Gravitációellenes karórát készített a Zenith

Címkék: ékszer, óra, Zenith, Zero-G

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ellenáll a gravitációnak a Zenith legújabb technikai remekműve, a Zero-G nevű modell. Az elképesztően drága karórába a svájci manufaktúra a tourbillon egy új változatát szerelte be, aminek köszönhetően az automata óramű minden helyzetben pontosan jár.

A gravitációálló vázszerkezet
Gravity resistant escapement, vagyis "gravitációálló" gátszerkezet - olvasható a Zero-G tourbillonjához írt köriratban, méghozzá a szokásos "Water resistant", azaz vízálló kifejezés mellett. A meghökkentő felirat persze nem teljesen szó szerint értendő, vagyis nem a fizikatankönyvet írták át a svájci mesterek, hanem a nehézségi erő káros hatásait küszöbölték ki egyedülálló módon. A gravitációs "mellékhatásokat" csak a gátszerkezet esetében tehetjük zárójelbe, azonban ez az óra talán legfontosabb és legfinomabb része.

A nehézségi erő problémája már évszázadok óta foglalkoztatja a minél pontosabb óraműveket előállító mestereket. A billegő spirálrugójára gyakorolt gravitációs erő negatív hatásait azonban már sikerült - többé-kevésbé - kiküszöbölni az úgynevezett tourbillon gátszerkezettel, amely egy perc alatt síkban körbeforgatja a billegőt.

Tegyük hozzá, nemcsak 60 másodperces tourbillonok léteznek, azonban ezek a legelterjedtebbek, mivel másodpercmutatóként is funkcionálnak. Mindenesetre a "hagyományos" tourbillonok akár 60, akár több másodperc alatt tesznek meg egy kört, ezt a rotáló mozgást kizárólag síkban teszik meg, ami a Zenith szakemberei szerint elég ok a tökéletlenségre.

A Zero-G tourbillonjának éppen ez az újdonsága: a tourbillon nemcsak egy kötött pályán mozog, hanem a giroszkópos segédszerkezetnek köszönhetően síkot is vált. Más szavakkal: ha az órát az asztallapra helyezzük, a billegő vízszintes helyzetben működik, de ha szíjánál fogva felemeljük, és így a tokot függőleges helyzetbe hozzuk, a tourbillon akkor is az optimális vízszintes pozícióban végzi rotáló mozgását, mert a finom szerkezet már a giroszkópos segédszerkezettel síkot váltott.

Svájci mesterek készíteték

Mindeközben rendkívüli erőáttételek zajlanak le a 18,6 milliméter átmérőjű tourbillonketrecben, amit 166 mikroszkópikus alkatrész - többek között tíz darab kúp alakú fogaskerék - tesz lehetővé. Maga a komplett óramű, amely egyébként az El Primero kaliber módosított változata 294 alkatrészből áll.

A "zéró gravitációs" tourbillon nem teljesen forradalmi, ugyanis a szintén svájci Jaeger-LeCoultre már csinált giroszkópos tourbillont, de az is igaz, hogy a Zenith változata más felépítésű, és szintén  szabadalmaztatták. A Zero-G 45 köves, 5 Hz-es automata szerkezetét egy decentrális rotor húzza fel mindkét irányban, a maximális járástartalék 50 óra a kiadott prospektus szerint.

A titán óraház 1000 méterig vízálló, a számlapot és a tourbillont hesalit üveg és tükröződésmentes zafírkristály védi. A számlaphoz karbonszálakat is felhasználtak, a szíj titánból és kevlárból készült.

Ezek után kissé kiábrándítóan hathat a remekmű funkcionalitása, ugyanis a 350 ezer eurós, vagyis bő 90 millió forintos óracsoda csak az órákat, perceket mutatja, valamint a másodperceket a "gravitációmentes" tourbillonketrecen.


Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5