A szerelem bora

Címkék: bor, somlói, juhfark, nászéjszaka

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Elöljáróban rögtön szögezzük le, direkt Valentin-napi bor nincs. Ám ha nagyon utánanézünk, kiderül, hogy mégiscsak akad a hazai palettán egy borvidék, amelynek nedűjét több száz éve a "nászéjszakák boraként" emlegetik. Az pedig nem más, mint a somlai.

Ilyet érdemes beszerezni
Így szól a fáma: a somlai nászéjszakán történő fogyasztása elősegíti a fiú utódok nemzését. Állítólag a Habsburgok is ezért nyakalták literszámra. Na, de vajon miért alakult ki ez a legenda? Mit tud a somlói, amit a többi nem? És mi az a juhfark?

A juhfark talán a legismertebb somlói szőlőfajta, amit köztudottan a nászéjszakák boraként aposztrofálnak. Csak az a bökkenő, hogy a juhfarkból még a legjobb borosgazdáknak is csak "közepes" bort sikerül facsarni.

A nagy méretű fürtöket termő fajta nagyon érzékeny a rothadásra, így kénytelenek még a teljes érés előtt begyűjteni. Ennek eredménye egy meglehetősen kemény, savhangsúlyos ital. Őszintén szólva még sohasem találkoztunk mindenre elszánt juhfark-rajongóval.

Viszont jól emlékszünk Fekete Béla 2005-ös Juhfark borára, amely nagyon szép volt, de nem volt benne semmi olyan, amitől többre értékelhettük volna, mint a többi somlai fajtát.

Egyébként Somlón soha nem is tulajdonítottak olyan nagy jelentőséget a fajtáknak, mint másutt. Somlón ugyanis ősidők óta vegyes ültetvényekkel dolgoztak, ami azt jelentette, hogy számtalan (körülbelül 40-50) különböző, fehér szőlőfajta érett egy parcellán, melyeket aztán egybe szüreteltek.

Homogén fajtaültetvények csak manapság találhatók a hegyen. Ezek között persze megtalálhatjuk a juhfarkot, de van ott kéknyelű, furmint, sárfehér és budai zöld is. A somlói tehát mindig is természetes cuvée volt.

Ha a somlói borról lefejtjük a misztikum pókhálóját, és csak egyetlen jelzőt rendelhetünk hozzá, akkor az kétségtelenül a "férfias" lesz.

Miért férfias bor a somlai? Mindenekelőtt azért, mert vulkáni kőzeten termett. A káliumban és mikroelemekben gazdag bazalthegy a maga sajátos mikroklímájával megfelelő kezekben testes, tüzes, ásványos jellegű borokat ad.

A somlói nem úgy gyümölcsös, mint mondjuk egy badacsonyi. A somlaira sokkal inkább a mineralitás a jellemző, egy bizonyos "sós" jegy, amely illatban és ízben is jelen van.

Magas savai arra predesztinálták ezeket a borokat, hogy hordóban hosszan érlelhessék őket. Így alakulnak ki a semmivel sem összetéveszthető, finom, nemes, elegáns ízjegyek, amelyek a somlainak képesek szuverén helyet biztosítani a borok népes világában.

A somlait egyébként - a tokajihoz hasonlóan - mindig is gyógyborként tisztelték. Zircen a 18. század elején már a népi gyógyítás fontos orvosságszere volt a somlói bor, olvashatjuk Vaczkó Lászlónak a borvidékről írott könyvében. "Nem kizárt a cisztercita rend hatása a bor gyógyászati felhasználásában, hisz a rendnek volt somlói szőlője..."

Innen eredeztethető az a helyi hagyomány is, mely a fiúszületést is a bornak tulajdonítja. "Az orvostudomány mai ismeretei szerint a nők nagyobb része vashiányban szenved, ami olyan káros hatással jár, hogy a nemi vágy kialakulását gátolja. A fiúmagzatnál a terhes nők vérképe rosszabb, mint a leánymagzatnál, így megfigyelték, hogy a vasban gazdag savas finom somlói bor jobb közérzetet biztosított a terhes nőknek, akik már fiúmagzatot hordtak a szívük alatt. Ez is hozzájárulhatott a somlai bor és a fiúgyermek születése közötti kapcsolat népi hiedelméhez..."

Hogy a mai orvostudomány hogyan vélekedik erről a kérdésről, arról nincs tudomásunk. Néhány kimagasló minőségű somlói borról viszont van, melyeket bátran ajánlunk az olvasók figyelmébe. Nem csak nászéjszakák előtt.

Györgykovács Somlói Furmint 2006

Aranysárga szín, minerális illat virágos jegyekkel. A pohár falán lecsorgó vastag ívekből is látszik, hogy krémes-olajos szerkezettel van dolgunk. Ízben felerősödik a "sós-köves" jelleg. A meleg évjáratnak és a kifinomult borásznak köszönhetően savai szelídek és barátságosak. Gazdag, tiszta, elegáns, nagyon hosszú utóízzel.

Györgykovács Somlói Tramini 2006

Gyönyörű szín. Fantasztikus illatában friss rózsacsokor, amely a tramini "kötelező, nagy könyvben előírt" jellemzője. Ízében tökéletes egyensúlyt alkotnak a lecsiszolt savak, a gazdag extrakt és a hosszú utóíz. Szívünk szerint mi ezt választanánk a szerelem borának!

Kreinbacher birtok Taposó kút 2005

Színe intenzíven aranysárga. Illatában érezni az újfás aromákat: édeskés vanília és fűszerek. Ízében határozott, de finom savak és somlóias feszesség. Nem túl bonyolult, de nagyon jó ivású bor. Kakukkfüves fácánmellhez, például.

Fekete Béla Somlói Furmint 2005

Mély arany szín. Egzotikus illatok.

A mineralitás mellett érett, sőt túlérett gyümölcsaromák is megjelennek egy kis teafüves, szénás jelleggel karöltve. Íze vastag és hallatlanul zamatgazdag.

Köménymagos, bőrével sült malachúshoz elsőrangú.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5