Az örömborász: Bussay László

Címkék: bor, borász, Bussay László

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy olyan borász portréját rajzoljuk meg, akinek borai megfelelő mértékben fogyasztva garantáltan orvosságként hatnak. Olyasvalaki készítette ugyanis őket, aki az orvoslást nap mint nap gyakorolja. Bussay László doktor úr egy Zala megyei kis faluban körzeti orvosként praktizál. Azon ritka dokik egyike, aki nem csak a betegségekhez, de az emberhez is ért. Bemutatjuk őt, illetve legjobb borait is.

A doktor úr délelőtt rendel. Öt falu tartozik hozzá, azokat sorra végigjárja, ha valakinek gondja-baja van, szó nélkül veszi a kabátját, és megy hóban, fagyban vagy éppen a perzselő sivatagi hőhullámban.

Délután a szőlőt metszi, a borait babusgatja a pince mélyén, vagy az öregekkel borozgat. Amúgy nem csak úgy hűbelebalázs módjára vágott a borászkodásba. A Bussay családban mindig is volt hagyománya a bornak.

Mint minden rendes nagypapának, az övének is volt pincéje és egy hektár szőlője. Tehát volt mit folytatnia, igaz, nem Baranya megyében, ahonnan származik, hanem Zalában. Történetesen ott talált vissza a "saját" gyökereihez.


Forrás: Bortársaság
Bussay László délelőtt orvos, délután borász


Csörnyeföld múltja a borban gyökerezik. Itt ér véget a Zalai-dombság, és lesz belőle Muraköz. A déli fekvésű domboldalak annyi ideig lubickolnak a napfényben, mint a szubmediterrán vörösboros termőhelyek. Évente 800-900 milliméternyi csapadék leesik.

A fügefa jobb években akár háromszor is képes gyümölcsöt hozni. A szőlő agyagba mélyeszti gyökerét, amibe itt-ott kavicsréteg vegyül. Mivel az agyag megtartja a vizet, még az olyan extrém, negyven fokos melegek sem okoznak komolyabb kárt, mint amilyenben a tavalyi nyáron részesültünk.

Bussaynak nem titkolt célja, hogy ezt a méltatlanul elfeledett, Balaton-melléki borvidéket ismét szőlőskertté varázsolja. Amit a doktor-borász az elmúlt tíz évben palackba tett, az már önmagában is csoda. Borai az első pillanattól kezdve egyediek. Különösebb technológia nélkül készültek-készülnek ezek a hallatlanul tiszta, a szőlő eredeti zamatait hangsúlyozó nedűk.

Hogy miért éppen Csörnyeföld? Miért éppen egy ilyen szinte ismeretlen borvidéken vetette meg a lábát a doktor úr? A magyarázatot tőle magától kapjuk. "Egyszerűen benősültem, vagyis nem én találtam a vidékre, hanem az talált meg engem" - hangzik a válasz.

Eleinte Bussay is csak amolyan hobbiborászatban gondolkodott, csak magának készítette a borokat, egészen addig, amíg későbbi kollégája-barátja, Heimann Zoltán meg nem kóstolta. Szerinte olyan jól sikerültek, hogy messze túlmutattak a saját lehetőségeiken. "Pedig én csak asszisztáltam, mint a jó bábaasszony, a bor meg csak úgy lett, megszületett annak rendje és módja szerint" - magyarázza nagy vehemenciával, mégis szerényen.

Azóta Bussay doktor gyarapodott területben és tapasztalatban egyaránt. Kitöltötte a már meglévő, paraboloid alakú területének másik felét.

Forrás: Bortársaság
A zalai Bussay pince

"A talaj ott olyan kemény - meséli - hogy összetörte az összes kapámat, el is neveztem csak úgy a magam szakállára Kapatörő-dűlőnek". "Isten kegyelmezzen annak, aki ilyen kemény, köves talajba vágja a kapáját.".

Arra a kérdésre, hogy mi a Bussay-borok titka, azt mondja, nincs titok, "a lényeg a minél kevesebb borászati beavatkozás". "Egy kiló per tőke szőlő. Aztán hagyom megszületni a bort."

Fontos momentum viszont a francia szakszóval batonage-nak nevezett kevergetés. "Január elejéig finomseprőn hagyom a borokat, alacsony kénszinten, mert minél többet keverjük föl, annál kevesebb a kénigénye. Ugyanakkor a kevergetés növeli a gyümölcsösséget, meg a textúrát is építi."

Amikor arról faggatjuk, miként szól a Bussay-féle borfilozófia, így válaszol: "A bor megerősíti az élet értelmébe vetett hitet." Igyekeztünk ennek szellemében kóstolni, és kiválogatni a jelenleg kapható legjobb darabokat.

 

 

1.  Az örömborász: Bussay László
2.  Tramini, szürkebarát, rizling

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bende Zsófi | 2013. június 5., szerda 17:44:45

Tisztelt Bussay doktor! Különös okkal kapcsolódom a témához, nemcsak a szürkebarát és a tramini . kedvelőjeként,hanem: apai nagyanyám Bussay Erzsébet és testvére nagybátyám Bussay Tivadar ipolynyéki plébános családfájának alapján. A Bussay név elég ritka. Az én apai felmenőim felvidékiek voltak, sajnos én nagyon kevés információval rendelkezem az ősökről, ezért zavarom ezzel a megkereséssel. Tenk Laci meghivóján találkoztam a névvel és rögtön elhatároztam, hogy egy üzenetet küldök - hátha. Nincs-e tudomása a Bussay névvel kapcsolatban Besztercebánya, Ipolyság környéki esetleges rokonságról. Ezen "őseim" az l95o-es évekig éltek. Azóta senki rokonom nincs egyik szülön részéről sem aki információt adhatna a család régi vonaláról. Elnézést, hogy zavartam, de a kiváncsiság nem hagyott nyugton. Mindenkinek volt szőlője és foglalkoztak bortermeléssel, Tivadar nagybátyám a misebort is a saját szölejében termelte /és azt is itta szorgalmasan/, gyerekkori élményem, hogy Ipolynyéken kimentünk a szölőhegyre és ott a pincénél kóstolgatták a felnőttek,- köztük a püspök ur is- Tiduska bácsi borát. Nagyon régen volt. Üdvozlettel egy Bussay leszármazott Bende Zsófia

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5