Elkészült a világ egyik legbonyolultabb stoppere

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Sosem építettek még karórába annyi komplikációt, mint amennyit a Girard Perregaux manufaktúra szerelt be vadonatúj, Tourbillon Rattrapante Foudroyante nevű stopperes remekművébe. A svájci mesterek egy régi, nagytudású GP-zsebóra mechanizmusát alkották meg újból úgy, hogy a jóval kisebb tokba is beférjen.

A minap bemutatott Tourbillon Rattrapante Foudroyante karóra története évszázadokkal korábban kezdődött, az 1880-as években, amikor Constant Girard megalkotta korának egyik legpontosabb stopperes zsebóráját.

Az időmérő két tulajdonságával keltett akkoriban feltűnést: egyrészt a rattrapante (részidőmérés), másrészt a foudroyante (tizedmásodpercek mérése) funkcióval, amelyek beszerelése igen komoly tudást feltételezett.

Kilenc évvel később az órásmester tourbillonnal is kiegészítette zsebóráját, amelyet 2008-ban egy karórában alkotott újjá a jogutód Girard-Perregaux, amely még egy egész éves naptárral is kiegészítette az egyébként is bonyolult szerkezetet. Lássuk, mit is jelentenek ezek a francia kifejezések!

Rattrapante+foudroyante+tourbillon=Girard-Perregaux stopper

A rattrapante használata évszázadok óta változatlan: a tulajdonos gombnyomással indítja el a stopperes szerkezet eleinte együtt mozgó, két darab másodpercmutatóját, amelyekkel részidőt mérhetünk oly módon, hogy az egyik mutatót megállítjuk, míg a másik tovább számlálja az eltelt másodperceket. Ezzel a funkcióval viszonylag ritkán találkozhatunk a mechanikus órákon, mivel a komplikáció rendkívül költséges.

A rattrapante szerkezet két mutatója a Girard-Perregaux karóraújdonságán kék színű, megkülönböztetésük a teli és a lyukas körlemezzel történik. A kronográf szerkezetet a 4-es számnál elhelyezett nyomógombbal hozhatjuk működésbe, állíthatjuk meg és nullázhatjuk le az újbóli megnyomással, míg a részidőt a 2-esnél állíthatjuk meg és indíthatjuk el.

Szintén az egzotikumok közé tartozik a foudroyante komplikáció. A kvarcóra és főként a számítógép világában persze ez is "fölösleges", viszont a törtmásodpercek számlálása olyan technikai mérföldkő, amelyre a Girard-Perregaux évszázados távlatokból is szívesen emlékszik - különösen, hogy a mechanikus megvalósítás ma is éppen olyan nagy kihívás, mint régen.

A foudroyante funkció működését a következőképpen kell elképzelni: jelen esetben a GP-karóra 8 és 10 óra között elhelyezett körtárcsáját kell figyelni, amelyre az 1/6, 1/3, 1/2, 2/3 és 5/6 számok vannak felírva a nulla mellett.

A mutató ezt a kört villámgyorsan, pontosan egy másodperc alatt teszi meg, és az említett törtszámoknál megáll éppen olyan minimális időközre, hogy a szemünk észrevegye, és azonnal suhan tovább a következő törtmásodpercre. Itt ismét megáll egy szempillantásnyi időre (a szó szoros értelmében), majd megy tovább; vagyis ezt az indulás-megállás ciklust egy másodperc alatt hatszor hajtja végre.

Az óra nevében szereplő harmadik kifejezés, a tourbillon szintén ritkaságnak számít, azonban a prémium kategóriás óraknál ma már szinte kötelező elem. Ennek az a feladata, hogy a gravitáció billegőre gyakorolt negatív hatásait kompenzálja azáltal, hogy egy perc alatt körbeforgatja azt, így a billegőre minden oldalról ugyanúgy hat a nehézségi erő.

Ez korábban a mellényzsebekben függőlegesen hordott zsebóráknál volt fontos, ma már inkább csak a technikai kihívás miatt szokták beépíteni. Mindenesetre a Girard-Perregaux új karórájába ez is belefért, méghozzá igen szép, hangsúlyos aranyhidas kivitelezésben, egy szép kékített másodpermutatóval egybeépítve.

Eddig nem létezett olyan karóra, amely mindhárom funkcióval egyszerre rendelkezett volna, de a Girard-Perregaux nem állt meg ezen a ponton. Hozzáfűzhetjük, hogy a stoppert kiegészíti egy 30 másodperces számláló is 3 óránál, de mindenképpen meg kell említeni még a 12-esnél elhelyezett naptárt, amely a 12 hónapot és 31 napot jelzi ki (vagyis apró hiányossága, hogy manuálisan kell átállítani; persze a szolgáltatásokból ez az óra ettől függetlenül is jelest érdemel).

Az óramű természetesen saját találmány, a Girard-Perregaux a kézifelhúzós kalibert GP9973 jellel illette. A mechanizmus bonyolultságát jelzi az alkatrészek magas száma is, az 507 komponensből pedig 69 darab a 0,4 grammos tourbillont alkotja. Figyelemre méltó, hogy teljes felhúzás után 4 napig működőképes az óra, ez a járástartalék igen szép teljesítmény egy ilyen komplikált óra esetében. A 30 méterig vízálló aranyóra alligátorbőr szíjjal készül, összesen 33 példányban. A karóraritkaság fogyasztói árát nem közölte a manufaktúra.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5