Rituális kényeztetés a megoldás a stresszre

Címkék: wellness, fürdő, hamam, kezelés, masszázs, Aquasziget

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina - Kajári Zsófia

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A hamam, azaz a törökfürdő egyaránt szolgálja a testi és lelki megújulást is, ezért egy nehéz nap vagy hét végén nincs ideálisabb kikapcsolódás, mint elindulni az esztergomi Aquasziget irányába, és végigcsinálni a tradicionális elemekből építkező rituálét. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon agyonstresszelt, az idővel folyton küzdő online újságírók esetében is hatásos-e, ezért egy négyfős szerkesztőségi csapattal nekiindultunk, és kipróbáltuk, milyen egy esztergomi szultán délutánja.

A rituális megtisztulás színhelye

Miután csillogó bőrrel, lelazulva és lelkesen kijöttünk a hamamból, már kíváncsian vártuk, miket mesélnek a fürdő munkatársai a kezelés jótékony hatásairól, mármint azokon kívül, amiket amúgy is éreztünk. Megtudtuk, hogy a hamam elkülönített részei a rituális megtisztulás különböző lépéseit szimbolizálják. Látogatása és a fürdőzés a muzulmán vallásban többet jelent egyszerű tisztálkodásnál, szertartás és rituális megtisztulás is egyben.

Kiderült az is, hogy a hamam szó az arab hamm (hő) szóból ered. A törökfürdő napja eredetileg a péntek volt. A fürdőket a férfiak és a nők külön napokon látogatták.

Teljes ellazulás masszázs közben

Egy tradicionális hamam fürdő három egymással összekötött helyiségből áll. A forró helyiség (hararet) általában kupolás, félhomályos, körben szökőkutak és kisebb medencék helyezkednek el, mi itt locsolgattuk ugyebár magunkat a felpuhulás ügyében. Hagyományosan ezen a részen található az a nagyméretű, szögletes lapos kő, amelyre a hamam vendégei lefekszenek. Ezen kívül egy meleg és egy hűvös (pihenő) helyiség tartozik a fürdőhöz, azaz ez esetben a kezelőhelyiség és a szeráj.

A fürdők falait és a padlót már régen is termálvízzel vagy felhevített vízzel fűtötték, a padlót bizonyos időközönként fellocsolták, hogy biztosítsák a magas páratartalmat. Nálunk ezt is a masszőrök csinálták, akik bizonyos időközönként rendszeresen vizezték a padlót és a kőágyakat is.

A hamamhoz tartozó pihenőhelyiségnek fontos szerepe volt a társadalmi kapcsolatok ápolásában. Nemcsak a megtisztulás színhelye volt, hanem a társadalmi élet egyik fontos intézménye is. A vendégeknek kitűnő fogásokat szolgáltak fel, tánccal és verssel szórakoztatták a pihenésre vágyókat. A menyasszonyok itt töltötték utolsó "szabad" napjaikat barátnőik körében, és szintén a hamam volt a gyermekszületés ünneplésének helyszíne.

A tradicionális hamamban a masszázst és a szappanozást fiatal fiúk (tellak) végezték. A régi időkben szexuális szolgáltatásokat is nyújtottak a férfiaknak, díjazásuk pedig ügyességük és tapasztaltságuk függvényében történt. A masszőrök idővel elvesztették szexuális szerepüket, így végiggondolva mi ezt nem is bántuk.

A megtisztulásra mentálisan is rá kell hangolódni
 
A török hódoltság idején Magyarországon is számos törökfürdő épült. A Rudas fürdő és a Király fürdő például az egykori hamam építészeti jegyeit viseli magán.

Nemcsak masszázs

Míg keleten a hamam jelentősége és társadalmi szerepe visszaszorulóban van, nyugaton egyre többen választják a testi-lelki megújulás egyik eszközeként. A törökfürdő a luxusszállodák és spák wellness részlegének egyik kuriózuma lett.

A hamam komplex megtisztulás, nemcsak sima masszázs, mondta Mihalovics Barbara, az Aquasziget szolgáltatási igazgatója. "Az elhalt hámsejtek eltávolítása után beindul a bőrlégzés, megindul az anyagcsere, az egész szervezet megújul."

A megtisztulásra mentálisan is rá kell hangolódni, az is nagyon fontos, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból, legalább a kezelés idejére. A meleg levegő magas páratartalma ellazítja az izmokat és serkenti a vérkeringést. A felmelegedés hatására a tisztulás belülről kezdődik, az izzadás által méreganyagok távoznak a szervezetből. Tudományos szempontból tehát ez történt, mi csak azt éreztük, hogy nagyon hosszan és jól fogunk aludni, és egészen biztosan visszajövünk még ide.


Deluxe Magazin

 

 

1.  Rituális kényeztetés a megoldás a stresszre
2.  Kizárni a külvilágot
3.  Nemcsak masszázs, teljes megújulás

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5