Sugár András: a magyar golf elindult a fejlődés útján

Király Levente

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Sugár Andrást a Magyar Golf Szövetség (MGSz) a szervezet keddi éves közgyűlésén öt évre újraválasztotta. Vele beszélgettünk elnökségének eddigi tapasztalatairól, eredményeiről, valamint a szövetség hosszú távú terveiről.

Elnök úr, először is szeretnénk gratulálni megválasztásához! Mit gondol, minek köszönheti, hogy a közgyűlés nagy többséggel választotta önt újra?

2006 októberében egyfajta integráló szerepet szánt nekem a közgyűlés, ennek megfelelően igyekeztem vezetni a szövetséget. Fontos kiemelnem, hogy sokat tettünk munkánk átláthatóságának javítása érdekében, a meghozott elnökségi határozatokat minden klubnak elküldtük, véleményükkel és észrevételeikkel javítottuk és fejlesztettük tevékenységünket.

Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke

Pénzügyeinkben is a teljes átláthatóság megteremtésére törekedtünk, ennek érdekében a szövetség pénzügyi jelentéseit is havonta megkapták a klubok. Úgy tűnik, a tagság nagy része elégedett volt azokkal az eredményekkel is, amelyeket tavaly fel tudtunk mutatni.

Ezek közül miket tart a legfontosabbnak?

Mindenekelőtt talán azt, hogy a szövetségi versenyeink rendkívül sikeresnek bizonyultak, ehhez hozzájárult az általunk bevezetett pályázati rendszer, ami alapján a bajnokságok helyszíneinek odaítélése eldől. Az indulók száma a legfontosabb felnőtt versenyeinken emelkedett, ráadásul külön öröm, hogy ezen belül a hölgyek részaránya is nőtt. A Nyílt Bajnokságon pedig lényegesen több volt a külföldi résztvevő, mint azelőtt, ami jót tesz a verseny presztízsének, és örömmel vettük, hogy ezt a fontos nemzetközi viadalt egy fiatal magyar golfozó nyerte.

Sportdiplomáciai sikereink is voltak, két rendkívül fontos nemzetközi verseny rendezési jogát is elnyerte ugyanis a szövetség, így 2009-ben a Senior Európa Bajnokság, várhatóan 2010-ben pedig a European Young Masters, a legjelentősebb európai egyéni junior viadal kerül hazánkban megrendezésre.

Ezek mellett a szervezeti reformokat is meg kell említenem. Létrehozott ugyanis az elnökség két olyan új bizottságot is, melyek lényeges, ám eddig kissé elhanyagolt szakmai területekkel foglalkoznak. Ezek a Pályafelmérő- illetve a Bíróképző Bizottság, amelyektől komoly eredményeket várhatunk a jövőben.

Fontos változás történt az elnökség összetételében, most először kerültek be szakmai funkciókat ellátó tagok. Kik ők és milyen területeken dolgoznak majd?

Szükségesnek tartottuk, hogy tettre kész és dinamikus szakértők is helyet kapjanak az elnökségben - ez nagyon komoly, pozitív váltás a szövetség életében. A szakmai területek közül például az utánpótlás-nevelésért Damien MacPherson, a régóta hazánkban élő és dolgozó golfoktató felel, míg Gágyor Gábor területe a bíróküldés, bíróképzés lesz, ami az egyik legfontosabb gyakorlati feladata a szövetségnek.

Öt évre választották újra

Marketingstratégiánk gondozása Hegyi J. Attila feladata, aki korábban a büki golfpályát vezette, míg Tim Riggert, a MÁV Biztosító vezérigazgató-helyettesének területe a marketingakciók kialakítása és a szponzori kapcsolatok fejlesztése lesz. Nagyon számítunk az egyetlen budapesti golfpálya, a Highland Golf Club tulajdonos képviselőjére, Závodszky Zoltán tanácsaira és programszervezéseire, ami felpezsdítheti a fővárosi golféletet.

Ketten az új golfpálya-fejlesztések segítésével foglalkoznak: a nyugat-magyarországiak felelőse Erdei Bálint, a Budapest Gate projekt marketingigazgatója, a kelet-magyarországiaké pedig Varga Csaba, a Strabag volt igazgatója. Ez utóbbi terület szintén kiemelt fontosságú, hisz a pályák aránytalanul oszlanak el földrajzilag, és szeretnénk az ország keleti felét is sokkal jobban bevonni a golfélet vérkeringésébe.

A közgyűlés döntött arról, hogy öt nagy pálya képviselője is benne legyen az elnökségben, így az Old Lake Golf & Country Club dr. Bábos Rékát, a Pólus Palace Golf Club dr. Tasi Lászlót, a European Lakes Golf & Country Club Gamsz Lászlót, a Birdland Golf & Country Club Juhász Sándort, a Royal Balaton Golf & Yacht Club pedig Sarlós Tibort delegálta az elnökségbe. Nagyon számítunk arra, hogy a klubok képviselői tapasztalataikkal és lelkesedésükkel nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szövetség olyan irányba fejlődjön, ami egyaránt jó a magyar golféletnek, illetve nagyobb lehetőséget nyújt a kluboknak is.

Hagyományosan jó kapcsolatunk van a Profi Magyar Golf Egyesület elnökével, ifj. Tringer Lászlóval, valamint a Senior Golfozók Társaságának elnökével Fehér Tiborral is. Úgy gondoljuk, hogy segítségükkel a Magyar Golf Szövetség nemzetközi szerepét és lehetőségeit is fejleszteni tudjuk.

