Óra az űrből

Címkék: ékszer, óra, Urwerk, UR-202

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Elkészült a világ első kétturbinás automata karórája, amelyen egyáltalán nincs óramutató, percmutatóból viszont három is van. Az Urwerk vadonatúj, UR-202 jelű modellje mégis képes az órák kijelzésére, s emellett egyedülálló módon, légáramlással szabályozza az óramű felhúzó mechanizmusát.

Ismét nagyot alkotott a genfi Urwerk. A 202-es sorszámot viselő remekmű a manufaktúra hagyományait követve továbbra is alkalmazza a rendkívül bonyolult teleszkópos szatellitmutatókat, a korábbi modellekből ismert "sokoldalú" perc- és órakijelző szerkezet azonban egy új, turbinás rotorszabályozóval is bővült.

Lássuk, mit jelent például a szatellitkomplikáció az Urwerk órák esetében!

Sci-fi óra

Amint az a képről rögtön kiderül, a különc formatervezésű időmérőnek nincs hagyományos értelemben vett óra- és percmutatója, helyette viszont egy háromágú kijelzőt látunk. Ez nem más, mint egy furcsa percmutató-együttes, amelynek egyik vége a rotáló mozgás során mindig a számlap alján elhelyezett lineáris skálán jelzi ki a perceket.

A sajátos percmutató három ágába egy-egy hossztengelye mentén elforgatható téglatestet építettek be, amelynek négy szabad lapjára az órákat festették fel. Így a tizenkét felület valamelyikéről, valamint a lineáris skáláról olvashatjuk le a pontos időt. Ezt a meglehetősen összetett, szabadalmaztatott szerkezetet nevezi az Urwerk keringő szatellitkomplikációnak.

Az említett mechanizmus további sajátossága, hogy a percmutatók teleszkóposak, amire pusztán azért volt szükség, mert a svájci órások nem hívei az egyszerű megoldásoknak. A kihívás kedvéért a körpályán keringő percmutatók nem körszeleten mutatják az időt, hanem három egyenes mentén, méghozzá úgy, hogy a mutató vége mindig közvetlenül a skálánál fut, de nem érinti meg.

Vagyis amikor a percmutató a 30-as számhoz közeledik, a teleszkóp behúzódik, és amikor a 15-öshöz vagy a 45-öshöz, kinyúlik. Ezt a bűvészmutatványt a szatellitszerkezet központja vezérli, amelynek egyes részeit ezredmilliméteres pontossággal kellett kivitelezniük a svájci mestereknek.

Az UR-202 azonban nemcsak emiatt különleges, ugyanis a felhúzási módszer is felettébb érdekes. Amint az az automata óráknál szokás, a szerkezetet itt is a mozgási energiából táplálkozó rotor húzza fel, azonban az Urwerk újdonsága azt is szabályozni tudja a két, turbinának nevezett kiegészítő szerkezetével, hogy mennyi energiát továbbítson a rotor. Az időmérő hátoldalán látható, légsűrűséggel szabályozó turbinák alapesetben a rotor hirtelen mozgásait tompítják, amire a csukló gyors mozgásakor kerülhet sor.


A hátlap is impozáns

Hogy még kíméletesebben húzza fel az órát a rotor, a vele összekapcsolt turbinákat beállíthatjuk aszerint, hogy mennyire vesszük igénybe az órát, vagyis hogy nagyjából mennyi mozgásra, rázkódásra számítson a szerkezet. Ezt a két turbina közé beépített háromopciós kapcsolóval koordinálhatjuk, amellyel megmondhatjuk az órának, hogy "standard", "sport" vagy "extreme" üzemmódban működjön a turbina.

A sztenderd opció a "hétköznapi" viseletnél használható, és a turbinák szabad mozgását engedélyezi, a sport választással arra utasítjuk a légszabályozókat, hogy a rotor terhelését mintegy 35 százalékkal leszállítsák, továbbá extrém üzemmódban a kapcsolóval leállíthatjuk a turbinák működését, és egyúttal a rotort is blokkoljuk. Ilyen típusú rotorszabályzó eddig nem készült a karórák történetében.

Az UR-202 tokja is különleges, amennyiben nem az arany vagy platina változatot szeretnénk megszerezni; a svájci manufaktúra ugyanis a legkeményebb anyagok egyikéből, titán-alumínium-nitritből is elkészítette az óra házát. A különleges időmérő árával kapcsolatban az Urwerk sajtóközleménye nem közölt információkat.

A genfi manufaktúra 1997 óta készíti nyaktörő óraműveit, persze az Urwerk gyökerei ennél jóval régebbi korszakba nyúlnak vissza. A hivatalos honlap bemutatkozó szövegében a mezopotámiai Ur városhoz kötik magukat az órások, ahol a sumérok Krisztus előtt 6000-ben lerakták az időmérés alapjait.

A cég neve sokszoros szójáték, ugyanis a Werk szó németül műalkotást és óraművet jelent, míg az Ur őst, az Uhr pedig órát.

A német kötődés azzal is magyarázható, hogy az Urwerk tagjai, Felix Baumgartner és Martin Frei egyaránt német nyelvterületen születtek (az óraváros Schaffhausenben és Winterthurban), és csak a későbbiekben váltak az Haute Horlogerie jeles genfi képviselőivé.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5