Egyedülálló karórát készített egy svájci cég

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Példátlannak számít az órakészítés történetében a deGrisogono legújabb, Meccanico dG nevű, mechanikus modellje, amely digitálisan, vagyis a kvarcórák tipikus módszerével jelzi ki a számokat. A technikai bravúrt azonnal szabadalmaztatták a svájci mesterek.

Új korszakot harangozott be a genfi deGrisogono nevű óra- és ékszerház a Meccanico dG modellel, ugyanis ez az óra mechanikus módszerrel, apró hengerekkel írja ki lényegében ugyanazokat a számokat, amelyeket az olcsó kvarcórák számlapjáról jól ismerünk.

A koncepció és a megvalósítás abszolút egyedi és öntörvényű. Nem tudjuk, hogy a neves luxuscég a kvarcórákon kívánt-e élcelődni, vagy egyszerűen egy rendhagyó ötletet kívánt megvalósítani, mindenesetre a minap bemutatott újdonsággal nagy feltűnést keltettek a genfiek.

A remekművet egyébként a cég fennállásának 15. évfordulóján bocsátották közszemlére, amivel akár jubileumi darabnak is minősülhet a Meccanico dG, persze a deGrisogono évfordulótól függetlenül is meghökkentő darabokat szokott készíteni.

Az új korszakot jelentő óra

A Meccanico dG különlegessége, hogy az analóg körtárcsa alatt egy digitális kijelző kapott helyet, amelyen egy második időzónát állíthatunk be magunknak. Az analóg és a digitális kijelző egymástól teljesen függetlenül működik, ami nem is meglepő, hiszen a két alrendszer felépítése gyökeresen eltér egymástól. A kerek számlap a legelterjedtebb kijelzési mód, míg a mechanikus-digitális hibrid világújdonság.

Az óra természetesen a kortárs karórakészítés egyik legbonyolultabb darabja. Ahhoz, hogy a mechanikus szerkezet kifogástalanul mutassa a pontos időt, összesen 651 alkatrész összehangolt munkájára volt szükség. A kvarcórákat imitáló kijelző úgy működik, hogy a számjegyeket apró hengerek forgatásával írja ki a szerkezet.

A 23 "pálcika" felületét négy hosszanti részre osztották, amelyek közül két szembelévőt harsány fluoreszcens festékkel színeztek be, míg a másik két szembelévőt matt feketével vonták be (a 23-as darabszámot számjegyenként hét henger adja, azaz háromszor hét plusz két henger, ez utóbbiak az 1-es számjegyhez tartoznak).

A mechanizmus nem képes a 20-as, 21-es, 22-es és 23-as írásjegyek megjelenítésére, ami a számlapon is jól látszik: a legelső számjegy szerkezete csak az 1-es kiírására vagy eltakarására képes; vagyis az órákat csak 12-ig mutatja a rendhagyó időmérő. Mondani sem kell, a szerkezet saját fejlesztés, a kaliber a DG 042 nevet kapta.

A Meccanico dG 56x48 milliméteres titán tokja a cég állítása szerint 100 méterig vízálló, a számlapot és a hátlapot átlátszó zafírüveg védi; az óramű 35 órányi járástartalékkal rendelkezik, amelynek változását a hátlapon figyelemmel kísérhetjük egy apró, bal alsó sarokban elhelyezett mutató segítségével.

A hátlap is különleges

A titán alapmodellen kívül elkészült a platinás és a rozéaranyos változat is. A cég honlapján azt is tudatta, hogy a rendhagyó órából összesen 177 példányt készített, sajnos az árról - ami feltehetően tízmilló forintos egységekben mérhető - más oldalak sem közöltek még információt.

A "digitális kijelző" mint technológia eredetileg a kvarcórák sajátja, s mintegy három évtizede éppen ez a távol-keleti fejlesztés kényszerítette térdre a "svájci" óraipart.

Az elhúzódó agónia után azonban a mechanikus órágyáraknak sikerült feltámadniuk, sőt, az utóbbi néhány évben Svájc (és persze a többi óragyártó ország is) revansot vett, és az úgynevezett "haute horlogerie", vagyis az "órakészítés magasiskolája" új erőre kapott. Az óra- és ékszeripar ismét virágzik, a luxuskonszernek mesébe illő nyereségeket és alkalmanként kétszámjegyű évi gyarapodást könyvelhetnek el. A mechanikus órák diadalmenetét mindössze egy apróság csúfítja el: a nagyipari méretű hamisítás.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5