A legkívánatosabb saláták

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A saláta ma már nemcsak könnyed, tavaszi és nyári fogás, előétel vagy köret, hanem energiában gazdag tápláló főétel is lehet. Egy jó saláta elkészítéséhez nemcsak kiváló alapanyagokra van szükség, hanem kreativitás és kísérletező kedv is kell. Különleges hozzávalókkal, egzotikus fűszerekkel és öntetekkel a leghétköznapibb salátákat is izgalmas fogássá varázsolhatjuk, ehhez profi séfektől kértünk tippeket.

Szerencsére ma már a legtöbb embernek nem azok a cukros-ecetes lében úszó, többé-kevésbé zöld levelek jutnak eszébe a saláta hallatán, amelyeket annak idején a menzákon kínáltak.

Manapság már az összes nagyobb piacon és szupermarketben hozzájuthatunk a fejessalátánál jóval különlegesebb alapanyagokhoz, és a megszokott darabokat olyan salátanövényekkel helyettesíthetjük, mint például az endívia, a vízitorma, a galambbegysaláta, a radicchio, a mangold, a medvehagyma, a lollo rosso vagy lollo verde (vörös vagy zöld lollo).

Fejessaláta helyett

 
A rucola vagy borsmustár kissé csípős ízével ad különleges aromát a salátáknak. Az olaszok által rajongásig kedvelt, előkelő névvel rendelkező levelet az ókorban vágykeltő növénynek tartották, és különös tisztelet övezte.

Változatosságot jelenthet a cikória is, amelynek sokáig csak a gyökerét használták fel a pótkávé készítéséhez. A levelek nem színesek, mert ideális esetben nem kapnak fényt, amikor növekszenek. Lehet főzni, pirítani, gyakran tekerik sonkába.

A radicchio egy káposztára emlékeztető cikóriasaláta. Nemcsak kulináris, hanem vizuális élményeket is nyújt élénk színének köszönhetően. A kissé borsos ízű radicchio szereti a hideget, ezért hűtőszekrényben kell tartanunk, ha nem a vásárlás napján akarjuk felhasználni.

A vízitorma a minestrone levesek receptjeiből lehet ismerős. Szintén évezredek óta fogyasztják, és gyógynövényként is használják. Kitűnő A- és C-vitamin forrás, vértisztító hatású. A salátának jellegzetes, a borsra emlékeztető csípős ízt ad.

A mangold a spenóthoz hasonló levélzöldség, nyersen is ehető. A szárát meg lehet főzni vagy párolni. A legújabb kutatások szerint vastartalma nagyobb, mint a spenóté.

Salátatrükkök

Mielőtt hozzáfogunk a saláták elkészítéséhez, érdemes figyelembe vennünk néhány dolgot. A salátákat ne áztassuk be, mert a vitaminok egy része kioldódik belőle. Közvetlenül a darabolás előtt mossuk meg, mert így megmaradnak benne az értékes ásványi anyagok.

"A levelekről el kell távolítanunk a vizet, különben az öntet nem tud feltapadni a levelekre" - tanácsolja Kovács Lázár, a Lázár Vendéglője nevű étterem tulajdonosa és séfje.

Forrás: origo.hu
Izgalmas és kívánatos

"Ha nincs a háztartásban salátacentrifuga, az egyenként megmosott salátaleveleket egy konyharuhába tesszük, felül összekötjük, és elkezdjük pörgetni a levegőben a fejünk felett" - mondta a séf. Készüljünk fel arra, a művelet során nem kizárt, hogy a salátából a víz a konyha különböző részeire kerül.

Gyomnövények, rákok és kolozsvári szalonna

A salátakedvelőknek legalább egyszer el kell zarándokolniuk a tolcsvai Ős Kaján étterembe, hogy megkóstolják a Leeman Pascal séf által kreált különleges ízeket. Az Ős Kajánban a saláták egy része a magyar tradícióknak megfelelően készül, természetesen az éppen szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel. Most éppen a karalábé, a zellergumó, a zellerszár és a sárgarépa a saláták főszereplője.

"A salátákba sokszor ehető virágok, pitypang és egyéb, a köztudatban gyomnövényként ismert hozzávalók is bekerülnek" - mesélte a séf. Ilyenkor a hozzávalókban kevésbé járatos vendégek néha reklamálnak, hogy dudva került az ételbe.

A gazdag, laktató saláták gazdagok állati eredetű hozzávalókban: grillezett, reszelt, csíkokra vagy kockákra vágott sajtok, sonkák, főtt cékla, tojások, sőt akár kolozsvári szalonna is lehet a tányéron. Rákokat és különféle tengeri herkentyűket ugyanakkor ne keressünk az Ős Kaján salátáiban.

Nem sikerülne mindig a megfelelő minőséget beszerezni, ezért inkább nem szerepel ilyen saláta a kínálatban. A nyers halakkal készült saláta sem volt népszerű itthon, ezért lekerült az étlapról.

 

 

1.  A legkívánatosabb saláták
2.  Ehető díszek, egzotikus öntetek
3.  Herkentyűk és ami éppen van otthon

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5