50 millió egy cím nélküli képért

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Harmincegy alkalommal koppant a millió forintos álomhatár fölött a kalapács szombaton a Belvedere Galéria művészeti aukcióján. Szenzációs leütésnek két ízben tapsolt a közönség: amikor az eredetileg is a legmagasabb, 28 milliós kikiáltási árról indított Moholy-Nagy László képet csaknem dupláján vitték el, majd amikor Aba Novák Vilmos Szicíliai kikötőjéért négyszeres árat adott a kitartó gyűjtő.

Az egészen kis méretű, kvalitásos, sokszor kiállított, reprodukált, címmel és dátummal sem jelölt, de szignált Moholy-Nagy László mű Svájcból került haza. (A papírra akvarell, gouache, kollázs technikával készült kis remekművet Kállai Ernő műkritikusnak dedikálta a festő.)

Új tulajdonosa, egy ismert magyar gyűjtő, 50 millió forintot adott érte. Moholy-Nagy miután nagyon fiatalon, 1919-ben emigrált, élete nagy részét Magyarországtól távol töltötte, fő művei amerikai, német, osztrák, svájci, francia gyűjteményekben vannak. Ezért is megy eseményszámba, ha itthon feltűnik valamely munkája.

Moholy-Nagy László műve elsöprő sikert aratott

A festmény mellett két, 1930-as, illetve 1936-os eredeti negatívról 2005-ben nagyított fotót is kínált Moholy-Nagytól az árverőház. Az előbbit 200, az utóbbit 140 ezer forintért vitték el. Aba Novák Vilmos itáliai korszakának jellegzetes, színpompás temperája a szicíliai kikötői jelenet.

A valós élmények inspiráló ereje érezhető a könnyed, levegős felületen, a napsütötte csillogásban, a tenger visszfényén, a hegyoldalra kúszó házak látványában. A korábbi védettség alól most feloldott vászon 4,8 millió forintos kikiáltási árról indult, és meg sem állt 20 millióig.

Hat Kádár Béla-festmény közül a védett, Szimbolikus jelenet (Társaság) című, dekoratív tempera érte el a legnagyobb licitemelkedést. A természeti környezetbe helyezett, grandiózus nőalakokat ábrázoló kartonért 7,5 millió forintról indult a verseny, s végül 14 millió forintnál koppant a kalapács.

Mindkét, líraian szép Mednyánszky László-tájkép jelentős emelkedéssel ért célba. Az 1,2 millió forintról indult Mocsaras táj 3,4 milliónál végzett. A világos, napsütötte Folyópart éppen 1 millió forinttal növelte 1,9 millióra kikiáltási árát.

A Szicíliai kikötő is kiemelkedő eredményt ért el

Több licitlépcsőt megjárva végzett Perlrott Csaba Vilmos felsőbányai részletet ábrázoló vászna (1,8 millióról 3 millió forintra), Czigány Dezső Dél-francia tája (4,8 millióról 6,5 millió forintra) és egy franciásan könnyed utcakép Vaszary Jánostól (2,6 millióról 4,2 millió forintra).

A szlovák képzőművészeti életben is számon tartott Skuteczky Döme, aki Besztercebányán működött a 19. század második felében, egy egész alakos női portréval ért el magas árat: 950 ezer forintról majdnem háromszoros emelkedéssel 2,4 millióra növelte kikiáltási árát.

Egy jellegzetes női fej Scheiber Hugótól 550 ezerről kúszott 1,3 millió forintra. Szigeti Jenő nagybányai utcarészletét, amelyről sokáig azt hitték, hogy Czigány Dezső alkotása, 750 ezer forintról egymillió forintra értékelte az aukció közönsége. 950 ezres indítás után 1,3 milliót ért a Tóth Menyhért fehér korszakából való Fej.

A milliós kategória alatt indított tételek között jól szerepeltek Molnár C. Pál, Katona Nándor, Vén Emil, Bene Géza képei.MTI-Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5