Profi golf Magyarországon

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Noha a jelenkori magyar golfélet csupán 28 éves múltra tekinthet vissza, és még nem eresztett mély gyökeret az ország sportéletében, a golf fejlődése már eljutott arra a szintre, hogy a játékosok egy csoportja professzionális szinten űzze a játékot. Az őket tömörítő szervezet a Profi Magyar Golf Egyesület, vagyis a PGA of Hungary, melynek elnökét, ifj. Tringer Lászlót kérdeztük a hazai profi golf helyzetéről.

Tringer László
Mikor jött létre a szervezet, milyen problémákkal kellett megküzdeni a kezdetekkor?

2002-ben alapítottam meg a Profi Magyar Golf Egyesületet, de tudni kell, hogy a '90-es években működött egy ilyen szervezet már Magyarországon, de olyan szabálytalanságokat követett el, amivel hiteltelenné vált, és ki is zárták az Európai Profi Golf Szövetségből, a PGA's of Europe-ból.

Nekünk is sok nehézséget okozott a múlt, mert amikor kértük felvételünket az európai szövetségbe, hosszú ideig kellett várakoznunk, be kellett bizonyítanunk, hogy különbek vagyunk, mint elődünk.

Több éves procedúra volt, amely közben sok akadály felmerült, de miután törvényesen működtünk, elismert minket a Magyar Golf Szövetség, és beindítottuk a profi golfoktató képzést is, megszilárdult a pozíciónk, és végül 2006-ban felvételt nyertünk a PGA's of Europe-ba.

Mit tart a legfontosabb feladatának az egyesület?

Egyértelműen a golfoktató-képzés a legfontosabb tevékenységünk, ami hozzájárul a hazai golfélet színvonalának emelkedéséhez, és ezzel tudjuk egyesületünk létszámát is növelni. Az oktatóképzés 2003-ban indult be, és azóta folyamatosan fejlesztjük. A következő program résztvevőinek már ötéves képzésen kell átesniük, ez idő alatt közel húsz, részben írásbeli, részben gyakorlati vizsgán kell megfelelniük, és csak azután nyerhetik el profi golfoktatói státuszukat.

A képzés két részből áll, először a Testnevelési Egyetemen kell a kétéves kurzust elvégezni - ezalatt az amatőr státusz nem vész el -, és csak ennek teljesítése után kezdheti el a "diák" a hároméves, PGA által szervezett tanfolyamot. A Testnevelési Egyetem két évének elvégzése csoportos gyerekoktatásra ad jogot, profi oktatóként pedig a PGA-s tanfolyam minden befejezett éve után egyre több óra tartására nyer jogot a képzésben résztvevő.

Mekkora igény van a profi oktatóképzésre Magyarországon, és milyen kritériumoknak kell megfelelni?

Szerencsére jelentős az igény. Az első, tavaly véget ért tanfolyamot 14-en végezték el, ma már ők alkotják egyesületünk gerincét a külföldi tagok mellett. A következő turnusban, akik még nem az új rendszerben tanulnak, tízen kezdték el, ők legkorábban három év múlva tehetik le záróvizsgájukat. Ez egy jó létszám, még ha nem is sikerül mindenkinek elvégeznie, akkor is le tudjuk majd fedni magyar oktatókkal a hazai pályákat és driving range-eket, melyek száma egyre nő.

A tanfolyam elkezdésének a feltételei 12-nél nem magasabb hendikep, illetve az elnökség hozzájárulása. A vizsgákon való megfelelés mellett a képzés elvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges a saját játéktudás fejlesztése is. Bár a profiknál már nem számolnak hivatalosan hendikepet, ha ebben próbálom kifejezni a golfoktatói státusz elnyeréséhez szükséges szintet, akkor legalább 6-os hendikepet kell elérni.

A profi oktatók képzése mellett milyen tevékenységet folytat az egyesület?

