Rituális kényeztetés a megoldás a stresszre

Címkék: wellness, fürdő, hamam, kezelés, masszázs, Aquasziget

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina - Kajári Zsófia

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A hamam, azaz a törökfürdő egyaránt szolgálja a testi és lelki megújulást is, ezért egy nehéz nap vagy hét végén nincs ideálisabb kikapcsolódás, mint elindulni az esztergomi Aquasziget irányába, és végigcsinálni a tradicionális elemekből építkező rituálét. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon agyonstresszelt, az idővel folyton küzdő online újságírók esetében is hatásos-e, ezért egy négyfős szerkesztőségi csapattal nekiindultunk, és kipróbáltuk, milyen egy esztergomi szultán délutánja.

Kizárni a külvilágot

A Wellness Világ külön részét alkotja a hagyományos törökfürdő, azaz eredeti úti célunk, a hamam, amelynek ajtajára nagy betűkkel ki van írva: belépés csak a recepcióssal együtt lehetséges. (Kijönni már nélküle is lehet, bár beszólnak, ha lejár a kezelés kiszabott ideje.)

A hamam tényleg olyan, ahogy az ember egy gondűző, relaxáló helyet elképzel: meghitt hangulat, jótékony félhomály, tisztító pára, csend és kellemesen meleg hőmérséklet. A dizájn is autentikus, állítólag a felhasznált anyagok is mind Törökországból érkeztek.

A kezelőhelyiségben zajlik a radírozás és a masszázs

Az első lépés, hogy kapunk egy nagyi-féle terítőre emlékeztető, kockás anyagot, itt ezt kell magunk köré tekerni, de nyugodtan lehetünk fürdőnadrágban vagy bikinialsóban is.

A hamam kezelések beosztása igazodik az egyes fázisokhoz, egyszerre mindig csak két ember van egy helyiségben (kivéve persze a masszőröket), és az emberek általában párosával jönnek, így nem fordulhat elő, hogy egy vadidegennel kerülünk össze a kezelés során.

A kényeztetés egy-egy pohár meleg almateával indult, kolléganőmmel éppen ennek ízén lelkesedtünk, mikor kiderült, hogy a szomszédos kezelőhelyiségben éppen főnökünket és egy férfi kollégánkat masszírozzák, így szorosabbra húztuk magunkon az abroszt, és csendesen locsolgatni kezdtük magunkat a meleg vízzel.

A kezelés első fázisa ugyanis a felpuhulás, aminek során először a vendég leül a kőmedence mellé, és elkezdeni magára öntözni a vizet. Ennek kettős haszna van: egyrészt is felpuhul az ember bőre, másrészt megnyugszik, ráhangolódik az előtte álló kényeztetésre.

Nyilván a túlhajszolt, állandóan rohanó pesti újságíró betegsége, de én egy idő után unni kezdtem, hogy magamat locsolgassam, mindjárt más volt viszont a helyzet, amikor kiterültünk a nagy, nyolcszögletű, fűtött kőlapon, és a masszőrök öntötték ránk a meleg vizet.

Semmi kapkodás nem volt a mozdulataikban, komótosan locsolgatták különböző testrészeinket, kizárólag a víz csobogása hallatszott, így már könnyű volt csak elterülni, és nem gondolni semmi másra, csak arra, hogy ezt még órákig elviselnénk. Mikor már majdnem elaludtunk, finoman szóltak, hogy fáradjunk át a kezelőhelyiségbe, ahol egy-egy újabb, de sokkal keskenyebb kőlapra kellett felmásznunk.

Habparti

Ezután kezdődött a tényleges kezelés, mégpedig további locsolással, illetve a testradírozással. A két masszőr a teljes kezelés során mindent egyszerre, tökéletes összhangban csinál, ha az ember azt hallja, locsolják a másik nyakát, jobb, ha becsukja a szemét, mert két másodpercen belül az ő nyakába is zúdul egy adag meleg víz. (Jó tanács hölgyeknek: ha nem akarnak úgy kinézni, mint egy jól fejlett mosómedve, mossák le a sminkünket, biztosan nem marad szárazon az arcuk.)

Félórás pihenő mindenkinek jár a szerájban

A testradírozás éppen olyan erősségű volt, ami még a jó kategóriába tartozik, szinte érezni lehetett, ahogy eltávoznak a télen összegyűjtött, elhalt hámsejtek, és felpezsdül a vérkeringésünk.

A következő fázis (a kötelező locsolgatás után) az egész kezelés legjobb része volt: a masszőrök egy vödörben olívaszappant habosítottak, majd textilzsákokba töltötték, és ránk terítették. Úgy néztünk ki, mintha egy nagyon jól sikerült habpartin lennénk túl, majd annak érdekében, hogy a habot az egész testen eloszlassák, finoman húzogatták a testünkön a textildarabot. Ez volt az a két perc, amikor tényleg mindent elfelejtettem, és már legfeljebb arra koncentráltam, el ne aludjak a nagy lazaságban, mert akkor lemaradok a masszázs részről.

Ez az általunk megszokottal ellentétben háton fekve kezdődött, és finom mozdulatokkal a hasat is átmasszírozzák, természetesen a lábak és a karok sem maradnak ki. Mivel mi a 100 perces kezelést kértük, teljes testmasszázs szerepelt a programban, ami kevésbé átfogó, mint egy egyórás frissítő masszázs, de így is tökéletesen alkalmas az ellazulásra. Ne ijedjünk meg akkor sem, amikor a masszőr több mint érdekes szögbe állítja recsegő-ropogó lábunkat, az eredmény meggyőző lesz.

A kezelés egy alapos lemosással ér véget, majd a vendég fürdőköpenybe bújik, és átvonul a pihenésre kialakított szerájba, ami a földre helyezett matracokkal és keleti hímzésű párnák tucatjaival tényleg egy szultáni palota szobájára emlékeztet.

Igaz, ha felhajtjuk az ágytakarót, Ikea matrac lapul alatta, de rajtunk kívül ezt nyilván senkinek sem jut eszébe megnézni, inkább isznak a bekészített, hidegen még mennyeibb almateából, illetve elfogyasztják a gyümölcstál tartalmát.

A félórás pihenő akár egy rövid szundításra is alkalmas lehet, hogy aztán kipihenten hagyjuk el a hamamot, és fülig érő mosollyal induljunk haza, esetleg folytassuk a relaxálást valamelyik szaunában, ahol újabb maradandó élmények érték a Deluxe Wellness Különítményét, mint arról következő cikkünkben hamarosan beszámolunk.


 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5