Ehető vodka és gin-tonik zselé

Címkék: ital, párlat, koktél, Molekurális mixológia

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A molekuláris mixológia kémiai és fizikai eljárásait egyre több bártender alkalmazza a gyakorlatban. Habok, gélek, zselék kerülnek a poharakba, de léteznek spray-ből kifújható permetek és ehető italgyöngyök is.

A molekuláris mixológiának nevezett eljárások alkalmazása néhány éve a legújabb trendnek számít a koktélkészítésben. A folyadékok molekuláris szerkezetét, a textúrát, a sűrűséget és a viszkozitást változtatják meg. A koktél-alkimisták fegyvertárában folyékony nitrogén,  alginátok, kloridok és egyéb, inkább a kémiai laborokból ismert anyagok találhatók.

Martini feketében

Az irányzat előfutárának a különféle rétegzett italokat tekinthetjük. A molekuláris mixológia az italok fizikai tulajdonságaival dolgozik. A mixerek habokat, géleket és permeteket állítanak elő, megfelelő poharak és hűtési, illetve hevítési eljárások alkalmazásával.

Néhány kreációról nemcsak azt lehetetlen megállapítani, hogy miből készült, hanem azt is, hogy tulajdonképpen az ételek vagy az italok kategóriájába tartozik-e.

A bártenderek a mesterszakácsoktól csenték az ötletet, a kémiai laborok eljárásai először a konyhákban tűntek fel. A molekuláris gasztronómia atyjának Hervé This-t (kémikus és gasztronómus) tekintik. Az étel-alkimisták, akiknek leghíresebb képviselője a spanyolországi Ferran Adria, olyan kompozíciókat hoznak létre, mint például az osztriga- és a golgotagyümölcs-zselé,  illetve a fűszeres kenyérfagylalt és a homárszirup.

Az alapötlet onnan származik, hogy szerették volna megérteni a főzés közben végbemenő folyamatokat, és jobban megismerni az alapanyagokat. Az ilyen ételek elkészítéséhez néha komoly kémiai és fizikai ismeretekre is szükség van.

A molekurális mixológia legújabb vívmányai között olyan kreációkat találhatunk, mint a mojito gömbök (szodium hexametafoszfát segítségével készül), illetve a rum és Angostura bitter (rum alapú venezuelai gyógynövény-keserű) keverékével égetett kókuszhab.

Egy valamirevaló hollywoodi partin ma már megszokott, hogy folyékony nitrogén felhasználásával készült fagylaltot, jégkockára emlékeztető gin-tonik zselét, valamint ehető gyöngyökké alakított vodkát és áfonyát szolgálnak fel.

A Cointreu egy olyan készlettel rukkol elő a közeljövőben, amelynek segítségével a narancslikőrt kaviárrá lehet transzformálni. A Moët & Chandon olyan pezsgőkollekciót dobott piacra, amely habok és kaviár formájában létezik. Gyümölcsös ízt adtak hozzá.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5