Hogyan élnek a mai nemesek?

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Magyarországon nemesi címet és hangzatos neveket nemcsak örökléssel, hanem különböző érdemekkel, szolgálatokkal, illetve kellően sok pénzzel is lehetett szerezni. Utánajártunk néhány kék vérrel kapcsolatos mítosznak, és annak is, hogy mit jelent ma kiváltságosnak lenni.

Mese a 21. századból

Ugron Zsolna az erdélyi Zabolán található birtokon él férjével, Gregor Roy Chowdhury-Mikessel és másfél éves kislányukkal, Emmával. Az Ugronok székely főnemesek, és a primor címet használták, amelyet nem lehet besorolni a nyugat-európai nemesi hierarchiába, meséli a családjáról a fiatal arisztokrata nő. A primor igen magas rangot jelentett: a különféle eseményeken a primorok a bárók és a grófok között foglaltak helyet.

Forrás: Ugron Zsolna
A zabolai kastélyban vendégház is működik

Az Ugronokat először 13. századi nyelvemlékekben említik meg. Ugron Pál Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tanítója volt. A család tagjai fontos szerepet játszottak az erdélyi és a magyar történelemben, aktívan rész vettek a közéletben, katonaként és politikusként egyaránt számos szolgálatot tettek az uralkodóknak.

A zabolai kastély Mikes Katalin grófnő családjának tulajdonában volt. A grófnőnek el kellett hagynia Erdélyt az előző rezsim idején. Ausztriában férjhez ment egy bengáli arisztokratához, így a zabolai kastélyt fiai, Alexander és Gregor Roy Chowdhury-Mikes, Mikes Ármin gróf dédunokái viszik tovább.

A Keleti-Kárpátok lábánál fekvő 34 hektáros birtokon levő 18. századi kastélyban vendégházat alakítottak ki, és az év végére tervezik a kastély teljes felújítását.

Az indiai származású európai arisztokrata férfi és Zsolna találkozása a véletlen műve. Az Ugron-család nem várta el, hogy Zsolna nemesi származású férjet találjon. A szintén arisztokrata házastárs választása az erdélyi és a magyar arisztokrata családokra ma már nem jellemző, mondta Ugron Zsolna, nincs olyan formális jelentősége, mint Nyugat-Európában. Ugyanakkor ismerősei között akadnak olyanok, akik ezt ma is fontosnak tartják.

Nincsenek bevett szabályok

A Chowdhury-Ugron család hétköznapjait egyáltalán nem a 19. századi regényekben olvasottak alapján kell elképzelnünk. "Nem az  történik, hogy reggelenként kilovagolunk, fényűző kastélyban élünk, utána pedig kiadjuk a személyzetnek, hogy mi legyen az ebéd" - mondta Zsolna. "Az arisztokrácia ma már nem külön társadalmi csoport, nincsenek bevett szabályok".

Az erdélyi kastélyok egy részét  sikerült az egykori nemesek leszármazottainak visszaszerezniük. Azonban fényűző paloták helyett a családok sokszor romos állapotban lévő épületeket kaptak vissza.

Természetesen vannak családi találkozók, esküvők, temetések alkalmával a nemesi családok tagjai ugyanúgy összegyűlnek, mint bármilyen más családban. A magyar és erdélyi arisztokrácia tagjai közül sokan hagyományosan minden évben a bécsi jótékonysági bálon találkoznak. Ide csak meghívóval lehet bejutni, de nem kizárólag nemesi családok vehetnek részt az eseményen.

Forrás: Ugron Zsolna
A Chowdhury-Mikes-Ugron család

Egy 21. századi arisztokrata élete tehát merőben más, mint kékvérű őseié. Az arisztokráciához való tartozás régen sem csak a vagyonnal járt együtt, hanem felelősségtudattal is párosult, mondta Ugron Zsolna. Már a gyerekekben tudatosították, hogy kivételezett helyzetben vannak, de ezzel az is jár, hogy kötelességük továbbtanulni és tenni valamit, felelősséget vállalni azokért, akiknek nincs lehetőségük változtatni a közösség helyzetén.

Ma már a régmúlt idők anyagi bázisa sok esetben eltűnt, nem minden nemes rendelkezik vagyonnal, inkább már a társadalmi felelősség számít. "Visszakaptuk a zabolai birtokot, de nekünk kell felújítani, új munkahelyeket teremteni. Az emberek elvárják a segítséget, ha bármit szerveznek. A férjem családja itt él 600 éve, természetes, hogy aktívan részt veszünk a közéletben" - mondta a helyiek által gyakran grófnőnek szólított Zsolna. "Ugyanakkor nem szeretem, ha csak azért hívnak valahová, mert Ugron Zsolna vagyok".

Deluxe Magazin

 

 

1.  Hogyan élnek a mai nemesek?
2.  Családfák, ipszilonos nevek
3.  Modern arisztokraták

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5