Forradalmi óra Németországból

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ismét bebizonyították Németország órásmesterei, hogy nemcsak Svájcban készülnek nagyszerű mechanizmusok: egy előkelő szász manufaktúra megállíthatóvá tette a tourbillont, vagyis a presztízs kategóriájú karórákban működő, másodpercmutatóként is funkcionáló "forgószelet".

Bő kétszáz éve találta fel a svájci Abraham-Louis Breguet az óraszerkezetek egyik legkifinomultabb komplikációját, a franciául örvényt, forgószelet jelentő tourbillont. Ez a kicsiny mechanizmus a billegő hajszálrugójának pontatlanságait hivatott kiküszöbölni, amelyet egyébként a gravitációnak köszönhet az óra.

A tourbillonok többsége egy perc alatt forgatja körbe a billegőt (s így azt egyenletesen, minden oldalról ugyanúgy befolyásolja a nehézségi erő), ezért másodpercmutatóként is működnek, csak hatvan osztást kellett felfesteni a perctourbillonok körüli körgyűrűre.

Forradalmi darab

Gond csak akkor adódott, amikor ezt a rendkívül filigrán szerkezetet, vagyis a másodpercmutatóját valamiért át kellett állítani. Mivel a tourbillonos másodpercmutató nem hagyományos, hanem történetesen egy gravitációkompenzációs, igen bonyolult szerkezet velejárója, egy efféle átállítás csak technikai bravúrral oldható meg. Ezt valósította meg egy világhírű glashüttei (német-, még közelebbről szászországi) manufaktúra, az A. Lange & Söhne.

A Cabaret Tourbillon nevű karóraritkaságon tehát már ez a funkció is működőképes, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a felső tízezer kedve szerint játszadozhat méregdrága tourbillonos aranyórájával - igaz, a fent említett műhely aligha készít ennyi példányt a gazdagoknak. A tourbillon megállítása egy fékezőrugókkal felszerelt, különlegesen bonyolult, L 042.1 jelű, szabadalomra benyújtott óraművel történik.

Az A. Lange & Söhne karórája már ezzel a technikai újdonsággal is méltó arra, hogy a világ egyik legrangosabb kiállításán, a genfi SIHH-en (Salon International de la Haute Horlogerie) mutassák be, azonban a szász manufaktúra más meglepetést is tartogat a mechanikus időmérők rajongóinak.

A Cabaret Tourbillon ugyanis a "szokásos" 48 óra helyett 5 nap járástartalékot képes felhalmozni, ami rendkívüli teljesítménynek számít, különösen tekintettel arra, hogy a dupla rugóház mellett számos más alrendszernek is el kellett férnie.

A 29,5 x 39,2 milliméteres tokban a kismásodpercen  túlmenően még az említett, ugyancsak helyigényes tourbillon-, a járástartalék- és a nagydátumkijelző szerkezet is helyet kapott.

Az pedig hab a tortán, hogy a 45 rubinköves szerkezetnek két további kövét (nem meglepő módon a billegő csapágyköveit) gyémántból készítették.

A Cabaret Tourbillon a lényegesen egyszerűbb, néhány tízezer eurós Cabaret modell továbbfejlesztett változata, amelyből leginkább az art deco stílusjegyeket és persze a szögletes tokot őrizte meg, egyébként az óramű a különleges, megállítható tourbillon miatt teljesen új fejlesztés.

A vörösarany és platina tokban kapható újdonság áráról és forgalmazási idejéről egyelőre nem közölt információkat a gyártó.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5