A királynő elveszett kincsét keresik a Dunában

Címkék: luxus, kincs, Mária Terézia, arany, lelet, régészet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Márciustól tovább keresik a Dunakanyar titokzatos kincsét. A mohácsi csata után menekülő királyné ingóságainak egy része egy támadás miatt a szállítóhajókkal együtt süllyedt el.

Egy amerikai alapítvány támogatásának köszönhetően új lendületet vesz Mária királyné 1526-ban Esztergom térségében elsüllyedt "kincses" hajóinak kutatása; a program tavasszal indul, az első merüléseket nyár elejére tervezik. A mohácsi csata után Budáról menekülő királyné és udvartartása ingóságait egy hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön, a zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt.

Régi kincsek a Duna alatt?

"A karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt. Nem tudjuk, hogy pontosan mit szállítottak az elveszett hajók, mint ahogy pontos lelőhelyükről sem maradt fenn adat. A Dunakanyarban azonban máig legendák keringenek mesés kincset talált halászokról. Kotrásokból és kis víznél gyűjtőktől több érdekes lelet is bekerült a térségből múzeumainkba" - mondta Tóth J. Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.

Mint elmondta, 2006-ban a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat búvárrégészeti Szakosztályának, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kutatói a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Körének támogatásával egy rövid felderítést végeztek a Duna egyik zátonyán. A rendelkezésre álló rövid idő, valamint a felderítést segítő infrastruktúra hiánya miatt akkor nem találtak hajót, azonban egy ókori leletekben gazdag területre bukkantak.

Tájékoztatása szerint a Hungaria Nostra Foundation of Los Angeles Inc. és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megállapodása nyomán az amerikai alapítvány 10 ezer dolláros (1,8 millió forintos) támogatást nyújtott. "Ez segít a technikai háttér megteremtésében és a kutatás első szakaszának megindításában".

A búvárrégészek a további kutatás forrásait szponzoroktól és pályázatok útján szeretnék előteremteni. "Tavasszal egy speciális gumicsónak segítségével szonárral egy nagyobb területet vizsgálunk át, s amennyiben a képeken nem természetes jelenségeket fedezünk fel, az ígéretes helyeket a merülések során megvizsgáljuk. A kutatási terület Esztergomnál kezdődik és Pilismarót, valamint Szob határáig húzódik. Egy nagyobb területet vizsgálunk át, egy esetlegesen távolabb sodródott hajó felkutatása érdekében" - mondta.

Tóth J. Attila reményei szerint számos új lelőhelyet, közöttük hajóroncsokat találnak. További merülésekkel, feltárásokkal ezek között lehet, hogy azonosítani tudják Mária királyné híres hajóit.

Tavasszal 25-30 önkéntes búvár kezdi keresni a mederfenéken az iszapban megbújó történelemi relikviákat. Legutóbb a szobi Börzsöny Múzeum Baráti Kör tagja alacsony vízálláskor egy zátonynál régi hajóbordára és egy iszkábaszegre bukkant, ezt a fémkapcsot használták elődeink a hajótest tömítésére - mondta a szakember.

Tóth J. Attila szerint lépésről lépésre haladva, egymást váltva egyszerre 3-4 ember kutatja majd a víz alatti, titkokat rejtő birodalmat és GPS segítségével jelölik be az eligazodáshoz szükséges pontokat. Arra is van esély, hogy a keresett hajókon kívül más leletek is a hanglokátor látókörébe kerülnek. Alighanem római kori hajók roncsai is fellelhetők itt, ami azért nagy érték a régészek számára, mert ma sem tudni pontosan, hogyan is nézett ki 2000 éve egy dunai vízijármű.

A hosszadalmasnak ígérkező kutatások további, több millió forintos költségeinek előteremtésére újabb szponzorokat igyekszik megnyerni a munkálatokat szervező Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat.

Ha a hajóroncsokból előkerülnek a mesés kincsek, úgy ez a magyar állam tulajdonát képezi.

Az esetleges érméket, ékszereket és más értékeket az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

MTI-Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5