Mennyiért vásárolhatunk egzotikus növényeket?

Címkék: luxus, gazdag, növény, Magyarország, Ázsia, Amerika

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az egzotikus növények nemcsak az otthonok, irodák és élményfürdők különleges díszei lehetnek, hanem tulajdonosuk kedvező anyagi helyzetét is reprezentálhatják. Utánajártunk, mennyibe kerülnek a legdrágább és legritkább növények, és melyek azok, amelyeket akkor sem érdemes hazavinni, ha hatszámjegyű összegek állnak rendelkezésünkre.

Míg a milliomosok egy része különleges és egzotikus állatokat tart, egy ritka és egzotikus növény is reprezentálhatja tulajdonosa kedvező anyagi helyzetét. A növények árát nemcsak a méret és az ezzel általában összefüggésben álló kor határozza meg, hanem a termesztés körülményei és költségei is. A szaporíthatóság és a ritkaság szintén fontos szempont.

Forrás: deluxe.hu
Évszázados munkával készült

A kellő anyagi fedezet azonban nem elég, a növényeknek megfelelő körülményeket is biztosítanunk kell.  Míg egy húsevő növényt vagy egy százéves bonsai-t bárki hazavihet, bizonyos fajtákat csak arborétumoknak és kellő szakmai tudással rendelkező gyűjtőknek ajánlanak.

Bonsai és dinoszaurusz

A legdrágább növények közé a bonsai-ok, pálmák és az óriásnövények tartoznak, mondta Boross Dávid, az Oázis Kertészet pr és marketing vezetője. "A bonsai-okat nemcsak módosabb magánszemélyek, hanem ügyvédi irodák is keresik, a különleges fák a műtárgyakhoz hasonló presztízsértékkel bírnak."

Nem ritka, hogy egy bonsai 300-600 ezer forintba kerül. A legkülönlegesebb példányokat sem katalógusokból, sem árveréseken nem lehet megvásárolni. Termelők, nemesítők, gyűjtők értékesítik ezeket, a komolyabb fákat chipkártyás vagy vonalkódos jelzéssel látják el.
 
Az akár 50-100 éves növények esetében a sok évtizedes munkát kell megfizetni, de az sem ritka, hogy maga az edény is, amiben nevelték őket, megér egy ötjegyű összeget. Magánszemélyeknek évente körülbelül öt darabot adnak el, mondta Boross Dávid. Az Oázis Kertészetben 5-10 darab különleges bonsai van készleten, ha valaki mégis úgy dönt, hogy egy használt autó árát költi el egyetlen növényre, kérésre beszerzik külföldi termelőktől, akár Costa Ricából vagy Ázsiából is.

A drága növények egy másik csoportját a ritka fajták, a különleges őspáfrányok képviselik. A Wollemia vagy a Dicksonia azért számít igazán különlegesnek, mert a dinoszauruszok korában, 50-60 millió éve is ugyanígy néztek ki. Sajnos nem alakíthatunk ki belőlük saját Jurassic Parkot, mert otthoni tartásuk számos nehézségbe ütközik, csak gyűjtők, pálmaházak, élményfürdők és  arborétumok vásárolnak ilyet, áruk 60 ezer forintnál kezdődik, a határ a csillagos ég.

A méret nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy növény drága is, bár a különleges pálmák esetében a kettő összefügg egymással. Az óriás méretű növényekhez azok tartoznak, amelyek egy átlagos belmagasságú lakásba már nem férnek be, vagyis 4 méternél magasabbak.

Az egyszerű, mediterrán pálmafák vásárlása már széles körben elterjedt, a hazai szórakozóhelyeken és a strandokon már rengeteg pálma található. A pálmatartás már nem pénz, hanem inkább hely kérdése, 60-80 ezer forintért bárki hazavihet egyet.

Forrás: deluxe.hu
Nem csak fotoszintetizál

Az igazán trendi kertekben olyan trópusi, őserdei fákkal találkozunk, mint például a Washingtonia vagy a Butia fajok. Ez utóbbi 6-7 méteres, és 2-3 milliót is költhetünk rá.

Ha drága növényt szeretnénk, vásárolhatunk formanövényeket, amelyek a Ligustrum és Buxus fajtákból nyírt, sokszor igen giccses képződmények. Kisautó, krokodil és különféle Diseny-figurák egyaránt találhatók a választékban, de kérésre nem lehet vágatni, ugyanis 5-15 év is szükséges, mire egy ilyen növény "elkészül".

Ragadozók és tüskék a házban

A 18. századig senki nem hitt azoknak a természetbúvároknak, akik azt állították, hogy bizonyos növények rovarokkal táplálkoznak. A legelső, természettudomány által is méltatott  ragadozó növény a Vénusz légycsapója (Dionea muscipulea) volt.

A húsevő növények főleg az életfontosságú tápanyagokban szegény tőzeglápokon élnek, és rovarok fogyasztásával pótolják a hiányzó nitrogént. Nemcsak a trópusokon, hanem minden kontinensen és Magyarországon is élnek ilyenek (például a kereklevelű harmatfű, Aldrovanda).

Saját húsevő (rovaremésztő) növényünk már 200 forintért lehet otthon, az igazán különleges példányokra azonban tízezreket is rá kell szánnunk. Patocska Renáta, a Pannon Carnivora kertészet munkatársa avatott be minket a húsevő növények árképzésének titkaiba: a harmatfű olcsóbb árkategóriát képvisel, mert magról is könnyen szaporítható, egy különlegesebb kancsóka vagy a félrevezető elnevezésű darlingtónia már jóval drágább. Azok a húsevők kerülnek különösen sokba, amelyek merisztémalaborokban látják meg a napvilágot.

 

 

1.  Mennyiért vásárolhatunk egzotikus növényeket?
2.  Kaktuszok, orchideák, dísznövények a folyosóról

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5