A legjobb kadarkák

Címkék: bor, borászat, Magyarország, kadarka, legjobb

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A tokaji aszú és a bikavér mellett a kadarka a harmadik nagy borhungarikum, egyre szebb tételek születnek a hazai borászatokban. Összegyűjtöttük a jelenleg polcokon lévő kadarkákat, hogy egy kóstolás keretében kiderítsük, melyek a legjobb palackok.

Forrás: www.bortarsasag.hu
Kadarkafürt
A szekszárdi borászok egybehangzó véleménye szerint ez az egyik legérzékenyebb szőlőfajta. Viszonylag későn érik, és ha hagyják, igen sokat terem. A fagyokat nem kedveli, talajban sem válogatós, viszont elég egy kis eső, és máris elkezd rothadni, ami - talán mondani sem kell - nem válik előnyére.

A szakirodalomban nem kell túl mélyre ásni, hogy a kadarka múltjáról valamit megtudjunk. Valószínűleg Albániából, de legalábbis arról a környékről származik. Babits Mihály, a fajta nagy szerelmese, szakavatott szekszárdi patrióta azt írja, "a (kadarka) neve Szkutariból származik, azaz egyenest Kis-Ázsiából. Szkutarit a rácok Szkadarnak hívták, a kadarka pedig azelőtt szkadarka volt, s a rácok hozták Magyarországba".

Németh Mártony uradalmi vincellér 1828-ban 29 "fekete" szőlőt sorol fel, melyek között hatféle kadarka szerepel. A 37 fehér szőlő között pedig egy fehér kadarka is akad. Húsz év múlva már csak néhány szőlőfajtát jegyez fel a borvidéket felmérő Péterfy József, aki a kadarka egyeduralmáról tudósít.

A kadarka mítoszt és legendát manapság már szinte lehetetlen összeegyeztetni a kóstolási élményekkel. Liszt, IX. Pius, Schubert, Petőfi, Móricz Zsigmond lelkesedése nem is annyira magának a fajtának, hanem sokkal inkább olyan küvének szólhatott, amelynek egyik alkotóeleme lehetett a fűszerességéről híres kadarka. 

Általában könnyű, jól iható vörösök születnek kadarkából

Egyedül az unalomig agyonidézett, borban jártas Márai Sándor beszél úgy a fajtáról, mintha csak együtt kóstoltuk volna a felhozatalt: "bornak nem igazi bor, de italnak enyhe és szórakoztató". Nagyjából ezt gondoljuk róla a kékfrankosok, cabernet-k és pinot noirok árnyékában.

A fentebb idézett Németh Mártony "fekete" szőlő listáján a kadarkákat morfológiai alapon különbözteti meg: tömött fejű, hosszú szemű, csipkés levelű stb. Ilyen-olyan klónok ma is akadnak belőle, feltámadnak, újjászületnek. A Heimann pincénél még "génbankot" is nyitottak belőle, hogy pár év múlva megtalálják a megfelelő alanyokat. Lehet, hogy ez az út vezet majd a nagy kadarkaélményhez.

A kadarka a gasztronómiában

Tagadhatatlan tény, hogy a kadarka a tányér és a terített asztal leghálásabb barátja. Egyenesen gasztronómiai fenomén. Ízspektrumának horizontján bajai halászlé, grillezett húsok, nyúlpaprikás, házi szalámik jelennek meg.

Az egyik legnagyobb élményt valóban néhány karika mangalicaszalámi mellett nyújtotta valamennyi kadarka.  A kadarka tehát "szalámibor". Semmi degradáló nincs ebben. Sőt.

A mangalicaszalámi kihozza a kadarka legrejtettebb aromáit is: finom, piros, fűszeres-édes ízeit.

Hogy a kadarka sokféle ételt elbír, annak valószínűleg az a magyarázata, hogy tanninjai alacsonyak, savai élénkek, noha barátságosak, ugyanakkor van valami sajátos fűszeres ízvilága, amit nem könnyű beazonosítani.

Vannak abban mediterrán fűszernövények, őrölt pirospaprika, lila virágok, extrakt édesség és még sok minden.

 

 

1.  A legjobb kadarkák
2.  Kóstolási jegyzetek

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5