Szenzációs kiállítás a debreceni MODEM-ben

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minden idők legnagyobb értékre biztosított magyar kiállítása nyílik Debrecenben. Aba-Novák Vilmos életmű-kiállítás évtizedek óta nem volt, és ennyi, a világ minden részéről származó művet pedig még soha nem láthatott a közönség.

"Ki ez a barbár zseni?"- kérdezte Pablo Picasso 1936-ban a párizsi világkiállítás zsűritagjaitól, amikor meglátta Aba-Novák művét. A magyar festő megkapta a világkiállítás nagydíját, ahogy a következő évben elnyerte a Velencei Biennálé nagydíját is.

Hazai hatásával kapcsolatos az a történet, mely szerint Jászszentandráson a római katolikus templom falára festett freskói olyan megrázó hatással voltak a misére járó várandós asszonyokra, hogy közülük többen elvetéltek.

Aba-Novák Vilmos a modern európai festészet jelentős mestere volt, rövid élete alatt olyan nemzetközi sikersorozatot könyvelhetett el, amely azóta is példátlan a magyar képzőművészetben.Több mint négy évtized telt el Aba-Novák Vilmos utolsó életmű-kiállítása óta. Időközben az alkotások jelentős része magángyűjtők féltve őrzött kincse lett - közülük mintegy félszázan kölcsönöznek művet a debreceni kiállításra.

Aba-Novák Vilmos: Kikiáltók

Ahogy azt a MODEM igazgatója, Gulyás Gábor kérdésünkre elmondta, a művek összeállítását nehezítette, hogy az elmúlt évtizedekben sok kép magántulajdonba került. A képek felkutatása hatalmas munka volt, mely több mint ötven gyűjtő felkeresése után megfordult, ugyanis maguk a tulajdonosok kezdtek el jelentkezni, akik szívesen látták volna festményeiket a gyűjteményes kiállítás anyagában.

Nem gyakorlat fizetni annak, aki kölcsönzi a tulajdonában lévő képet, mégis érdeke a gyűjtőnek, hogy a mű a kiállításra kerüljön, hiszen komoly értéknövelő tényező, ha az életmű fontos képei között szerepel az adott munka. Ez az első olyan magyarországi tárlat, amelyen megtekinthetjük a mester külföldön őrzött remekműveit is, egyes művek a nyitás előtti hétvégén még úton voltak. Végül mintegy 70 helyről jött össze a teljes anyag, mondta el Gulyás Gábor.

A tárlat kurátora, Molnos Péter művészettörténész hosszú évek óta kutatja Aba-Novák Vilmos életművét, a kiállítás előkészítése - amelyben aktív szerepet vállalt Kováts Kristóf, a művész unokája - régóta zajlik. Mindezek eredményeképpen számos olyan mű kerül a közönség elé, amely korábban nem volt látható, és az is valószínűsíthető, hogy a következő ötven évben sem láthatjuk majd ezeket a munkákat. A képek felkutatása közben ráadásul húsz olyan Aba-Novák mű is előkerült, mely korábban lappangott, nem szerepelnek a szakirodalomban.

Aba-Novák Vilmos azon magyar festők közé tartozik, akit mindig is előszeretettel hamisítottak. Évtizedeken keresztül eredetinek tartott festményekről derült ki a kiállítás összeállítása során, hogy nem valódiak, mesélte el Gulyás Gábor. A MODEM kiállítása külön kabinetet szentel a témának, bemutatva néhány jellemző hamisítványt.

A tárlat az ország legnagyobb egybefüggő, 1300 négyzetméter alapterületű művészeti kiállítóterében, a MODEM II. emeletén épül meg. A hatalmas szabad teret közel ezer négyzetméternyi vendégfal megépítésével tagolják a debreceni szakemberek. A falakra több mint százötven festmény és nagyszámú grafika kerül - ez utóbbiak közül a fényérzékenyeket múzeumi üvegbetéttel ellátott, új keretben helyezik el.

A MODEM épülete

A tárlaton (Magyarországon első alkalommal) olyan korabeli filmeket is láthat a közönség, amelyek Aba-Novák Vilmos művészetét mutatják be. De megcsodálhatjuk a mesterről készült legismertebb  "eredeti" fotókat és kortársainak több olyan művét is, amelyeken hangsúlyosan megjelenik Aba-Novák Vilmos hatása. A MODEM igazgatójának előzetes véleménye szerint a nagy kiállítás megtekintésére mintegy két órát kell számolnia a vendégeknek. Az előzetes érdeklődés alapján nagy látogatottságra számítanak.

A művek biztosítási összértéke meghaladja az egymilliárd forintot, ez lesz minden idők legértékesebb műtárgyait felvonultató tárlat, amelyet magyar festő munkáiból rendeztek.

A teljes árú jegy hétköznap 1500, hétvégén és ünnepnapon 1700 forintba kerül. A legolcsóbb, csoportos diákjegy ára 600 forint. Elővételben óránkénti sávos beosztásban lehet belépőt vásárolni. A kiállítást április 21. és július 6. között tekinthetik meg a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5