták által viselt, vagyonokat érő ékszereket árvereztek el nemrég a Sotheby'a aukciósház genfi eseményén. Több Cartier-kreáció és gyémántékszer mellett az Anyakirálynő órája is elkelt.

Egyesek szerint az igazán gazdagok nem múzeumokban csodálják az egykori uralkodók ékszereit, hanem saját szobájukban. A Sotheby's aukciósház genfi aukcióján olyan ékszerek találtak gazdára, amelyeket egykor királyi családok tagjai viseltek.

Az esemény mintegy 60 millió svájci frank (9 milliárd forint) bevételt hozott, az összeg tartalmazta a vevő által fizetett díjakat is. Ez volt a világ második legtöbb bevételt hozó ékszerárverése.

Forrás: www.forbes.com
Erzsébet királynő is hordta

Az ékszerek értékét természetesen megtöbbszörözi, hogy egykor királyi családok tagjai viselték őket, és az sem mindegy, melyik család birtokában voltak. A tehetős vevők akár 10-15-ször annyi pénzt kifizetnek egy olyan ékszerért, amelyet egy uralkodócsalád tagja viselt.

Az aukció egyik legértékesebb darabja egy Cartier által készített zománc és gyémánt karóra volt, amelybe az "Elizabeth 1924" feliratot vésték, hogy emlékeztessék az utókort egykori tulajdonosára és az óra készítésének évére.

Az órát VIII. Edward király ajándékozta sógornőjének, Elizabeth Bowes-Lyonnak, a 2002-ben elhunyt későbbi Anyakirálynőnek. A királynő társalkodónőjének, Katta Macleannak ajándékozta az órát, amely 28 600 svájci frankért (4,3 millió forintért) kelt el.

Eugénie hercegnő (később III. Napóleon felesége) 141 karátos gyémántbrossa 1855-ben készült egy párizsi ékszerész, François Kramer műhelyében. A hatalmas és impresszív gyémánt eredetileg egy gyémántöv csatja volt, de a hercegnő kérésére az ékszerészek 5 gyémántot és egyéb pazar díszítéseket adtak a kincshez. Az ékszer 1887-ig volt a királyné birtokában, majd Mrs. William B. Astor, az egyesült államokbeli mágnás felesége vásárolta meg.

A műkincs több mint egy évszázadig az Astor család birtokában maradt. Az ékszert a Christie's aukciós ház akarta elárverezni, de április 15-re tervezett New York-i aukciója jogi akadályok miatt meghiúsult, de a tulajdonos beleegyezésével az aukciósház európai részlegének elnöke egy magántárgyalás után értékesítette a Louvre-nak a mintegy 6 millió dollár (950 millió forint) értékű műkincset.

A Diamond Devant De Corsage névvel illetett, a 19. század közepéről származó brosst 75 400 svájci frankért (12 milliárd forintért) értékesítették. Az ékszer Henriette de l'Espine Lous de Croy belga hercegnő  birtokáról származik. Az arisztokrata család egy másik ékszere, az 1900-as évekből származó Diamond Corsage Ornament is kalapács alá került.

Forrás: www.forbes.com
A windsori hercegnő medálját végül nem árverezték el

A ritkaság 777 ezer svájci frankot (118 millió forintot) ért meg új tulajdonosának. A gyémántokkal, ezüsttel, többféle gyémánttal díszített darab mellett a  hercegnő rózsaszín, 1830-ra datált  topáz és gyémántkarkötőjét is elárverezték, 181 ezer svájci frankért (27 millió forintért) kelt el.

Olyan ékszer is akadt, amely végül mégsem került kalapács alá. A windsori hercegnő zafír medálját Cartier készítette 1951-ben. A 206.82 karátos ékszer eladási árát  1,5 millió svájci frankra (227 millió forintra) becsülték, de végül nem értékesítették, mert a tulajdonos nem akart megválni a kincstől.

A Sotheby's aukciósház már számos alkalommal értékesítette különféle arisztokrata- és uralkodócsaládok ékszereit. 

1987-ben a windsori hercegnő gyűjteményének darabjai kerültek kalapács alá, és 50 millió dolláros (8 millió forintos) bevételt hoztak, amivel a mai napig tartják az egyetlen tulajdonostól származó ékszerkollekcióból befolyt összeg rekordját. Elizabeth Taylor és a Cartier-ház is a vevők között szerepelt. 1992-ben a Thurn und Taxis família ékszereit árverezték el, összesen 23,2 millió dollár (3,7 milliárd forint) értékben. 2005 novemberében pedig Nagy Katalin cárnő gyémánt nyakéke kelt el 1,5 millió dollárért (237 millió forintért).

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5