Meghalt Figula Mihály borász

Címkék: bor, borász, Magyarország, Figula Mihály, Balaton

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ötvenhat éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Figula Mihály. Az orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni az életét. Figula a hazai minőségi borászkodás egyik úttörője volt, a balatoni borászok közül ő az egyetlen, aki az "év borásza" díjat kiérdemelte.

Pincészete a balatonfüredi Meleg-hegyen, a Tölgyfa csárda mellett az egyik legsikeresebb vállalkozásnak bizonyult. Az utóbbi években fia, az ifjabb Mihály is kitanulta a mesterséget, és azóta közösen készítették a stílusos, fajtakarakteres borokat.

Forrás: Bakos Zoltán
Figula Mihály

"Elképzelhetetlen egy családi pincészet anélkül, hogy ne vegyen részt benne az egész család. Misi fiammal jól megértjük egymást. Ahhoz, hogy új stílusok szülessenek, szükség van a fiatalabb generáció véleményére és ízlésvilágának érvényesítésére", vallotta nemrég egy interjúban.

Könnyed, illatos, zamatos borai 1993-as piacra lépése óta töretlen népszerűségnek örvendtek. Őt tartják a sauvignon blanc legnagyobb hazai mesterének, akinek elsők között sikerült a szőlőfajtára jellemző ízeket a borban megjeleníteni.

Figula Mihály teljes joggal lehetett büszke eme képességére: "Kezdettől fogva arra törekedtem, hogy a fajtaborok esetében a fajtajelleg egyértelmű legyen. Szakiskolákba is rendszeresen visznek tőlünk borokat, amelyeken a fajtajelleget tanulmányozhatják".

Figula a könnyed műfaj mellett a nagy bor kategóriában is letette névjegyét. Eljutott arra a szintre, ahol már minden eszköz a rendelkezésére állt ahhoz, hogy a termőhely legrejtettebb titkait is napvilágra hozza. Nagy bora Szilénoszról, Dionüszosz tanítómesteréről kapta a nevét.

A görögök bormitológiájában a pityókás, pocakos öregúr felügyelte a must erjedését.

"A görögöknél még rendben volt a világ", mondta Mihály, hangjában az egykori kultúrnép iránti őszinte csodálattal, "mert náluk még mindennek megvolt a maga felelőse, nem úgy, mint a mai világban."

Figula Mihály életművének folytatása nagy felelősség és nagy kihívás a fia számára, de ismerve őt, biztosak lehetünk benne, hogy megbirkózik a feladattal.Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5