Félmilliárd forint egy karóráért

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Mozgalmas napjai lehettek a világ óragyűjtőinek Genfben, ahol nemrég fejeződött be a Christie's és a Sotheby's nagyszabású óraárverése. A rivális aukciósházakban két kézzel szórták a pénzt a gazdagok, aminek eredményeként a Christie's csillagászati nagyságrendű bevétellel zárt, de a Sotheby's is felállíthatott egy saját, házon belüli rekordot.

Pénzhegyek omlottak a genfi aukciósházakban a Patek Philippe-ekre, amely óramárka mindkét helyszínen a lehető legmagasabb leütési árakat érte el. A Christie's és a Sotheby's legdrágább tételei között más márkát szinte nem is lehetett látni, annyira feltornázták a Patek-különlegességek árát a licitálók.

A Christie's árverése minden képzeletet felülmúlva 25 millió svájci frankos bevétellel zárult az egy délutános, május 12-i aukción. A 3,8 milliárd forintnak megfelelő summa jelentős részét a vételre kínált 384 tételnek csak egy apró töredéke produkálta, a legdrágább 5 darab több mint 10 millió frankba került.

Ezek közül az egyik Patek Philippe kivívta a világ második legdrágább karórájának megtisztelő címét, az öröknaptáras, holdfáziskijelzős ref.1526 ugyanis a becsült ár mintegy duplájáért, 4,137 millió frankért, azaz 630 millió forintért kelt el. Az 1949-ben épített példány egyedi darab, és különlegessége az acélház is, aminek révén a világ legdrágább acélórájává lépett elő a genfi aukción.

Taroltak a Patek Philippe-k

Szintén a becsült ár kétszereséért vitték el a Patek Philippe egyik öröknaptáras, 2497-es referenciaszámú platinaóráját, amelynek létéről nem is tudtak a 2007-es újrafelfedezéséig. Az óra érdekessége, hogy a számlapon a Breguet fekete zománc számjegyei láthatóak a Patek arab számai helyett. A ritkaság 3,2 millió svájci frankért, vagyis 490 millió forintért cserélt gazdát.

A Christie's genfi kirendeltségében még két Patek kelt el egymillió frankért, de százezer frank fölött is szép számban fogytak. A tíz legdrágább órából 9 Patek Philippe volt, a kivétel Philippe Dufour különleges percismétlős, sonnerie-s időmérője volt, amely 457 ezer frankos (70 millió forintos) leütési árával a manufaktúra legdrágább karórája lett.

Sotheby's-rekordok

A rivális Sotheby's ha ekkora forgalmat nem is ért el, a 11 millió frankos (1,6 milliárd forintos) bevétellel és saját, házon belüli rekordjával kiharcolta, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. A május 11-i árverés szintén a Patekekről szólt leginkább, de az "olcsóbb" Rolexek is szépen szerepeltek.

Az auckión rögtön két rekord is megdőlt: egyrészt még soha nem vásároltak a genfi Sotheby's-ben közel 11 millió svájci frankért órákat egy este leforgása alatt, másrészt a "Sotheby's aukciósházban valaha eladott legdrágább karóra" rekordja is itt dőlt meg. Az árverés fénypontja vitathatatlanul Carlo Felice Trossi gróf "Trossi Leggenda" nevű órája volt, ami 2,345 millió frankos (360 millió forintos) árával a Sotheby's-ben eladott legdrágább karórává avanzsált.

Az árrekorder karóra feltehetően az egyetlen nagyméretű egygombos Patek Philippe a Sotheby's sajtóközleménye szerint. Az 1925 és 1932 között készült 18 karátos kronográfról azt is megtudhatjuk a Sotheby's nyomtatott katalógusából, hogy a "Trossi Leggenda" 46 milliméteres átmérőjével az egygombos Patek Philippe-ek között a legnagyobb, és általában véve ez a méret is rendkívül ritka. A katalógus információi szerint mindössze egyetlen 46 milliméteres Patek-kronográfhoz hasonlítható az egykori Ferrari-vezér karórája, azonban az kétgombos, és mintegy 20 évvel később építették.

A Sotheby's május 11-i árverésén további karórák is rendkívüli áron cseréltek gazdát. Egy 1939-es Patek 1,057 millió frankért (több mint 160 millió forintért) kelt el egy elhúzódó licit-párbaj után; míg egy 1953-as, szintén Patek-ritkaságért 945 ezer frankot (közel 145 millió forintot) fizettek. Két Rolexet és egy Breguet-t is 100 ezer frank fölötti áron vittek el.

Ezek az árak azonban korántsem a legmagasabbak. Karóra kategóriában még 2002-ben a Patek Philippe nyerte el az első helyet, amikor az Antiquorum aukciósház 6,6 millió svájci frankért (több mint 1 milliárd forintért) értékesítette a World Time modell egyik, 1939-ben készített platina változatát. Óra kategóriában a The Henry Graves Supercomplication nevű Patek Philippe-zsebóra számít a legdrágábbnak, amelyért több mint 11 millió dollárt (1,8 milliárd forintot) adtak 1999-ben a Sotheby's New York-i kirendeltségében.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5