Szétdarabolták a 603 karátos gyémántot

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Első hallásra a hozzá nem értőknek furcsa ötlet egy óriási gyémánt több részre darabolása. Pedig Laurence Graff dollármilliókat remél, miután 26 kisebb követ készíttetett a Lesotho Promise nevű, hatalmas drágakőből.

Laurence Graff milliárdos brit gyémántkereskedő 2006-ban megvásárolta élete legnagyobb gyémántját, és nem azért, hogy gyűjteményét gyarapítsa. Az óriási, 1993 óta előkerült legnagyobb nyers kő, a 603 karátos Lesotho Promise (Lesothói Ígéret) sorsa ezzel a vásárlással végérvényesen megpecsételődött.

Sok kicsi sokra megy...

Nem kevesebb, mint 26 részre vágták, ugyanis ennyi különböző méretű kő készült belőle. A legkisebb 0.52 karátos, a legnagyobb 76,41 karátos lett, összeadva 223,35 karát lett a teljes méretük. Ez a kiinduló karátszámhoz képest nagyon rossz eredménynek tűnik, hisz az eredeti kő majd' kétharmada pocsékba ment.

Pedig állítólag ez nem is olyan rossz teljesítmény, a nyers gyémántok formálásánál hasonló mennyiségű veszteséggel, esetenként ennél jóval nagyobbal is számolni lehet. Főleg nem rossz az eredmény, ha a kövek értékét nézzük.

Az eredeti gyémánt 12,36 millió dollárért (2,17 milliárd forintért) cserélt gazdát, Laurence Graff 50 millióért (8,6 milliárd forintért) szeretné tovább adni a 26 követ. Számításai szerint ennyivel növekedett a gyönyörűen megmunkált, kisebb-nagyobb csiszolt gyémántok piaci értéke.

Az afrikai Lesothóból származó kő a vásárlás után Antwerpenbe került, a "feldarabolás" is ott történt. Minden egyes kőre rávésték lézerrel a Graff-logót, az azonosítószámot, és hogy ne legyen kétséges a származása, a Lesotho Promise azonosítóját is.

Az üzletember abban bízik, hogy az összes drágakő ugyanahhoz a vásárlóhoz kerül, és így egy tulajdonban marad, ami eredendően össze tartozik.

Az igazi fordulat az lenne, ha a következő tulajdonos tovább darabolná a nagyobb méretű köveket, és úgy árulná a készletet, de ez már vandál tett lenne.

Az Ígéret a valaha talált 15. legnagyobb nyers gyémánt volt.
Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5