Milyen bort igyunk a sushihoz?

Címkék: bor, Magyarország, sushi, Konyári, Degenfeld

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy igazi borivó minden alkalmat megragad, hogy néhány pohárral áldozhasson Dionüszosz oltárán. Tudja, milyen bor illik a különböző típusú húsokhoz, tésztákhoz, szószokhoz, köretekhez. Van spárgabor, halbor, desszertbor. De vajon mit igyunk az egzotikus, távol-keleti konyha ízeihez, például a sushihoz? Kipróbáltuk, megmutatjuk.

Ideális sushiborok

A sushi hallatlanul gazdag borágynak bizonyult. Noha alapvető kísérő itala a japán zöldtea, a szaké vagy a különböző tömény szeszek, miért kellene a borosoknak lemondani kedvenc italukról, ha történetesen sushira fáj a foguk. Nem kell. Persze főleg akkor nem, ha otthonra rendelnek a sushiból. A sushiéttermek ugyanis még nem aknázták ki az európai bor és a japán nemzeti étel találkozásában rejlő lehetőségeket. Ami késik, talán nem múlik.

Főleg fehér- és habzóborokkal érdemes kísérletezni 

Addig is, míg a sushiéttermekben feltűnnek a széles választékkal telepakolt borhűtők, megosztjuk tapasztalatainkat. Alapvető élményünk, hogy a könnyű pezsgőket, habzóborokat mintha egyenesen a sushi kísérőjének szánták volna.

Ám ha ódzkodunk a buborékoktól, viszont a borról nem szeretnénk lemondani, van megoldás. Illatos, könnyű, vibráló savú, ugyanakkor akár némi maradékcukrot is tartalmazó fehérborok tűnnek az ideális választásnak. Vörösborok kizárva, ellenben a rosé bizonyos "típusok" mellett kimondottan ajánlott.

Érdemes persze kísérletezni, minél mélyebbre ásni a sushi-bor párosításban. A cél a harmónia. Bár nyugodt szívvel kijelenthetjük, az itt tárgyalt borok szinte mindegyike illett valamilyen módon a megkóstolt sushik többségéhez, hosszas kóstolgatás után sikerült feltérképezni az árnyalatokat. Íme egy csokorra való a lehetséges sushiborokból.

Ebner Borzongás

Királyleányka és rizlingszilváni házasításából facsart gyöngyöző bor.  Élénk savait grapefruit, lime, citrusos aromák veszik körül.  Különösen a tigrisrákos, makrélás, japán omlettes sushi mellett virított nagyot. A "kappa maki" mellett, mely noriból, rizsből és uborkából készül, olyan üdítően hatott, mint egy nyári zápor a tikkasztó hőségben.

A "futo maki" mellett szintúgy.  Ezek a vastag tekercsek szinte bármivel megtölthetők. Többnyire vegetáriánus töltelékkel készülnek, például spenóttal, uborkával, avokádóval, tökkel, shiitake gombával vagy akár omlettel. A töltelék ízvilága szerint változhat a bor. Az avokádóshoz például még a sauvignon blanc is illett.

Chapel Hill Chardonnay Brut

Klasszikus, chardonnay szőlőfajtából készült pezsgő. Közelebb áll az olasz prosecco világához, mint egy valódi champagne-éhoz. Gyümölcsös, zamatos, vitális, friss, kellemes, nem túl csípős jellege, őszibarack, zöldalma és grapefruit aromái miatt valamiért a tintahalas, "ika" névre hallgató sushihoz passzolt. A tintahal hagyományos sushi-alapanyag. Talán a viszonylag "semleges" íz emelte ki a pezsgő vitális jellegét. Tuti választás.

