Hol a legjobb izzadni?

Címkék: wellness, szauna, Aquasziget, teszt

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kajári Zsófia

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A szaunázás kedvező élettani hatását senki sem vitatja, arról azonban már jobban megoszlanak a véleményék, hogy mennyire élvezetes dolog 100 fokban huzamosabb ideig tartózkodni. Az utóbbi években azonban a hagyományos finn szaunán kívül egyéb alternatívák is feltűntek azok számára, akik izzadással akarnak méregteleníteni, ezért a Deluxe Wellness Különítménye úgy döntött, segít azoknak, akik nem tudják, melyik típust válasszák, és kipróbálta az itthon fellelhető szaunafajtákat.

Az első célállomásunk az esztergomi Aquasziget volt, ahol a hamamos kezelés után még úgy döntöttünk, hiába a puha bőr és a kisimult arc, a mérgek még nem távoztak, ezért következzenek a Wellness Világ szaunái!

Erre a részre egyébként 2750 forint a napi díj, a vendégek ezért cserébe szaunázhatnak, kipróbálhatják a konditermet, illetve gyümölcsök és víz fogyasztása is benne van az árban. Aki délután négy után érkezik, annak már csak 1600 forintot kell fizetnie. Ha valaki az élményfürdőzést is összekötné a szaunázással, naponta 3750 forintért teheti meg, négy után ez az összeg 2500 forintra csökken.

A hagyományos szauna elengedhetetlen kellékei

Arról már a recepción felvilágosítanak mindenkit, hogy a Wellness Világ naturista, és fürdőruhát csak a pezsgőfürdőben engedélyeznek, oda viszont kötelező magunkra húzni. A szaunákban azonban mindenkinek meztelenül kell lennie, természetesen az egyéni döntés, hogy a lepedőbe burkoljuk-e magunkat, vagy csak arra használjuk, hogy magunk alá terítsük.

A naturista szabálynak természetesen jó oka van: a fürdőruha akadályozza az izzadást, lassítja a keringést, ráadásul mindenféle mérgező anyagok kerülhetnek belőle a bőrünkre izzadás közben, amit előzőleg például a medencékben szedtünk magukra. Így azokra, akik fürdőruhában vannak, a szaunamesterek rá is szólnak. Ez tapasztalataink szerint még nem annyira általános gyakorlat Magyarországon, a legtöbb hotelben és uszodában nem szabják meg, hogy miben legyenek a vendégek.

Mindenesetre az esztergomi Wellness Világba érdemes úgy érkezni, hogy megbarátkoztunk a meztelenség gondolatával, illetve olyan embert hozni magunkkal, aki előtt nem szégyellünk levetkőzni, tehát csapatépítő tréningeket és kollektíva-összehozó programokat ne ide szervezzünk - kivéve, ha nagyon közeli kapcsolatot akarunk kialakítani a kollégákkal.

A szemérmesebb hölgyek figyelmét szeretnénk még arra is felhívni, hogy tapasztalataink szerint az ide járó urak többsége egyáltalán nem szégyenlős, így könnyedén előfordul, hogy a szaunán kívüli részeken vagy akár a pihenőszobában is találkozhatunk vígan flangáló (és lóbáló), meztelen ötvenesekkel.

Heves jeges

Cserébe viszont igen izgalmas programokon vehetünk részt, hiszen rendszeresen tartanak itt szaunashow-kat is. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy valaki bent szaunázik, mi pedig kintről nézzük, hanem úgy, hogy a falon kirakott tábla szerint meghirdetett időpontokban különböző felöntések vannak: vitaminos, sós, sörös, jeges vagy éppen mézes.

Finn szauna - egyelőre show és izzadó emberek nélkül

Mi a mézesen és a jegesen vettünk részt, ennek során érdeklődő embertársainkkal együtt bezsúfolódtunk a körülbelül 100 fokos finn szaunába, ki-ki vérmérséklete szerint ült alacsonyabban, illetve magasabban fekvő padra. Aki nem bírja annyira a meleget, hozzánk hasonlóan üljön a legalsó szintre, itt is épp elég lesz kibírni, hiszen a tógába öltözött szaunamester egy nagy, zászlószerű törölközővel kezdi a produkciót, amivel pár percig vehemensen legyez, ezzel pedig úgy felkavarja az amúgy is forró levegőt, hogy még melegebbnek érezzük - így lent körülbelül 90 fok van, viszont két "polccal" feljebb már legalább 110.

Amikor már a legtöbben visszavonhatatlanul érzik, hogy a távozás mezejére kéne lépni, következik maga a felöntés, ahol nem csak a kövek kapnak az adott anyagból, hanem a vendégek is. A mézes felöntésen persze a kövek kimaradnak, és csak mi kapunk egy tégelynyi mézet, hogy magunkat (szoros barátságok esetén egymást) kenegessük vele. Ez elsőre elég borzasztóan hangzik, és mi is alig akartuk elhinni, de az izzadó bőr tényleg hamar beissza a mézet, nem ragad, csak puha és bársonyos lesz.

A jeges felöntés nem járt ilyen látványos következményekkel a bőrünkre nézve, viszont a szaunamester szerint nagyon jót tett a vérkeringésünknek: mindenki kapott ugyanis egy marék jégkockát, amivel karunkat és lábunkat kellett dörzsölgetni a szív irányába haladva.

A végén a gerinc mentén kellett húzogatni a jégkockákat, mivel ez máshogy nemigen megoldható, igyekezzünk szimpatikus partner mellé ülni. A show körülbelül 15 percig tart, mi nagyjából a 13. percnél futamodtunk meg. Bár az élmény miatt mindenképpen megéri kipróbálni ezt a fajta szaunát, úgy véljük, műsor nélkül csak a hőséget és levegőtlenséget legjobban tűrők válasszák a szaunázásnak ezt a formáját, és akkor is tartsák be a szaunák falára kiszögezett szaunázási szabályokat.

 

 

1.  Hol a legjobb izzadni?
2.  Diszkó és gyógynövény
3.  Fekve izzadás

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5