A profi oktatók mellett természetesen több profi játékos - playing pro - tagja a szervezetünknek, ez a két halmaz persze olykor metszi egymást. Utóbbiak segítésének érdekében megpróbáljuk beindítani a playing pro csapatunkat, tavaly már tartottam egy edzőtábort nekik, idén ezt szeretnénk tovább fejleszteni. Egy playing pro felkészítő csapat felállítása is tervben van, ezzel a versenyeztetésükhöz szeretnénk hozzájárulni. Ez azonban elég költséges, és anyagi lehetőségeink korlátozottak az alacsony taglétszám miatt, elsősorban szponzori támogatásokból tudjuk működtetni egyelőre az egyesületet.

Kik jelenleg a legjobb magyar profi játékosok, és nekik mennyi esélyük van bekerülni az európai golf fő áramába?

Évek óta Sárközi Richárd a legjobb magyar hivatásos játékos, de a 2003-as magyar amatőr bajnok Wilheim István is komolyan foglalkozik a versenyzéssel. Reális esélye azonban magyar játékosnak egyelőre nincs a European Tourra való bekerüléshez, nem tart még ott a magyar golf, hogy ki tudjon nevelni ilyen játékosokat. Ennek anyagi és létszámbeli okai vannak. Egy-egy kiugró tehetség természetesen megcáfolhatja ezt.

A tehetség mellé pénz is kell

A tehetségen kívül ugyanis nagyon sok más is szükséges a sikerhez. Mindenekelőtt napi 6-8 óra edzés éveken át, amelyre elő kell teremteni az időt és a pénzt, de még ez is kevés. Sárközi Ricsinek például a versenyrutin hiánya az egyik gyenge pontja, legalább évi 15 komoly, négynapos profi versenyen kell indulni ennek megszerzéséhez, ami természetesen óriási anyagi ráfordítást igényel.

Tehát már ahhoz is több tízmillió forintot kell egy-egy versenyzőbe invesztálni, hogy az esélyt megkapja, ami még korántsem jelenti azt, hogy be is fog kerülni a European Tourra. Nagy múltú golfnemzetek rengeteg pluszos hendikepű játékost nevelnek ki, akik közül is csak néhányan jutnak el a legjobbak közé. Érdemes megnézni, hogy a European Tour kvalifikációs tornáján évről évre milyen vérprofi játékosok indulnak - és buknak el gyakran.

Milyen fejleményekkel lenne Ön elégedett a PGA of Hungary-vel kapcsolatban hosszabb távon?

A jelenben maradva a Profi Magyar Golf Egyesület szeretné elérni, hogy minden évben el tudjon indítani legalább egy hatfős csapatot az oktatóképzésben, vagy - ha úgy célszerűbb, akkor - kétévente tízet. Ez várhatóan lépést fog tartani a magyar golf fejlődésével, és ezzel fog emelkedni a taglétszámunk is.

Hosszabb távon azt szeretném, ha a működésünk stabil lenne a jövőben, illetve hogy az eddig végzett hallgatók is tevékenyen részt vegyenek a munkában, és így egy csoport tudná vinni a szervezet ügyeit, és nem egyszemélyes lenne, mint idáig - ez már szerencsére kezd körvonalazódni. Más téren szeretnénk a jövőben egy megfelelő színvonalú nemzetközi profi golfversenyt rendezni Magyarországon - ez természetesen főleg anyagi kérdés.

Ami talán a legfontosabb, azért dolgozunk, hogy az oktatási rendszerünket GP 1-es fokozatban ismerje el a PGA's of Europe - jelenleg ugyanis alacsonyabb kategóriába vagyunk sorolva.

Ez az elérhető legmagasabb szint, ahová nem egyszerű eljutni, legalább 4-5 éves procedúra, sok előírást be kell tartani, ez alatt végig ellenőriznek minket. Bár most sem vagyok elégedetlen, hisz úgy érzem, jó úton vagyunk, az alapokat leraktuk, de a további fejlődésért még sokat kell tennünk.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5