Amikor először elfoglalta elnöki pozícióját, legfontosabb feladatának az utánpótlás-nevelés előtérbe helyezését tartotta. Lát-e fejlődést ezen a területen?

Az utánpótlás természetesen továbbra is súlyponti kérdés, úgy érzem, sikerült is előre lépni, annak ellenére, hogy a külföldi versenyek eredményeiben ez egyelőre nem mutatkozik meg, de a hazai viadalokon a fiatalok remekül szerepeltek. A Magyar Nyílt Bajnokság győztese, Lugosi Tamás személyében egy - majdnem - junior lett, a Magyar Amatőr Bajnokság első három helyezettjének átlagéletkora pedig nem érte el a 18 évet.

Továbbra is nagyon fontos az utánpótlás-nevelés

A nyári dániai Junior Csapat Európa-bajnokság - amelyre első ízben jutott ki a válogatott - ugyanakkor rámutatott a hiányosságainkra, a játékosok nem tudták azt a teljesítményt hozni, amit itthon. Hozzá kell szoktatni juniorjainkat a nemzetközi szerepléshez, ennek érdekében igyekszünk kétoldalú találkozókat szervezni, elsősorban a szomszédos országokkal, illetve a rendszeresebb és jobb minőségű edzésmunka érdekében új szövetségi kapitányt kértünk fel és neveztünk ki Dr. Hegedűs Gábor személyében. Próbálunk olyan programokat kialakítani, amely segíti a fiatalokat, hogy a magyaroknál nehezebb pályákon, ismeretlen körülmények között is ki tudják magukból hozni a maximumot.

Csalódásként érte a szövetséget, hogy tavaly csökkent a regisztrált játékosok száma. Mi lehet a megoldás a probléma kezelésére?

Igen, ez az 1000 körüli regisztrált tagság valóban jelentősen elmarad a várakozástól - hiszen tudjuk, hogy ennél négyszer-ötször többen golfoznak rendszeresen, közülük szeretnénk többeket bevonni. Ez úgy lehetséges, ha a regisztrációs kártya értékét meg tudjuk emelni, mert most a legtöbben egyfajta "adóként" tekintenek erre tízezer forintra, és nem szívesen váltják ki. Pedig ez egy hendikep minősítő kártya is egyben, amit elfogad az Európai Golf Szövetség (EGA), tehát Európában bárhol játszani lehet vele.

Ennek továbbfejlesztése érdekében szeretnénk olyan kapcsolatokat kialakítani külföldi szövetségekkel, hogy esetleg kedvezményes green fee-t kapjanak bizonyos pályákon a magyar szövetségi kártyával rendelkező játékosok. Meggyőződésünk, hogy minden olyan ötlet, amivel sikerül növelni a kártya értékét, pozitívan fogja befolyásolni a regisztrált játékosok számát.

Milyen módon tud még hozzájárulni a szövetség a magyar golfozók számának gyarapodásához?

Természetesen hosszú távú stratégiánk fő célja a játékosok számának növelése, de e mögött két olyan kulcsfontosságú feladat húzódik meg, melyek nélkül ez lehetetlen. Mindenekelőtt a gyerekekkel kell megismertetni a játékot, ezért idén szeretnénk elindítani általános iskolás szinten a golfoktatást. Ha csak azokat a gyerekeket sikerülne kivinni a pályára és megtanítani nekik az alapvető mozdulatokat, akik egy-egy pálya vagy range 20 kilométeres körzetében laknak, már az nagy előrelépés lenne. Vannak előttünk nemzetközi példák, megpróbáljuk átvenni azon országok - például Írország és Svédország - gyakorlatát, ahol ez sikeresen működik.

Meg kell ismertetni az emberekkel a játékot

Másrészt fel kell élesztenünk a golf iránti érdeklődést a társadalomban, és meg kell ismertetni velük a sport előnyeit: az intenzív testkultúrát, a természetes környezetet és a játék baráti jellegét. Több pénzt fogunk idén marketingre költeni, de nem a médiában való közvetlen hirdetésre fordítjuk, hisz az rendkívül drága és hatása meglehetősen bizonytalan.

Nekünk indirekt módon kell megjelennünk, a gyakorlaton és élményen keresztül kell meggyőznünk az embereket - mindenféle korosztályt - a golf nagyszerűségéről. Ehhez pedig a klubokkal és a gyártókkal együtt közösen kell rendezvényeket, bemutatókat szerveznünk, illetve társadalmi eseményekhez kell kapcsolódnunk, hogy jobban szem előtt legyen a golf.

Ezen kívül a nemzetközi együttműködésekben is vannak még kiaknázatlan lehetőségek. Például nemsokára megyünk téli edzőtáborba a fiatalokkal Spanyolországba, és ott olyan pályákon fogunk gyakorolni, amelyeket bemutatunk magyar golfos kiadványokban, így cserében ingyen engedik a fiatal csapatunkat ezekre a pályákra.

Több ilyen megállapodásra lenne szükség, hiszen ez nem túl költséges, ám hatékony módja lenne a nemzetközi kapcsolatok építésének és közvetve a hazai golf fejlődésének is.

Természetesen ezek a feladatok nagy időráfordítást igényelnek, oda kell figyelni minden részletre, és megköveteli, hogy elnökség és elnök teljes mellszélességgel a golf és a fejlesztés mögött álljon, ettől működhet csak. Hosszú idő fog még eltelni, míg céljaink megvalósulhatnak, de úgy érzem, jó úton tartunk e felé.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5