Rituális kényeztetés a megoldás a stresszre

Címkék: wellness, fürdő, hamam, kezelés, masszázs, Aquasziget

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina - Kajári Zsófia

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A hamam, azaz a törökfürdő egyaránt szolgálja a testi és lelki megújulást is, ezért egy nehéz nap vagy hét végén nincs ideálisabb kikapcsolódás, mint elindulni az esztergomi Aquasziget irányába, és végigcsinálni a tradicionális elemekből építkező rituálét. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, vajon agyonstresszelt, az idővel folyton küzdő online újságírók esetében is hatásos-e, ezért egy négyfős szerkesztőségi csapattal nekiindultunk, és kipróbáltuk, milyen egy esztergomi szultán délutánja.

Alapok, árak

A tesztelés azzal indult, hogy a péntek délutáni budapesti csúcsforgalomban még röpke másfél órát stresszeltük magunkat azzal, hogy nem fogunk időben odaérni a leegyeztetett időpontra, így kellően idegesen érkeztünk meg Esztergomba, hogy majd látványosabb legyen a változás, mikor kijövünk.

Az Aquasziget szolgáltatásai közül ugyanis a hamamra, illetve a masszázsokra időpontot kell foglalni, főleg akkor érdemes jó előre (akár hetekkel is), ha hétvégén szeretnénk menni, olyankor a tapasztalatok szerint igen nagy a fürdő forgalma.

A fűtőtt kőlap az esztergomi hamamban

Ezen a péntek délutánon azonban ideális mennyiségű ember volt a fürdő területén, így sehol sem kellett várakoznunk vagy szoronganunk. A belépőt kifizetők mindegyike kap egy-egy karórát, ezek használatával tud majd az épületen belül mozogni, illetve az órák színe azt is jelzi, az élményfürdőbe, a wellness részlegre, esetleg a kettő kombinációjába váltottunk-e jegyet. A "hamamosok" a wellness részleg vendégei lesznek, természetesen van rá lehetőség, hogy csak a kezelés idejére menjenek be, de aki szaunázni is szeretne, az válhat kombinált belépőt is.

Már a telefonos bejelentkezéskor el kell döntenünk, milyen időtartamú hamamra fizetünk be. A másfél órás változat a legrövidebb, ebben a mindegyikben közös testradírozáson és olívaszappanos mosáson kívül hátmasszázs szerepel, és személyenként 5900 forintba kerül. A tíz perccel hosszabb változatban már teljes testmasszázs van (7100 forintért), az 1 óra 50 perces variációban pedig frissítő fejmosás is szerepel, ha áldozunk rá 8500 forintot. Minden "csomagban" szerepel török almatea, gyümölcstál és egy fél órás pihenés a szerájban.

A kombinált belépő ára a legrövidebb változattal 7500 forintba kerül, míg a második csomaggal 8700, a harmadikkal pedig 10100 forintot kell fizetnünk. Ha ez a (nehezebb) része megvolt, máris mehetünk felfelé az emeletre, hogy az óránkat hozzáérintve a forgóajtóhoz, bejussunk a Wellness Világba.

Egy hagyományos fürdő Isztambulban: a szappanos mosás

Az első lépés, hogy a recepción felmarkoljuk az itt kötelezően használandó (hogy tógaként vagy csak szaunázáshoz, ülőfelületként, az szabadon választható) lepedőt, és máris indulhatunk átöltözni.

Azt hamar megállapítottuk, hogy már a wellness részleg öltözője sem a szemérmesek helye, hiszen hiába vannak zárható kabinok, a nyitott részeken férfiak és nők vegyesen, igen lenge ruházatban közlekednek, ráadásul a választott szekrényünk felől pont a nyitott férfitusolóra láttunk.

Egy apró megjegyzés azok kedvéért, akik eddig csak a kulcsos módszert ismerték: a szekrényeket úgy kell bezárni, hogy a gombnak nekinyomjuk a mindenható órát, és akkor egy másodperc alatt bezárul, a nyitása hasonló elven működik.

A rajz elég megtévesztő, és mivel bölcsészkart végeztünk, nekünk is kellett egy kis recepciós segítség, a hölgy már automatikusan jött utánunk, és mutatta, hogyan kezeljük az ajtót. Nyilván nem mi voltunk itt az elsők, akik nem jutottak be a műszakira.


 

 

1.  Rituális kényeztetés a megoldás a stresszre
2.  Kizárni a külvilágot
3.  Nemcsak masszázs, teljes megújulás

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb
Wellness kereső

Szabadszavas keresés településnévre

Összetett keresés

Település

Wellness típus

Besorolás

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5