Az átlagéletre szavaznak az újgenerációs milliomosok

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A milliomosok legújabb generációjára a minimális fogyasztás és a környezettudatos életmód jellemző. Farmerben járnak, turkálókban és helyi üzletekben vásárolnak, és jótékony célokra fordítják jövedelmük nagy részét. Persze egy magánrepülőgép azért még belefér.

Míg a milliomosok nagy része életmódjával és számos luxuscikk vásárlásával reprezentálja hatalmas vagyonát, az újkeletű milliomosok nem kedvelik a felhajtást, és a lehető legkevesebb pénzt költik személyes szükségleteikre. Luxuscikkeket egyáltalán nem vásárolnak, maximum egy magánrepülőgépet engednek meg maguknak.

Az új generációs mágnásokra a "yawn" elnevezést először a brit Sunday Telegraph-ban használták. A betűszó Young and Wealthy but Normal (azaz "fiatal, gazdag, de normális") milliomosokat jelöl, akik jövedelmüket meghazudtolva tehetős hippik módjára élnek, mintha nem is lenne a bankszámlájukon több millió, esetleg több milliárd dollár.

Sean Blagsvedt a szegénység ellen harcol


Míg sokan jól látható logókkal ellátott luxusmárkákat viselnek, egy tipikus yawn általában farmerben és pólóban jár, nem vesz luxusrezidenciákat, hanem átlagos méretű házban él. A helyi üzletekben vásárol, és előfordul, hogy sem tévéje, sem autója nincs. Nem szolgáltat szaftos híreket a bulvársajtó számára, botrányoktól mentesen, visszavonultan él.

A milliomosok új csoportja erősen környezettudatos életmódot folytat. Általában hibrid autókkal közlekednek, ha egyáltalán van autójuk. Ügyelnek arra, hogy életmódjukkal a lehető legkevesebb kárt tegyék a környezetben, és a többi milliomosra jellemző korlátlan fogyasztás helyett megelégszenek egyszerű szükségleteik kielégítésével, és inkább jótékonysági szervezeteknek utalják pénzük jelentős részét.

A "zöld" milliomosok első generációja a negyvenes éveiben jár, és egy részük internetes alkalmazásokból tett szert hatalmas vagyonára. Arra szeretnék felhívni a társadalom figyelmét, hogy fontolják meg, mit vásárolnak, mire költik a pénzüket.

Egy Rik Wehbring nevű, 37 éves "dot.com" milliomos elhatározta, hogy évi 50 ezer dollárból (8,1 millió forintból) fog élni. Az összeg 40 százalékát San Franciscó-i lakásának bérleti díja teszi ki.

Nincs tévéje, 20 dolláros (3200 forintos) mp3 lejátszót használ, és egy hibrid, középkategóriás autóval jár. A közeli piacokon vásárol, nem költ ruhákra, viszont számos környezetvédelmi rendezvényt szervez, és a számára érdemesnek tartott célokra jelentős összegeket ajánl fel.

Egy Brad Marshland nevű milliomos filmes szintén az alacsony költségvetésű életvitelt választotta: saját maga termeszt zöldséget a kertben , amire neki és családjának szüksége van, azt turkálókban és bolhapiacokon szerzik be.

Forrás: Getty Images
Sergey Brin és Larry Page - egy magánrepülőgép azért belefér


Mások szociális ügyeknek szentelik életüket és jövedelmüket. Sean Blagsvedt például a Microsoftot hagyta ott azért, hogy harcoljon a szegénység ellen. 2004-ben költözött Indiába, hogy a Microsoft egy helyi irodáját vezesse, ám amikor szembesült az utcagyerekek szomorú sorsával, otthagyta a munkahelyét, és egy munkaközvetítő site-ot hozott létre, hogy könnyebben egymásra találjanak a munkaadók és a munkanélküliek. A milliomos egy 280 négyzetméteres házban él családjával Bangalore-ban, és tökéletesen elégedett a munkaközvetítői karrierjével.

A kényelmet azonban a környezettudatos milliomosok sem vetik meg: egy magánrepülőgépre általában nem sajnálják a pénzt.

Ray Sidney, a Google szoftvermérnöke szintén rengeteg pénzt keresett rövid idő alatt. Egy négyszobás házban él Nevadában, és elkezdte vagyona szétosztását. Több millió dollárral támogatta a helyi iskolát és a fiatal művészeket. Egyetlen "rossz" szokása az, hogy hetente egyszer magánrepülőre ül, és meglátogatja a barátnőjét San Franciscóban.

A híres Google-milliárdos, Sergey Brin jelenleg egy kétszobás, bérelt lakásban él, és egy Priussal vagy görkorcsolyával jár be a munkahelyére. Bár nem szórja a pénzt, Larry Page-gel, a másik Google-alapítóval együtt 15 millió dollárért (2,4 milliárd forintért) vásárolt egy Boeing 767 típusú magánrepülőgépet.

A gépet minden luxussal felszerelt partijárattá alakították, és csak a tervekért 340 ezer dollárt (55 millió forintot) fizettek, a belső dizájnra pedig további 20-30 millió dollárt költenek el.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5