Az ágyasok kedvenc fogása

Címkék: étel, ínyencség, spárga, bor, Cseh János, Palotai Csaba

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A spárga fogyasztása mindig is igazi "gasztronómiai luxusnak" számított. A magyarul csirágnak is nevezett zöldség népszerűsége töretlen, és ma már bárki megengedheti magának, hogy megkóstoljon egy-egy spárgából készült egészséges fogást. Tippek és trükkök spárgavásárláshoz, illetve -elkészítéshez.

Misztikus növény az ókorból

A jellegzetesen tavaszi-kora nyári zöldség különleges íze mellett azért volt a kiváltságosok eledele, mert termesztése különösen sok időt és energiát, körültekintést igényel.

A spárga eredetéről nem tudunk sokat. Bizonyos nézetek szerint Egyiptomból került a római császárok asztalára, és gyakran szerepelt az isteneknek bemutatott áldozatok között. Az egyiptomi régészeti kutatások arról tanúskodnak, hogy az uralkodóknak és az előkelőknek a másvilágon is dukált egy-egy tálnyi a különleges terményből, a múmiák közelében gyakran találtak a spárgára utaló maradványokat. 

Egészséges, vágykeltő és finom

A középkorban kissé megfeledkeztek a növény jótékony hatásairól, XIV. Lajos, a Napkirály azonban újra divatba hozta a zöldség kultuszát. Ebben nagy szerepe volt Madame Maintenon-nak, a király egyik ágyasának, aki igen hálás volt a hozzá eljuttatott spárgareceptekért.

Nem véletlenül, a növény a legendák szerint afrodiziákum hatásokkal is bír, már csak alakjából következően is. A Napkirály kertésze nemesi címet és birtokot is kapott, amiért nemcsak a tavaszi spárgaszezonban, hanem egész évben gondoskodott arról, hogy mindig jusson a király asztalára a vágyfokozó ételből.

Természetesen a spárga nemcsak a szerelmi vágy fokozására alkalmas, kiváló élettani hatásokkal is rendelkezik. Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, valamint A- és C-vitamint is tartalmaz.

Spárgapraktikák

A spárga szezonja áprilisban kezdődik, és egészen júniusig tart. Konzerv változatban egész évben hozzájuthatunk, de a friss az igazi. A spárgából készült fogásokat a beszerzést követő napokban érdemes elkészíteni. Hűtőszekrényben, nedves ruhába csavarva kell tárolni.

A fehér spárgát akkor gyűjtik be, amikor még a föld alatt van

A fehér spárgát akkor gyűjtik be, amikor még elő sem bukkant a földből, a lila vagy francia spárgát pedig akkor, amikor kibújt. A zöld spárga a már földből előbújt növény hajtása, színét pedig a napfénynek köszönheti. A három fajta közül ez utóbbi a leggazdagabb vitaminforrás.

Amikor spárgát vásárolunk, csak a friss példányokat vigyük haza. Ezeket úgy lehet a legkönnyebben felismerni, hogy megnyomkodjuk a növényt a tövénél, és ideális esetben sárgás levet fog ereszteni. Ha ez nem történik meg, vagy a szára kókadt, a csúcsa pedig nem tömör, inkább keressünk másik zöldségest.

A spárga tisztítása során arra kell figyelni, hogy a csúcs sértetlen maradjon. Fehér és lila spárga esetén a csúcs alatt 2-4 centiméterrel kell kezdeni a hámozást, a zöld spárgának elég csak az alsó harmadát meghámozni. 

A spárgafőzést megkönnyíti, ha beszerzünk egy speciális spárgafőző edényt, de ha erre nincs lehetőség, egy széles és lapos edényt válasszunk. A spárgákat kössük össze vékony cérnával, a vízbe pedig egy csipetnyi sót, cukrot és egy darabka vajat tegyünk. A zöld spárgát 3-4 percig kell főzni, utána pedig jeges vízbe kell helyezni. A fehér spárga főzési ideje körülbelül 15 perc, és a saját levében hagyjuk kihűlni. A spárgát grillezve is el lehet készíteni, mondta Cseh János, a Gundel étterem konyhafőnöke. Ebben az esetben csak a bütyköket kell levágni a növényről.

 

 

1.  Az ágyasok kedvenc fogása
2.  Lazaccal, eperrel, mandulával párosítva

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5