Szörnyek a csuklón

Címkék: ékszer, óra, Blue Phantom Freak, Ulysse Nardin

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kétségkívül avantgárd az Ulysse Nardin legújabb karórája, és a számlapot nézegetve az is érthetővé válik, miért adhatta a svájci manufaktúra a Blue Phantom Freak nevet a különlegességnek. A "Kék fantom" az Ulysse Nardin "Szörny-sorozatát" bővíti, továbbra is mutatóba épített óraszerkezettel.

A szörnyórában nem a számlap mögé rejtett óramű hajtja az egyenes mutatókat, hanem szilícium gátszerkezetes mutató hajtja önmagát: a percmutatóba beépített szerkezet a tok fogaskerekeibe kapaszkodva araszol előre, vagyis rendhagyó módon állandó összeköttetésben van az óraszerkezet a tokkal.

Ennek értelmében eljátszhatunk a gondolattal, hogy a tok voltaképpen nem is hagyományos védőburkolat, hanem a szerkezet szerves része, hiszen a fogazása miatt ez ad viszonyítási pontot a percmutatónak. Szintén relatív, hogy a számlap fölött látható "szörnyeteg" inkább mutató vagy inkább óramű, de ezt a játékos kérdést rögtön megválaszolhatjuk: az egy mutató alakú óramű!

Szörny a javából


Nem vitás, a koncepció forradalmi, a neves manufaktúra a Freak-sorozat elindításával új ötleteket valósított meg, méghozzá egyedülálló dizájnnal és egy felettébb bonyolult szerkezettel.

Az Ulysse Nardin nemcsak a rendhagyó dizájn miatt nevezheti szörnynek a modellt. Az első Freak - amely még hét éve készült el - az anyaghasználattal is feltűnést keltett, no nem mintha önmagában véve a tokba kapaszkodó mutató nem lenne elég meglepő.

Nem is a fehérarany tok lepte meg az órakedvelő közönséget, hanem a számlapon látható gátszerkezet anyaga, ez ugyanis szilícium. A szilíciumot pedig a számítógépiparból és a félvezetők birodalmából ismerhetjük, aminek eddig nem sok köze volt a hagyományos fémekkel dolgozó svájci óraiparhoz.

Mindenesetre a Le Locle-i manufaktúra ezt a "hightech" anyagot választotta, amelynek több tulajdonsága is megfelelő az óraipar szemszögéből: rendkívül kemény, nagyon pontosan meg lehet munkálni, egyenletes felületek alakíthatók ki rajta és viszonylag könnyű is.

A szilícium alkatrészeket, így a Blue Phantom Freak gátszerkezetét sem a "hagyományos" óraipar állítja elő, hanem a félvezetőipar technológiájával dolgozó óraipari leányvállalatok vagy üzleti partnerek (az Ulysse Nardin szilícium alkatrészeit például a Sygatec leányvállalat készíti).

A saját tengelye körül rotáló óraművön, a szabadalmazott szilícium gátszerkezeten kívül más meglepetést is tartogat az óra. Például azt, hogy nincsen rajta korona, amivel beállíthatnánk az időt és felhúzhatnánk a szerkezetet, és minderre mégis nyílik lehetőség.

Az időt ugyanis a lünettával állíthatjuk be (amelyet egy zárral oldhatunk ki, illetve ezzel védhetjük ki a véletlen átállítást), míg az órát a forgatható hátlappal húzhatjuk fel. Még egy érdekesség: a szerkezet hét napi járástartalékot tud elraktározni, ami igen szép teljesítmény egy technikailag enélkül is kimagasló órától.

Érdemes kitérni arra is, mitől kék színű a Freak. A titántól.

Amilyen egyszerű a válasz, olyan bonyolult a technika, amellyel a képen látható alkatrészeket 1 mikron vastagságú titánnal vonták be úgy, hogy az funkcionálisan is kifogástalan réteget képezzen.

A fehérarany tokos, aligátor szíjas technikai csoda feltehetően egy vagyonba kerül, az Ulysse Nardin azonban a Blue Phantom Freak árával kapcsolatban egyelőre nem közölt információt.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5