Ékszerek, képek és porcelánok kalapács alatt

Címkék: aukció, árverés, rekord, ékszer, festmény, BÁV

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Terray István

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Negyvennégy millió forintért kelt el egy Vaszary János-kép, és több milliós értékű ékszereladás is volt a BÁV tavaszi árverésén. Ott jártunk az aukción, és megtudakoltuk a cég vezetőitől, hogyan értékelik az eladásokat. A minőség felé elmozduló műtárgypiac kifejezetten jól pörög, foglalható össze véleményük.

Nincs hév

Édesapjától örökölt családi hagyomány ékszerárverésekre járni, tudtuk meg egy harmincas, tárcsával és katalógussal felszerelkezett úrtól a BÁV ékszer- és óraárverése előtt. Sok ismerős arcot lát alkalomról alkalomra, szerinte a befektetőkből, gyűjtőkből és csak hobbiból vásárlók köre ugyan változik, de csak lassan.

A legnagyobb ékszerárveréseket a piacvezető pozícióját ezen a területen őrző BÁV tartja, és a tavaszi aukció előtt általunk kérdezett vásárló szerint a legjobbakat is. Igaz, az évtizedeken keresztül üzemelő, tavaly megszűnt aukciós központjuk az ő véleménye szerint alkalmasabb volt a célra, és nem csak azért, mert többen befértek a terembe, hanem mert az egy éve avatott helyszínen sok oszlop zavarja a kilátást.

Aki ezek takarásában kap helyet, az nem nagyon képes licitálni, mert az árverés vezetője egyszerűen nem látja a kezében lévő tárcsát. Ezt a problémát pedig nem tudják megoldani a terem több pontján elhelyezett LCD-képernyők, melyen a tételek és a licit alakulása követhető.

Sokszor koppant

A profinak tekinthető licitáló (aki egyébként jól látható helyre, az első sorok egyikébe ült le) azt mesélte még a kezdés előtt, hogy alaposan áttanulmányozza a katalógust, és ha tudja, többször megnézi személyesen is a tételeket, és felméri, mi az, ami kellene neki. Azt is kigondolja, mekkora az a pontos összeg, ameddig elmenne a licit során. "Nincs hév, ami elragadna" - mosolyog, amikor a licitálás romantikus izgalmairól faggatjuk.

Azért persze egy kis feszültséget látok rajta, amikor az árverés vezetője a katalógus apró módosításaival elkezdi az estet. Egy festményárveréshez képest egyébként itt még nagyobb szerep jut az emlegetett képernyőknek, hiszen a kis méretű ékszerekből élőben nem sok látszódna még az első sorokból sem.

A tételek elég magas arányban kelnek el, a kilencedik az első olyan, mely még kikiáltási áron sem kell senkinek. És a licitek is jól alakulnak az elején, a hatos tétel például 20 ezer forintról indul, és 60 ezernél koppan a kalapács.

A tempó meglehetősen nagy, hiszen több mint 300 tétel kerül kalapács alá az est folyamán. A liciteket csak olyan apróságok akasztják meg, mint egy telefonos licitáló elvesztése például, mert van, akit hiába hívnak perceken keresztül az ezzel foglalkozó kollégák.

"Szerbusz Jenő, a 12. tételnél tartunk" - halljuk az egyik BÁV munkatársat telefonálni, ez a viszony és hangulat jellemző az egész eseményre. Kis piac ez ugyanis, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Nem is nagyon csodálkozunk, amikor a nézőtérről áll fel valaki, és jön az első sorba csak ezért, hogy jelezze, ha valaki kevésbé látható helyről licitálna. Ilyet máshol nem láttunk.

Az első sorokban viszontlátjuk egyébként a BÁV teljes vezérkarát is, akik több tételre is licitálnak. Elhatározzuk, ha egyszer ékszerbe fektetnénk a pénzünket, akkor biztos olyan tételt vásárolnánk meg, amelyet ők is jó vételnek tartanak.

A BÁV munkatárs kedvence

Nevet az ötleten Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV ZRt. nemesfémekért felelős részlegének vezetője, akivel az árverés után beszélgettünk. Ők ugyanis nem a saját, hanem távol lévő megbízók nevében emelgették a tárcsákat egészen addig, míg az adott licit el nem érte az előre megbeszélt maximált árat.

A szakember szerint ezen aukció jellemzői között lehet említeni, hogy nem volt ugyan kiemelkedő, többmillió forintos tétel, volt viszont több olyan, mely a lélektani határt jelentő egymillió forintnál drágábban kelt el. És szépen fogytak is ezek, arra is volt példa, hogy 390 ezer forintról indult valami, ami szintén az álomhatár fölötti áron kelt el.

Az igazi értékek felé mozdul el ugyanis a piac, nem a nyersanyag ára, hanem az egyediség, a hozzáadott érték a fontos már a vásárlóknak, állítja a szakember.

Persze jó lenne, ha 10 milliós értékű tétellel kapcsolatban is licitharcra lehetne számítani, de a magyar piac még nem tart itt annak ellenére sem, hogy egyre több a külföldi vásárló az aukciókon.

A piacvezető pozíciót nem a zálogtevékenységnek köszönhetik, állítja Kovácsné Racskó Szilvia, aki szerint a tételek mintegy 10-15 százaléka zálogházban maradt ékszer, illetve óra, és általában ezek sem kvalitásosak. 

 

1.  Ékszerek, képek és porcelánok kalapács alatt
2.  Spórolós urak és gazdag üzletasszonyok

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5