Egész vagyonát szétosztja a milliárdos

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egész vagyonát jótékony célokra kívánja fordítani egy idős New York-i milliárdos. Chuck Feeney mintegy 8 milliárd dollár szétosztását tervezi a következő nyolc évben.

Chuck Feeney neve szinte senkinek sem ismerős, a 76 éves New York-i milliárdos a névtelenségbe burkolózva kezdte meg több százmillió dolláros adományainak osztogatását.

Forrás: http://media.npr.org/
Milliárdokat oszt szét

Feeney a Duty Free Shoppers nevű konglomerátum alapítójaként tett szert hatalmas vagyonára. 53 éves korától folyamatosan hatalmas összegeket fordít az adakozásra. Az első akaratlan lépés a válása volt, az exfelesége 100 millió dollárral (17 milliárd forinttal) és több luxuslakással távozott a házasságból. 

A milliárdos legújabb ötlete az, hogy személyes példáján keresztül folyamatos, élethosszig tartó adakozásra buzdítsa a világ leggazdagabb embereit. Elhatározta, hogy 2016-ig az összes pénzt jótékony célra fogja fordítani: "Nem akarok meghalni, amíg el nem költöm az összeset" - mondta. Nem lesz könnyű dolga, ugyanis mintegy 8 milliárd dollárt kell elosztogatnia.

Alapítványa, az Atlantic Philanthropies főleg egyetemek és kórházak részére utal át hatalmas összegeket, a milliárdos pedig mindeddig ügyelt arra, hogy a neve sehol ne szerepeljen. Az Atlantic Philanthropies munkatársai évekig nem árulhatták el még családtagjaiknak sem, hogy hol dolgoznak.

Az alapítvány létezése 1997-ben kerülhetett nyilvánosságra, amikor Feeney eladta a Duty Free Shoppers nevű cégét a luxuscikkek forgalmazásából meggazdagaodott francia mágnásnak, Bernard Arnault-nak. Feeney saját részét teljes egészében az alapítványba fektette, és a filantrópusok - illetve azok, aki eddig annak tartották magukat - le voltak nyűgözve.

Az eddigi legnagyobb adományt egyesült államokbeli és írországi egyetemek kapták, egy ízben 588 millió dollárt (csaknem 100 milliárd forintot) utalt egy intézmény bankszámlájára. Előszeretettel adakozik kórházak részére is. Az Operation Smile nevű szervezetnek is nagyobb összegeket juttatott, amely a fejlődő országok farkastorokkal született gyermekeinek műtétjeit fedezi. 

Az ír gyökerekkel rendelkező mágnás eddig összesen 1 milliárd dollárnyi (170 milliárd forintnyi) összeget ajánlott fel írországi intézményeknek, és anyagilag segítette az ír emigránsok beilleszkedését. 

A bőkezű mágnás önmagával azonban már kevésbé nagyvonalú. "Mindössze" 1 millió dollárból él. Annak idején hat luxusrezidenciája volt a világ különböző nagyvárosaiban, ma pedig egyetlen lakással rendelkezik, ahol második feleségével él.

A milliárdos megjelenésére sem ad sokat, egyáltalán nem vásárol méregdrága, dizájnerek által tervezett darabokat, és olcsó órát hord.

Nincs autója, és taxira sem költ, inkább busszal jár.

Nem jár drága éttermekbe sem, mert úgy gondolja, hogy egy 25 dolláros (4200 forintos) menü éppen úgy kielégíti az igényeit, mint egy 100 dolláros (17 ezer forintos).

Rokonai olyan emberként jellemezték, aki utánaszámol a blokknak, amikor rendel egy sört. 

Deluxe Magazin 

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5