Somlói gyöngykovács: Györgykovács Imre

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Somló bazalthegye úgy emelkedik a síkság peremén, mint sziget a tengerben. Egzotikus borvidék különleges terroirral, legendákkal és egyedi mikroklímával. Györgykovács Imre pedig egyik legavatottabb zászlóvivője. 2006-os fantasztikus borait ajánljuk a borrajongók figyelmébe.

Családjában komoly hagyományai vannak a borászkodásnak: dédapja 1910-től egész életén keresztül a zirci apátság vincelléreként dolgozott, édesapja pedig az ő nyomdokaiba lépve Budafokon végzett borászként 1940-ben. Györgykovács Imre mégis egy kis kerülővel ért révbe.

Először kertésztechnikusként dolgozott, majd a Videotonnál volt műszerész. 1979-ben a családi hagyomány ápolása mellett döntött. Ha ő nem folytatta volna, kihal a Györgykovácsokból a szőlőművelés iránti fogékonyság, magyarázza akkori döntését. Így hát szőlőt vett Somlón - és belevágott.


Érzékenységéről és szerénységéről híres

1993-ban egy svájci borversenyen aranyéremmel jutalmazták a traminijét. Ugyanabban az évben a szakma is befogadta a budapesti borfesztiválon. Azóta Györgykovács a legnagyobb tiszteletnek örvendő borászok egyike, aki csöppnyi, alig 1 hektáros birtokán évről évre fantasztikus, férfias, nemes borokat varázsol elő gondosan és tudatosan művelt szőlőjéből.

Az érzékenységéről és szerénységéről ismert mester híres arról, hogy jó érzékkel mindig mindent a megfelelő időben tesz. A borkészítésben nagyon fontos, hogy a döntéseket a megfelelő pillanatban hozzuk meg. Sok múlhat azon, mikor kell metszeni, zöldmunkázni, permetezni. A szőlő érettsége nála elsődleges szempont, senki sem választja meg olyan körültekintően a szüreti időpontot, mint ő.

Titka nincs, vallja szerényen. Ami van, az meg egyszerűen hangzik: a szőlő zamatát szeretné visszaadni a borban. Ezt leginkább úgy tudja elérni, hogy csak a legszükségesebb pontokon avatkozik bele a növény életébe. Egyébként hagyja, hogy a must természetes módon borrá alakuljon. Számára ez az egyik legnagyobb csoda a világon.

Közhely, hogy a somlai savban gazdag, kemény karakterű, testes, telt, diszkrét illatú bor. Lassan fejlődik, hosszú ideig érlelődik, későn öregszik. Mindenekelőtt azért, mert vulkáni kőzeten termett. A káliumban és mikroelemekben gazdag bazalthegy a maga sajátos mikroklímájával Györgykovács kezében testes, tüzes, ásványos jellegű borokat ad.

A somlói nem úgy gyümölcsös, mint mondjuk egy badacsonyi. A somlaira sokkal inkább a mineralitás a jellemző, egy bizonyos "sós" jegy, amely illatban és ízben is szinte tapintható. Magas savai arra predesztinálták ezeket a borokat, hogy hordóban hosszan érleljék őket. Így alakulnak ki a semmivel sem összetéveszthető, finom, nemes, elegáns ízjegyek, amelyek a somlainak képesek szuverén helyet biztosítani a borok népes világában.

Családi hagyomány a borászkodás

A somlait egyébként - a tokajihoz hasonlóan - mindig is gyógyborként tisztelték. Zircen, ahol Györgykovács nagyapja is vincellérkedett, a 18. század elején már a népi gyógyítás fontos orvosságszere volt a somlói bor. Vaczkó Lászlónak a borvidékről írott könyvében ezt olvashatjuk: "Nem kizárt a cisztercita rend hatása a bor gyógyászati felhasználásában, hisz a rendnek volt somlói szőlője..."

Ám a kép ennél jóval árnyaltabb. Hogy pontosan milyen is, azt Györgykovács Imre 2006-os boraiból tudjuk meg. A 2006-os kiváló évjáratnak bizonyult Somlón is. Györgykovács borai testben gyengébb évjáratokban sem szenvedtek hiányt, de most még a megszokottnál is jobban kigömbölyödtek. Testes, nagy fehérborok születtek, melyek olyan gazdagok, hogy vastag gyöngysorokként tekerednek a pohár falára. Ezért el is neveztük Györgykovácsot gyöngykovácsnak. A borokról szerzett benyomásainkat pedig feljegyeztük.

 

 

1.  Somlói gyöngykovács: Györgykovács Imre
2.  2006-os borok a poharunkban

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5