Chateau Vincent 2001 Extra Brut

Illatában harsogó gyümölcsök, az őszibaracktól a grapefruiton keresztül a lime-ig. Meggyőző, kezelhető savak, citrusos ízvilág.  Többször tapasztaltuk, hogy a hazai pezsgők közül ez az egyik legjobb. A pezsgő és a kaviár régóta elválaszthatatlan páros a gasztronómia világában. Úgy látszik, néha tényleg van valami alapja az ilyen régi igazságoknak. A lazac-sushi aranyvörös kaviárja mellett a pezsgő elképesztően elegánsnak hatott.

Nyakas Pince Budai Irsai Olivér 2007

A muskotály mellett zöldalmás jegyek is formálják az ízképet. Könnyed, ebben az évjáratban kicsit savasabb, mint általában. Éppen ezért gyönyörűen ellenpontozta a kissé édeskés, rizságyon tálalt tojásomlettet, melyet hagyományosan noriöv tart össze.

Hétszőlő Tokaji Hárslevelű 2005

Illatban tutti-frutti, hárs- és akácvirág. Könnyedségben verhetetlen. Ez a kedves, bájos, maradékcukorral is rendelkező bor valamiért a "chu-toro" névre hallgató zsíros tonhal  mellett verte ki a biztosítékot. Talán mert ez a sushi is kissé édeskés ízű, szétolvad a nyelven, akárcsak a bor. Érzéki találkozás.

Degenfeld Tokaji Muscat Lunel 2006

Kategóriájában az egyik legnépszerűbb könnyű, áttetsző, félszáraz bor. Muskotály és citrusfélék osztoznak illaton és ízen. Mintha az "alaszka tekercshez" álmodták volna meg. Az "alaszka tekercs" enyhén pirított szezámmag, nyers lazac és avokádó vonzó ízhatású kombinációja. A bor tette föl a pontot az élményre.

Mint említettük, a vörösborok nehezen, de inkább sehogy sem illeszthetők a sushi világához. Mi nem találkoztunk egyetlennel még a legkönnyebbek között sem, amely ne borította volna fel a sushi művészien megkomponált ízegyensúlyát. Hiszen a bor és étel találkozásában pont azt keressük, amikor a kettő erősíti egymást, még izgalmasabb színnel öltöztetve fel egyik a másikat. A rosé volt az egyetlen, amely kiállta a próbát. Piros gyümölcsös, játékos savú, halványan szén-dioxidos világukkal engedelmesen hozzásimultak a főleg tonhalas vagy lazacos sushikhoz.

Sebestyén Rosé 2007

Halvány babarózsaszín, gyümölcsös illat, a szamóca-eper-málna vonal a meghatározó. A tonhal klasszikus sushihal. A "maguro sushi" esetében a hal sovány részeit használják fel. Húsa vörös színű.

Néhány rosé kiállta a próbát

A finom szeleteket nyersen, kézzel formázott rizsgombócokon tálalják. A bor diszkrét csípőssége és a hal olvadékony szerkezete mély benyomást gyakorolt ránk.

Jásdi Rosé 2006

A tihanyi félszigetről származó rosé halvány rózsaszín "lazacos" színnel. Könnyed és üde, pedig nem is a legfrissebb évjárat. Nem csak a színe miatt illett a lazacos "sake sushihoz", amelynek a rizsborhoz semmi köze. Japánban egyébként szinte sohasem esznek nyers lazacot. Ezt a szokást a Kaliforniában élő japánok teremtették meg.

Konyári Rosé 2007

Élénk málnaszín és málnaillat. Az eddigiekhez képest ez testesebb, zamatosabb, "édesebb". Ugyanakkor könnyed és játékos. A "tekka maki"  klasszikus tekercs noriból, rizsből és egy szelet nyers tonhalból.

Létezik csípős változata is, ennél a halat borspasztával marinálják. Mindkettőhöz tökéletesen illett a bor, érdekes, hogy még a borsos csípősség sem fedte el a gyümölcsös aromákat.


Deluxe Magazin

 

 

1.  Milyen bort igyunk a sushihoz?
2.  Ideális sushi-borok

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5