Akiktől a legjobb séfek is rettegnek

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy Michelin-csillag megszerzése garantáltan teltházat jelent, bármilyen eldugott faluban is legyen az étterem, a csillagvesztés pedig nemcsak a vendégek elmaradásával, hanem szakmai presztízscsökkenéssel is jár. Christian Meyer egykori Michelin-inspektor avatott be minket a csillagok sokszor kegyetlen világába, és azt is megpróbáltuk megfejteni, hogy Magyarországon miért várat magára a csillaghullás.

"A Michelin-csillagos étterem lényege, hogy egyenletes minőséget nyújtson minden nap, minden órában" - mondta Bicsár Attila, a Main Cities által szintén méltatott Alabárdos étterem konyhafőnöke. Viszont nincs ma Magyarországon olyan hozzáértő vendégkör, akikből meg tudna élni egy ilyen étterem.

Forrás: www.alabardos.hu
Mentás kacsasaláta kéksajttal  és vajkörtével az Alabárdosból

Rudits Károly, a Lou Lou étterem tulajdonosa szerint étterme legalább olyan magas színvonalú, mint néhány Michelin-csillagos étterem Franciaországban.

Rudits Károly azt reméli, hogy öt évig sem kell várni a csillagra. Véleménye szerint Budapesten jelenleg 2-3 olyan étterem van, ami egyáltalán szóba jöhet. "Amit nem méterre vagy súlyra mérnek, nem lehet mentes a szubjektivitástól. Az ellenőrök is csak emberek. Jártam több olyan Michelin-csillagos étteremben Franciaországban, amelyek színvonalát már egy éve hozni tudjuk" - állítja az étteremtulajdonos.

Már többször is találkozott Michelin-ellenőrökkel. "Miután az inspektor elfogyasztotta a háromfogásos ételt, elővett egy igazoló kártyát, és felfedte a kilétét. Rövid beszélgetést folytattunk, és arról biztosítottak, hogy fokozottan figyelik az éttermet, de eddig semmi nem történt."

Csillagok a környező országokban

Ha Michelin-csillagos étteremben szeretnénk vacsorázni, inkább nyugat vagy dél felé vegyük az irányt. Európában a legújabb kalauz szerint 231 egycsillagos, 49 kétcsillagos és 12 háromcsillagos étterem van. 

A határ mellett, a Bécshez közeli Schützenben máris egy kétcsillagos étterembe botlunk: a Taubenkobelbe, amelynek vezetője, Walter Eselböck soha nem végzett szakácsiskolát. Bécsben a Hofburg közelében levő RieGi-vel folytathatjuk a gourmet-körutazást, ahol egy fogás 45 eurónál kezdődik. Szintén Bécsben található az egycsillagos  Walter Bauer és a Mraz & Sohn.

Az első közép-kelet európai csillag a prágai Allegro étteremé

A prágai Four Seasons hotel étterme, az Allegro volt az első, amelyik magáénak mondhatta az elismerést, a friss Michelin-csillagos helyre mindenképpen ellátogatni, ha a cseh fővárosban vagyunk. Ha viszont padovai utat tervezünk, feltétlenül foglaljunk asztalt a háromcsillagos Le Calandre étteremben, ahol Massimilano Alejmo kreatív fogásait kóstolhatjuk végig. A menü 95 eurótól kezdődik, de akár 200 eurót is fizethetünk fejenként csak az ételekért. Rómában az Il Pagliaccio, a l'Altro Mastai, Agate e Romeo fogásait érdemes kipróbálni.

Magyar ételkalauz

A Michelin-kalauzon kívül természetesen más kiadványok is értékelik az éttermeket, hazánkban azonban idén először adtak ki ilyen jellegű könyvet. Az Alexandra Kiadó Étterem és borkalauz 2008 című kötete a világhírű francia GaultMillau pontozási szisztémáján alapul, és mintegy 150 budapesti és vidéki éttermet mutat be.

A könyv ötletgazdája és szerkesztője Molnár B. Tamás. A könyv a GaultMillau-hoz hasonlóan húszpontos értékelőrendszert használ. A maximum tehát 20 pont, ennyit azonban egyetlen étterem sem ért el, a jobb hazai éttermek 10-13,5 pontot kaptak.

A tesztelők a Michelin-ellenőrökhöz hasonlóan szintén inkognitóban járják a éttermeket, ők szakemberek és tapasztalt étteremlátogatókból kerülnek ki.Deluxe Magazin

 

 

1.  Akiktől a legjobb séfek is rettegnek
2.  A konyha a legfontosabb
3.  Magyarországon még nincs, de a szomszédban már van

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5