Platinaóra 63 millió forintért

Címkék: ékszer, óra, Jaeger-LeCoultre, Gyrotourbillon 2

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Rendkívüli platinaórát készített fennállásának 175. évfordulójára a Jaeger-LeCoultre, amivel a svájci manufaktúra a kézműves finommechanika egyik újabb csúcsára jutott el. A Gyrotourbillon 2 azonban csillagászati áránál fogva csak a kiváltságosok játékszere lehet.

A cégalapításhoz kötődő jubileumokra rendszerint nagyon komolyan szoktak felkészülni a svájci óramanufaktúrák, ami alól az egyik legelőkelőbb, a Jaeger-LeCoultre sem vonta ki magát. A Le Sentier-i műhely a jeles alkalomból igazi világújdonságot mutatott be, amely egy részletében teljesen forradalmi a karórák történetében.

A "Gyrotourbillon 2" névválasztás azonnal elárulja, hogy lennie kellett egy elődnek is, amely feltételezhető módon szerényebb tudással rendelkezett. Amennyiben ezt gondoljuk, csak félig van igazunk, hiszen a Gyrotourbillon 1 szintén a presztízs kategória legjelesebbjei közé tartozik, sőt, olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amivel az utód nem: valódi öröknaptáras, időkiegyenlítős komplikációjával, valamint  nyolc napos járástartalékával akár megnyerőbbnek is tűnhet, mint a jubileumi darab.

Számos újítást alkalmaztak a készítés során

Ugyan a Gyrotourbillon 2 kizárólag a perceket és órákat mutatja (effektíve másodpercmutatót se látunk a számlapon, viszont baloldalt egy 24 órás tárcsát figyelhetünk meg), az időmérő mégis forradalmi darab a különleges tourbillon révén, amely a számlap alsó részét uralja.

Ez a gravitációkompenzációs eszköz elsősorban a többi tourbillontól különbözik, hiszen ez láthatóan nemcsak síkban forgatja körbe a billegőt, hanem egy gömb koordinátáin belül. Az új modell tourbillonját másodsorban pedig a Gyrotourbillon 1-től kell elhatárolni.

A Gyrotourbillon 2-ben ugyanis már a hajszálrugót sem "síkban" helyezték el: ha jobban megfigyeljük, a tourbillon közepén, egy egészen különleges, henger alakú hajszálrugót pillanthatunk meg. Ez mindeddig egyetlen karórában sem létezett.

A hengeres hajszálrugó mégsem újdonság, hiszen már 1782-ben kitalálták, azonban ekkortájt csak a nagyságrendekkel nagyobb hajóórákba és zsebórákba építették be. Az alkatrész karórában történő alkalmazása technikai bravúr, a gyrotourbillonnal való összekapcsolás és voltaképpen az óra egésze is ízig-vérig kézműves mesterremek.

A 11,25 milliméter vastagságú óraszerkezet összesen 371 apró alkatrészből épül fel, amiből kereken 100 darab a filigrán, egyharmad gramm tömegű gyrotourbillont alkotja. Ez a szerkezet két tourbillonketrecből tevődik össze, amelyek tengelye egymásra 90 fokos szöget zár be.

A külső ketrec - ahogyan a "hagyományos" tourbillonoknál szokásos - 60 másodperc alatt tesznek meg egy kört (így ez a funkció végülsoron másodpercmutatót is magában foglal), míg a külső ketrec 18,75 másodperc alatt hajtja végre rotációs mozgását. A Gyrotourbillon 1-hez képest magasabb frekvencián üzemel az új billegő: az évfordulóra készített karóra 21600 helyett 28800 féllengést végez hatvan perc alatt.

A Jaeger-LeCoultre kedvelőinek az is feltűnhet, hogy a Gyrotourbillon modell új kiadása immár nem kerek, hanem szögletes (ami együtt jár azzal, hogy a beltartalom teljesen más). Az pedig, hogy egy kaliber szögletes, a "Zségernél" azt is jelentheti, hogy a Reverso modellcsaládba tartozik a darab. Ez így is van a Gyrotourbillon 2-nél: vagyis az óra közepét az oldalzár kioldása után egy ügyes mozdulattal kiemelhetjük a szíj közül, és átfordíthatjuk anélkül, hogy levennénk a csuklónkról.

Így egy kristálylapon át láthatóvá válik az óraszerkezet és persze a gyrotourbillon hátulról is, de a Jaeger-LeCoultre még ekkor is tartogat meglepetéseket, a teljes átfordításkor előbukkan egy ötven órás járástartalék-kijelző.

Hozzátehetnénk rosszmájúan, hogy az ötven óra nem sok, azonban az újszerű gyrotourbillon és a 950-es finomságú platinaóra többi erénye bőven felülírja ezt.

A Gyrotourbillon 2 ötven órás járástartaléka miatt azért sem kell túl nagy tömegeknek aggódnia, mert a jubileumi modellből összesen 75 darabot készít a Jaeger-LeCoultre; ezenfelül a darabár pedig 250 ezer euróra, vagyis 63 millió forintra rúg.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5